West Coast National Park ligt ten noorden van Kaapstad in Zuid-Afrika. Vlakbij de afgelegen haven van Saldanha vindt men het azuurblauwe water van de Langebaan Lagoon, onderdeel van het West Coast National Park. Duizenden zeevogels komen hier om te rusten op de beschutte eilanden, de ongerepte stranden en de zout moerassen. Verder komen hier grote concentraties migrerende steltlopers uit het noordelijk halfrond. In het voorjaar zijn de velden rond het strand bedekt met veelkleurige bloemen, terwijl in het Postberg Flower Reserve veel antilopen deze omgeving een unieke idyllische uitstraling geven.

De grootste concentratie zoogdieren leeft in het Postberg Reserve, maar die is alleen open voor het publiek tijdens het bloei seizoen. Daarnaast leven er genoeg zoogdieren in de andere delen van het reservaat. Waaronder, de Eland, red hartebeest, Cape grysbok, caracal en de rock hyrax. In de Atlantische Oceaan voor de kust komen walvissen en dolfijnen voor.

Langebaan Lagoon

Het West Coast National Park omringt de Langebaan Lagoon. Dit is een world Ramsar site. Dat betekent dat deze plaats belangrijk is voor wetland vogelsoorten. Veel van de steltloper soorten zijn palearctic migranten. Dus de zomer is de beste tijd om de lagune te bezoeken, vooral in september, omdat de meesten dan terugkomen van hun transcontinentale reis, en maart wanneer de in grote aantallen samenkomen om goed te eten voor de terugreis. Veel vogels vervangen dan hun verenkleed voordat ze naar het noordelijk halfrond afreizen.

De beste tijd om in de Langebaan Lagoon de steltlopers te observeren, vanuit bijvoorbeeld de Geelbek hide, is wanneer het tij verandert van eb naar vloed. Naarmate het waterstand stijgt, worden de steltlopers gedwongen meer naar de hide de lopen totdat ze uiteindelijk moeten vliegen en wachten op het nieuwe tij.

De kleinere soorten vertrekken eerst, zoals de long-legged godwits en de whimbrels. De curlews zijn de laatste die de reis aanvaarden. Knot, Sanderling, Little Stint, Ruff, Marsh, Terek en de Curlew Sandpiper zijn het hele jaar wel te zien. Terwijl er ook altijd een mogelijkheid is om zeldzame soorten te zien.

Naast de steltlopers worden ook vaak little egrets en de South African shelducks gezien. Flamingo’s en de witte pelikaan houden van dieper water, en er is kans om Osprey te zien. Een ander geïsoleerde hide ten westen van het Geelbek educatief centrum kijkt uit over een zoutpan, een uitstekende plek om de Chestnut banded Plover te zien.

Fynbos

In het fynbos in het natuurreservaat rond de Langebaan Lagoon leven vele soorten vogels. Onder andere de Black Korhaan, Cape en Greywinged Francolin, Southern Grey en de Cape Penduline Tit, Anteating Chat, Whitethroated en de Yellow Canary, Karoo Lark, Titbabbler, Bokmakierie en Cape Bunting worden vaak gespot.

De African Marsh en de Black Harrier worden vaak gezien wanneer ze de grond omploegen.De kusteilanden aan de monding van de lagune zijn broedhavens voor een aantal soorten zoals de Kelp en de Hartlaub’s Gull, Cape Gannet, en de African Penguin. Cormorants en sterns komen hier ook voor.