Het Tsitsikamma National Park ligt op de Garden Route in de Zuidelijke Kaap van Zuid-Afrika. Het is een must-visit als u in de buurt bent. Voor een korte stop of een of meer overnachtingen is het zeker een aanrader. U vindt hier prachtige landschappen en uitzichten over zee. Daarbij zijn er veel leuke activiteiten te doen dus kunt u makkelijk langere tijd in een van de 5 accommodaties in het park verblijven.

Tsitsikamma is een Khoisan-woord, dat ‘plaats van veel water’ betekent. Het park is 80 km rotsachtige kustlijn met spectaculaire zeezichten en landschappen. Een afgelegen bergachtige regio met valleien bedekt met berg fynbos en gematigde hoge bossen met diepe rivieren die naar de zee leiden. Het spectaculaire landschap van Tsitsikamma omvat de Indiase oceaanbrekers, rotsachtige kusten met tot 180 m hoge kliffen, eeuwig groene bossen. Het fynbos (proteas en heide) die in een weelderig tapijt naar de zee rollen is prachtig. De oude rivieren vinden hier hun weg naar de oceaan door rotsachtige ravijnen.

Activiteiten

Het meest populaire deel van het Tsitsikamma National Park is in de buurt van het Stormsriver Mouth rest camp. Hier kunt u een aantal korte wandelingen doen. Loop bijvoorbeeld in een half uurtje naar de hangbrug over de Stormsriver. Dit is een iconisch beeld waar het park bekend om staat en ook zeer goed te doen in een korte stop op de Garden Route. U kunt hier ook raften over de Stormsriver. U stapt dan een stuk stroomopwaarts in de boot en vaart dan door de kolkende rivier, met behulp van goede gidsen, naar de oceaan.

Verder kunt u in het park oneindig veel leuke dingen doen. Denk dan aan avontuurlijke activiteiten zoals een zipline tour, kajakken of bungee jumpen. U kunt in het Tsitsikamma National Park ook verschillende meerdaagse wandelingen maken zoals de Tsitsikamma Trail en Otter Trail. U kunt ook paardrijden, mountain biken of golfen.

Bezoek ook het Tsitsikamma Wolf Sanctuary. Dit was de eerste opvang voor wolven in Zuid-Afrika en hoort ook bij het plan voor het behoud van de natuur. U leert hier over het leven van de wolven en soortgelijke diersoorten. U leert over de leefomgeving van de dieren maar ook over hoe belangrijk het is om dieren niet uit hun natuurlijke omgeving weg te halen.

Zeegebieden

Het Tsitsikamma National Park beschermt zowel boven als het onder water leven. Het is een van de grootste beschermde zeegebieden (inclusief visserij) in de wereld. 11% van de Zuid-Afrikaanse Temperate South Coast Rocky Shoreline wordt beschermd en hier wordt onderzoek gedaan naar bedreigde vissoorten. In 1964 werd dit park het eerste Marine National Park in Afrika. Ongeveer 30% van het park is bedekt met fynbos en een breed scala aan prachtige bloemen, waaronder proteas (de nationale bloem van Zuid-Afrika) en heide.

Wildlife en vogels

Het Tsitsikamma gebied heeft een lange geschiedenis van het gebruik van de zee en bossen en de meeste lokale gemeenschappen waren op een of andere manier van deze twee ecosystemen afhankelijk om te overleven. Cormorants, Kelp Gulls and African Black Oystercatchers leven bij de kust. Pied en Giant Kingfishers kunnen beide worden gespot bij de tijdelijke meertjes of in de rivieren die afwateren in de Indische Oceaan. Meer onopvallend, maar ook aanwezig bij deze rivieren zijn de Half-collared Kingfisher en African Finfoot. U kunt ook opzoek naar de Knysna Loerie. Andere vogels die u in het bos kunt spotten zijn de Emerald Cuckoo, Narina Trogon, Knysna en de Olive Woodpecker, Chorister Robin en de Grey Cuckooshrike.

Fauna

Hoewel Tsitsikamma National Park een magische wereld van leven en riffen in het mariene deel heeft, is er ook de beroemde landstreek van het park met zijn weelderige bos, fynbos en steile kliffen. Een van de meest opvallende bomen zijn de Outeniqua yellow-wood en de Podocarpus falcata.

Tsitsikamma National Park, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, uitmonding van Stormsriver, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, uitmonding van Stormsriver, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, Wandeling, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, Wandeling, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, Storms River, Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park, Storms River, Zuid-Afrika