Table Mountain National Park bevindt zich aan de zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika, dat zich uitstrekt over het schiereiland Kaap de Goede Hoop tot aan Kaapstad. In 1998 werd dit gebied (25.000 ha groot) wat toen nog het Cape Peninsula National Park heette een National Park. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het smalle gedeelte land met zijn vele mooie valleien, baaien en stranden is omringd door de wateren van de Atlantische Oceaan in het westen en het warme water van False Bay in het oosten.

3 secties Table Mountain National Park

Het park is niet een aaneengesloten gebied. Er zijn 3 secties in het park. Het gebied loopt van noord naar zuid over de bergruggen van de Cape Peninsula. In het noorden begint het gebied bij Signal Hill in Kaapstad. Dan loopt het verder naar het zuiden over Lion’s Head, de Tafelberg, Constantia berg, Silvermine en uiteindelijk Cape Point.

Tafelberg sectie

Dit gedeelte van het park bedekt Signal Hill, Lion’s Head en de Tafelberg in Kaapstad. Het strekt zich verder ook uit over de Twaalf Apostelen, zeventien bergpieken langs de Atlantische Oceaan. U vindt hier ook Orange Kloof, Camps Bay en Hout Bay.

Silvermine-Tokai sectie

Dit gedeelte van het Table Mountain National Park begint bij False Bay. Het gebied bedekt de Constantia berg, Steenberg Peak, en Kalk Bay. Het grenst aan Hout Bay.

Cape Point sectie

Dit gedeelte van het park waar u Kaap de Goede Hoop vindt. Het is het voormalig Cape of Good Hope Nature Reserve. Hier is de Cape Peninsula, Cape Point. Op de weg ernaartoe reist u door Simon’s Town aan de False Bay coast.

Kaap de Goede hoop

Er wordt vaak gedacht dat Kaap de Goede Hoop het meest zuidelijke punt is van Afrika. Dit is echter niet het geval, want dit ligt bij Cape Agulhas. Deze plaats ligt zo’n 150 kilometer meer naar het oosten ten opzichte van Kaap de Goede Hoop.

De eerste keer dat Europeanen Kaap de Goede Hoop bereikten was in 1488. Dit was een Portugese ontdekkingsreiziger, Bartholomeus Dias. Het doel van de reis was om een handelsroute naar het Verre Oosten. Deze ontdekkingsreiziger noemde de kaap de Stormkaap. Later noemden de Nederlanders het Kaap de Goede Hoop.

Het landschap in het Table Mountain National Park heeft veel rotsachtige bergtoppen en prachtige stranden. Er leven op zijn minst 250 vogelsoorten. Ook vindt u hier een kolonie van Afrikaanse pinguïns. In de lente (bij ons de herfst) bloeit hier ook de protea, de nationale bloem van Zuid-Afrika. Qua grotere zoogdieren leven hier ook de bontebok, eland, hartebeest en de unieke Cape Mountain Zebra.

Werelderfgoed lijst

Het Table Mountain National Park maakt deel uit van de Werelderfgoed lijst The Cape Floristic Region. Zeldzame en bedreigde planten maken dit gebied een hotspot voor biodiversiteit. Fynbos (lage struiken) is een oude en brandafhankelijke vegetatie die elke 15 jaar moet verbranden om de groei te stimuleren en gezond te blijven. Protea stuiken staan overal verspreid in het park terwijl een aantal bijzondere en zeldzame planten in de Noordhoek  staan. De dieren die in het Tafelberg National Park leven hebben zich goed aangepast aan hun omgeving en zijn niet altijd makkelijk te zien onder de vegetatie.

Er zijn een aantal endemische vogelsoorten in het Table Mountain National Park zoals de Cape Sugarbird om naar uit te kijken, maar de beroemdste bewoners van de park zijn de Jackass Penguins in Boulder’s Beach. De Southern Right en Humpback Whales bezoeken de kust jaarlijks tussen augustus en oktober. Het Tafelberg National Park heeft een aantal uitstekende uitkijkpunten waar de walvissen en dolfijnen elk jaar duizenden toeschouwers vermaken omdat ze dicht bij de kust komen om zich voort te planten en te kalveren.

Cape Point, Zuid-Afrika
Cape Point, Zuid-Afrika
Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika
Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika
Table Mountain National Park, Cape Point, Zuid-Afrika
Table Mountain National Park, Cape Point, Zuid-Afrika
Tafelberg, Kaapstad, Zuid-Afrika
Tafelberg, Kaapstad, Zuid-Afrika