Stellenbosch is een prachtige historisch stadje op ongeveer 1 uur rijden van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het plaatsje ligt in de Stellenbosch Mountains in de Jonkershoek River Valley, een van de meest pittoreske omgevingen in de Kaap.

Eikestad

De tweede oudste stad in Zuid-Afrika heeft enkele van de mooiste voorbeelden van Kaapse, Georgische en Victoriaanse architectuur in de Kaap. De Dorpsstraat is een nationaal monument. Neem de tijd om in dit gezellige oude deel van Stellenbosch rond te wandelen. Geniet van de straatjes, restaurants en koffie bistro’s én het prachtige uitzicht op de omliggende bergen, wijngaarden en boomgaarden. Vooral in de ochtend is dit een idyllische plaatje!

Kaapse wijnlanden

De naam ‘Stellenbosch’ is bijna synoniem voor de wijnindustrie. Hier is niet alleen de oudste wijnroute in het land. De stad heeft ook een van de meest moderne experimentele wijnhuizen in de wereld. Daarnaast heeft de universiteit van Stellenbosch de enige wijnbouw- en oenologische studie van Zuid-Afrika. De oudste muziekschool van het land, het beroemde conservatorium van Stellenbosch, is gevestigd in het culturele centrum. In een groot aantal galeries en musea bevinden zich nationale en internationale kunstcollecties die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Jonkershoek Natuurreservaat

Voor de natuurliefhebber zijn er een aantal wandelingen in het Jonkershoek Natuurreservaat. De full-day Vineyard Hiking Trail, een 24 kilometer lang pad, begint op de hellingen van de Papegaai berg. De route loopt door de wijngaarden, bossen en olijfgaarden.

Het Stellenbosch Tourist Information Office en het Stellenbosch Wijnroute Kantoor bevinden zich aan de Market Street. Veel van de historische gebouwen liggen hier vlakbij en het is mogelijk Stellenbosch te voet te ontdekken. Het Toy & Miniature Museum ligt achter het Informatiebureau en is de enige in zijn soort in Zuid-Afrika. Dicht bij Market Street is het plein, bekend als Die Braak, waar interessante gebouwen staan. Het VOC Kruithuis (Poederhuis) (1777), de Oude Rhenish Missie, de St. Mary kerk (1852), de Coachman’s Cottage en het oude Burgerhuis (1797) zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken.

Een bezoek aan Spier brengt de bezoekers al het goede wat deze omgeving kan bieden op een prachtig landgoed. Het Spier restaurants is voor iedereen – van een picknick aan de rivier tot een prima maaltijd. Bezoek het Spier Wijncentrum en proef wijnen uit heel Zuid-Afrika.

Wijn Estate bij Stellenbosch Zuid-Afrika
Wijn Estate bij Stellenbosch Zuid-Afrika
Wijngaarden bij Stellenbosch Zuid-Afrika
Wijngaarden bij Stellenbosch Zuid-Afrika
Wijnkelder bij Stellenbosch Zuid-Afrika
Wijnkelder bij Stellenbosch Zuid-Afrika
Wijnproeverij bij Stellenbosch Zuid-Afrika
Wijnproeverij bij Stellenbosch Zuid-Afrika