Bijzondere landschappen in Afrika

Bij een reis in Afrika denken mensen al snel aan het spotten van dieren en op zoek gaan naar avontuur in de wildernis. Nu is het ook fantastisch om de uitgestrekte bijzondere landschappen van Afrika te bewonderen. In deze blog nemen wij u mee naar 5 adembenemende locaties waar u de weidsheid en schoonheid van Afrika kunt ervaren.

1. Sossusvlei – Namibië

De Sossusvlei is een van de meest kenmerkende landschappen in Namibië. Het is bekend door de hoge rode zandduinen die omringd zijn door grote witte zoutpannen. De duinen zijn de hoogste zandduinen van de wereld en kunnen wel 400 meter hoog worden! Dit biedt fantastische mogelijkheden voor fotografie vooral met die zoutvlaktes ernaast en wat ogenschijnlijk verdorde bomen. Om de Sossusvlei veilig te kunnen verkennen, raden wij aan om er te rijden met een 4×4 voertuig.

Deze woestijn lijkt misschien onmogelijk om in te overleven, maar verschillende planten en dieren hebben toch een manier gevonden. Zo ziet u als u goed kijkt in het zand ziet u kleine voetafdrukjes van gekko’s, spinnen of torren. Grotere dieren die in de Sossusvlei kunnen overleven zijn bijvoorbeeld de struisvogel, springbok en jakhals.

Bekijk hier hoe een reis met de Sossusvlei eruit zou kunnen zien.

2. Nyika Plateau – Malawi

Het Nyika Plateau ligt in het noorden van Malawi. Het plateau ligt tussen de 2.100 en 2.200 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt ligt op 2.605 meter hoogte en dat heet het Nganda Peak. In totaal heeft het plateau een oppervlakte van zo’n 3.000 vierkante kilometer. Hier worden verschillende soorten flora beschermd en wonen verschillende soorten dieren. Er zijn bijvoorbeeld ongeveer 200 soorten orchideeën en gladiolen. De dieren die u er kunt spotten zijn onder andere zebra’s, bushbucks, elanden en jakhalzen. Qua landschap staat het Nyika plateau bekend door de glooiende graslanden. Ook zijn er gebieden met een altijd groen bos en kleine rivieren die het hele jaar door water hebben. Door de riviertjes heeft het plateau de bijnaam “de plek waar het water vandaan komt” vergaard.

Favoriete activiteiten op het Nyika Plateau zijn game drives maar ook zeker wandel safari’s. Tijdens een wandel safari gaat u te voet op pad. Dit is de perfecte activiteit om in uw eigen tempo te genieten van de glooiende landschappen. Tijdens de wandelingen, die ook meerdaags kunnen zijn, kunt u ook mooie watervallen zien zoals de Chisanga Falls. Voor wat meer avontuur kunt u kamperen, mountainbiken or vogels spotten.

Bent u geïnspireerd geraakt? Bekijk hier een voorbeeldreis naar het Nyika Plateau.

3. Panorama Route – Zuid-Afrika

De Panorama Route is een van de mooiste autoroutes in Zuid-Afrika. De route gaat langs verschillende mooie landschappen in het noord-oosten. Het bekendste punt op de route is de Blyde River Canyon. Dit is een 26 kilometer lange canyon die 800 meter diep is en prachtig mooi. Naast deze bekende plek zijn ook vele watervallen en uitzichtpunten te bezoeken. Andere van deze mooie plekken om op deze route te bezoeken zijn Lone Creek Falls, Mac Mac Falls, Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, Three Rondavels en The Pinnacle.

Er zijn verschillende locaties vanwaar u de Panorama Route kunt ontdekken. U kunt ervoor kiezen om dit vanuit 1 punt te doen of om vanuit meerdere plekken te reizen. Plekken zoals Hazyview of Graskop zijn goede punten die kunnen dienen als uitvalsbasis. Vanuit deze plekken kunt u verschillende activiteiten ondernemen zoals hiken of kajakken.

Wilt u weten hoe een reis naar de Panorama Route eruit zou kunnen zien? Klik dan hier voor een voorbeeldreis in Zuid-Afrika met de Panorama Route.

4. Lower Zambezi Rivier – Zambia & Zimbabwe

De Zambezi is de op 3 na langste rivier in Afrika. De rivier begint in Zambia en gaat dan via Angola, Zambia, Zimbabwe en Mozambique naar de Indische Oceaan. Het laatste deel van de rivier in Zambia is heet ook wel de Lower Zambezi. De rivier is vaak ondiep in het droge seizoen, dit komt ook door de uitgestrektheid van de rivier. De breedte van de rivier wisselt tussen de 200 meter en 8 kilometer.

De rivier loopt ook door het Lower Zambezi National Park (Zambia) en Mana Pools (Zimbabwe) die bekend staat om fantastisch wildlife in combinatie met geweldige landschappen. Mooie activiteiten hier zijn bijvoorbeeld kanoën op de Zambezi of game drives maken in de vallei.

Bekijk hier een mooie voorbeeldreis voor inspiratie voor een reis naar Mana Pools in Zimbabwe.

5. Ngorongoro Krater – Tanzania

De Ngorongoro Krater in het noorden van Tanzania is een van de meest unieke locaties in Afrika wanneer het gaat om landschap. Het is een wildpark in de krater van een uitgewerkte vulkaan. De wanden van de krater vormen een natuurlijke barrière tussen wilde dieren in de krater en die daarbuiten. Hiermee vormt het leven in de krater een eigen ecosysteem. De doorsnee van het park is 21 kilometer en de diepte van de krater is 600 meter.

Wanneer u in een safarivoertuig door de krater rijdt is het fantastisch om overal waar u kijkt uiteindelijk de kraterwanden te kunnen zien. Ook wanneer u bovenop de wanden staat voordat of nadat u uw game drive gemaakt heeft, kunt u genieten van het fantastische en unieke uitzicht.

Benieuwd geworden naar een reis naar de Ngorongoro Krater? Bekijk hier een voorbeeldreis in het noorden van Tanzania.

We hopen dat dit blog u inspireert om ook zelf de mooiste bijzondere landschappen van Afrika te gaan ontdekken. Neem contact met ons op voor een voorstel.

Landschap Nyika, Malawi
Bourke's Luck Potholes Panorama route Zuid-Afrika
Landschap Sossusvlei, Namibië
reissuggesties vraag offerte op maat aan