Soweto ligt ten zuidwesten van Johannesburg in Zuid-Afrika. Het is een stad ontwikkeld voor zwarte mensen tijdens het apartheidssysteem. Het grootste deel van de strijd tegen apartheid werd uitgevochten in Soweto. De naam Soweto is ontstaan tijdens de apartheid en is opgebouwd uit de eerste letters van de woorden ‘south western township’.

Soweto wordt bewoond door meer dan twee miljoen mensen, met huizen variërend van extravagante herenhuizen tot voormalige boerderijen. Het is een populaire toeristische bestemming waar men Kliptown (de plek waar het Freedom Charter werd opgesteld), het huis van voormalige president Nelson Mandela, de Hector Petersen Memorial, restaurants en winkelcentra kan zien en bezoeken. Er is een van de grootste ziekenhuizen op het continent en de enige privé-kliniek in Afrikaanse handen.

Soweto – Township

Soweto is een gemeente bestaande uit verschillende townships aan de zuidwestelijke flank van Johannesburg. De stad is opgericht in 1930, de eerste gevestigde gemeente was Orlando. In de jaren vijftig moesten steeds meer zwarte mensen verhuizen naar Soweto. Verschillende zwarte wijken in de binnenstad waren door de apartheidsregering aangemerkt als gebieden waar alleen blanken mochten komen.

Soweto’s groei was explosief. Men had hier totaal geen rekening mee gehouden. Ondanks de pogingen van de overheid om de instroming van zwarte arbeiders naar de steden te stoppen, bleven de werknemers van het platteland en de buurlanden komen op zoek naar werk in de ‘gouden’ stad.Met een bevolking van meer dan 2 miljoen mensen is Soweto de grootste zwarte stedelijke nederzetting in Afrika met een rijke politieke geschiedenis. Soweto was het middelpunt van politieke campagnes gericht op de omverwerping van de apartheidsstaat. De studenten opstand van 1976, ook bekend als de opstand van Soweto, begon in Soweto en verspreidde zich uit naar de rest van het land. Veel van de bezienswaardigheden op de route van een Soweto tour hebben dus een politieke betekenis.

Soweto – smeltkroes Zuid-Afrikaanse culturen

Inwoners van Soweto zijn trots op hun stadse leven. Ze kijken neer op de boerenkinkels uit de plattelandsgebieden. Soweto is een smeltkroes van Zuid-Afrikaanse culturen en heeft zijn eigen subculturen ontwikkeld. In hun praten, kleding en de manier van lopen laten de Sowetans een gevoel van kosmopolitische verfijning zien. Sowetans hebben een lokale taal, de tsotsi taal, een mix van verschillende lokale talen, Afrikaans en Street Slang, voortdurend in ontwikkeling en gesproken door de jongeren.Vanaf de brug van het Chris Hani Baragwanath Hospital heeft u een panoramisch uitzicht op Soweto.

In Diepkloof staan veel grijze, vier kamer woningen, cynisch de ‘matchbox houses’ genoemd door de lokale bevolking. Dit zijn de oorspronkelijke woningen die zijn ontworpen voor de eerste zwarte migranten  die hun geluk zochten in de stad. Hoewel de woningen klein zijn, zijn de inwoners trots op hun huizen en doen veel inspanningen om het zo bewoonbaar en zelfs huiselijk te maken.

Niet alleen armoede

In tegenstelling tot deze symbolen van armoede zijn er verschillende wijken voor de relatief welvarende bewoners. Een voorbeeld hiervan is de wijk Diepkloof, de thuisbasis van de opkomende zwarte middenklasse. In deze wijk zijn prachtige huizen gebouwd, de wegen zijn in goede staat en er zijn speelplaatsen en scholen. Andere aantrekkelijke bezienswaardigheden zijn residenties van bekende anti-apartheid activisten.

Op een paar kilometer rijden van Diepkloof ligt de wijk Orlando. Hier kunt u het eerste huis van Nelson Mandela zien, een populaire toeristische attractie. Mandela woonde hier voordat hij in 1961 gevangen genomen werd. U kunt het huis niet betreden maar u kunt het bescheiden huis duidelijk herkennen. U kunt in het welvarende west Orland het herenhuis van Winnie Madikizela-Mandela zien. Ook het huis van Aardsbisschop Desmond Tutu, de residentie Sisulu en het herdenkingsmuseum Hector Pieterson bevinden zich in dezelfde buurt.Het onlangs gerenoveerde museum biedt een gedetailleerd overzicht van de gebeurtenissen van 1976, waaronder beeldhouwwerken en ooggetuigenverklaringen.

Soweto – Freedom Charter

Wanneer u de Oude Potchefstroomweg rijdt komt u langs Regina Mundi: een plaatselijke kerk waar veel anti-apartheid organisaties zich vestigde. In Kliptown kunt u het Freedom Square bezoeken, een plaats waar het Freedom Charter werd aangenomen. Dit was een verzameling van verschillende politieke en culturele formaties die verschillende kiesdistricten vertegenwoordigen om zo vooruitgang te boeken in de woelige jaren 50. Het handvest was het leidend document van het Afrikaanse Nationaal Congres en hierin was ‘iedereen gelijk voor de wet.’

Soweto Zuid-Afrika
Soweto Zuid-Afrika
Kleurrijk Soweto Zuid-Afrika (@iStock)
Kleurrijk Soweto Zuid-Afrika (@iStock)
Luchtkokers bij Soweto Zuid-Afrika (@123RF)
Luchtkokers bij Soweto Zuid-Afrika (@123RF)
Soweto Zuid-Afrika (@iStock)
Soweto Zuid-Afrika (@iStock)