Reizigers vragen ons vaak “Wat is de beste reistijd om naar Malawi te gaan”. Het antwoord is vaak niet zo eenvoudig als je zou denken. Het is afhankelijk van veel factoren, zoals de interesses van de reiziger, het exacte tijdstip van bezoek en de redenen waarom ze naar Malawi willen reizen. De beste tijd voor de ene persoon om naar Malawi te gaan, kan de slechtste zijn voor de andere!

Ik heb hieronder een aantal vuistregels opgenomen over het weer en klimaat en de beste reistijd om Malawi te bezoeken. Het is belangrijk om u hierbij te realiseren dat deze richtlijnen voortkomen uit onze eigen ervaring en de ervaring van onze lokale partners! Mede als gevolg van de opwarming van de aarde worden weerpatronen echter over de hele wereld, en dus ook in Afrika, steeds onvoorspelbaarder. Er zijn stortbuien in het midden van woestijn en extreme droogte in de periodes dat er regen wordt verwacht.

December – maart

In Malawi valt de neerslag voornamelijk in december, januari, februari en maart. De regens arriveren en vertrekken iets eerder en later naarmate u verder naar het noorden komt. De hoger gelegen gebieden van Malawi krijgen over het algemeen meer regen. De temperaturen blijven over het algemeen nog steeds boven de 30°C. Door de hoge luchtvochtigheid kan het wat oncomfortabel aanvoelen. In deze tijd van het jaar zijn muggen in overvloed aanwezig zijn. Daarom raden wij aan goed voorbereid op pad te gaan met muggenspray, anti-malaria medicijnen* en kleding die uw blote huid bedekt.

In deze periode vinden de wilde dieren overal water, dus wordt het spotten van wild lastiger. Bovendien beperken het hoge gras en de groene bomen het zicht. Voor vogelliefhebbers is dit een uitstekende tijd, omdat veel migrerende vogelsoorten uit Europa en andere delen van Afrika zich mengen tussen de inheemse vogelsoorten.

April – mei

De meeste regen is in april en mei verdwenen. Het landschap is nu mooi groen en gaat langzamerhand opdrogen. Over het algemeen zijn de temperaturen hoog en de kans op regen klein. Vooral op hogere en meer zuidelijke locaties beginnen de nachttemperaturen al iets te dalen. Deze periode is ideaal om te genieten van al het moois dat Malawi te bieden heeft.

Juni – augustus

In juni, juli en augustus zijn de dagen warm en helder. De nachten worden een stuk koeler. Sommige nachten kunnen erg koud worden, waardoor u zich warm moet aankleden als u bijvoorbeeld een vroege ochtend of een nacht game drive maakt. Dit is het begin van het zogenaamde ‘hoogseizoen’ voor Malawi, met veel wolkeloze dagen en steeds beter wordende kansen op wild te spotten. Het gras is inmiddels verdord en wilde dieren zijn meer en meer afhankelijk van rivieren en waterholes om te drinken.

September – oktober

In september en oktober wordt het warmer, tot ruim boven de 30°C. In sommige delen van Malawi wordt het zelfs behoorlijk heet. Dit geldt vooral voor de laaggelegen gebieden rond Lake Malawi. Wij adviseren voor deze tijd om te zorgen voor goede bescherming tegen de zon, een pet of ander hoofddeksel en geschikte kleding die uw huid beschermd de felle UV stralen.

November

November is een wisselende maand. Het kan heet en droog zijn, net als het weer in oktober. U kunt echter ook de eerste regenbuien van het seizoen zien. November is kwa weer vaak een erg interessante maand.  Af en toe op opeenvolgende dagen ziet u zelfs beide weerpatronen. Voor vogelliefhebbers is november een interessante tijd, omdat veel vogelsoorten hun winterveren beginnen af te werpen en deze vervangen door de felle, helderdere broedkleuren.

We hopen dat deze vuistregels u houvast geven bij het bepalen van uw beste reistijd Malawi. Als u vragen heeft neemt u dan contact met ons op

*Wij adviseren u te allen tijde voor vertrek een bezoek te brengen aan de GGD of contact op te nemen met Thuisvaccinatie.nl voor een advies over de benodigde vaccinaties en medicatie voor het doelgebied en de periode van uw reis.

Malawi reissuggesties vraag offerte op maat aan
Kaya Mawa op Likoma Island Lake Malawi
Kaya Mawa op Likoma Island Lake Malawi
Mountain biken op Viphya Plateau in Malawi
Mountain biken op Viphya Plateau in Malawi
Olifant in Vwaza Marsh Wildlife Reserve Malawi
Olifant in Vwaza Marsh Wildlife Reserve Malawi