Langs de oevers van de Luangwa rivier in Zambia hoef je niet al te lang te zoeken voordat je de prachtig gekleurde kolonies van Carmine bee-eaters spot. Carmine bee-eaters maken hun aanwezigheid kenbaar met hun levendige kleuren en luid getjilp. Dat geluid is tot op meer dan 1 kilometer afstand te horen is. Er is zoveel meer te zien en te leren over deze prachtige vogels…

Hawking

Ze zijn meesters in ‘hawking’. Dit is een jachttechniek waarbij vogels zich lanceren vanaf een basis, een insect vangen middenin de lucht en terugkeren naar dezelfde of een andere basis. Van Carmine bee-eaters is zelfs bekend dat ze de rug van antilopen of kori bustards soms gebruiken als gelegenheids-basis.

2 meter diep

Ze bouwen holen van één tot twee meter diep in droge rivieroevers. Eén hele kolonie bezet hetzelfde stuk van de oever. Dit zorgt voor een kleurrijk schouwspel als ze uit hun holen vliegen en terugkeren.

Bosbranden

Ze worden aangetrokken door bosbranden en cirkelen hoog boven de vlammen. Ze vangen zo insecten die uit het brandende Bush worden verjaagd.

Trekvogels

Net als de grote migratie van gnoes volgen de zuidelijke Carmine bee-eaters een jaarlijkse trekroute. Van augustus tot november verblijven ze in Zambia, Zimbabwe en Botswana. Tijdens de zomermaanden vliegen ze naar hun meest zuidelijke habitats in Zuid-Afrika. In maart keren ze terug naar het noorden en de weelderige regenwouden van equatoriaal Afrika, waar ze tot augustus verblijven.

Insecten

Hun favoriete voedsel is bijen, termieten, krekels, libellen, vlinders en sprinkhanen. Ze braken balletjes uit met onverteerbare harde delen van de insecten.

Bijen

Als ze op bijen jagen, keren ze terug naar hun basis en slaan de bijen tegen een tak voordat ze de bij opeten. Ze schuren de buik van de bij over de tak schuren om de giftige angel te verwijderen.

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen eten de vrouwtjes slakkenhuisjes, zand en andere calciumrijke producten om sterkere eieren te produceren.

vraag gratis offerte op maat aan