Vandaag is het 18 juli en dat is een bijzondere dag, want 102 jaar geleden werd Nelson Mandela geboren. Op deze dag wordt internationaal stilgestaan bij Mandela’s prestaties op het gebied van conflictoplossing, democratie, mensenrechten, vrede en verzoening.

Niet alleen het leven van Nelson Mandela gevierd, maar Nelson Mandela Day is ook een wereldwijde oproep tot actie voor mensen om hun vermogen te erkennen om een positief effect te hebben op anderen om hen heen. De Verenigde Naties heeft deze dag in 2009 in het leven geroepen en met het doel om mensen te inspireren met Mandela’s waarden; democratie, vrijheid, gelijkheid, respect en diversiteit.

Zo worden er wereldwijd allemaal activiteiten opgezet om Nelson Mandela dag te vieren. Denk aan vrijwilligerswerk, sport, kunst, educatie, muziek en culture activiteiten. Dit alles om het mooie werk van Mandela te herdenken en vooral ook verschillende projecten die zijn opgezet naar aanleiding van Mandela’s prestaties te promoten.

“A winner is a dreamer who never gives up”

Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in Transkei, Zuid-Afrika en werd een van de bekendste anti-apartheid activisten van het land. In 1963 werd hij gevangen genomen als leider van de bevrijdingsbeweging tegen apartheid en voor zijn standpunt over het mensenrecht om in vrijheid te leven. Een van de grootste gebeurtenissen van het land, in negatieve zin. 27 jaar lang heeft Mandela gevangen gezeten op Robbeneiland, een gevangenis voor de kust van Kaapstad. Zijn vrijlating in 1990 leidde tot vele politieke debatten en droeg bij tot de overgang van Zuid-Afrika naar een multiraciale democratie.

Na zijn vrijlating, ging Nelson Mandela door met het aanpakken van raciale problemen in zijn land en het aanmoedigen van verzoeningsinitiatieven. Dit resulteerde in het winnen van de Nobel Prijs voor de Vrede, samen met de voormalige president Frederik Willem de Klerk, in 1993. Een jaar later werden zijn inspanningen beloond toen hij president van Zuid-Afrika werd. In de vijf jaar die Mandela president geweest is, heeft hij veel goeds gedaan voor het land. Na zijn aftreden in 1999, ging Mandela door met zijn strijd. Samen met andere wereldleiders heeft hij zich tot zijn dood in gezet voor verdere vredesopbouw, de belangrijkste oorzaken van menselijk lijden te helpen aanpakken en gedeelde belangen van de mensheid te bevorderen.

Het was een bijzonder man, die ontzettend veel goeds voor Zuid-Afrika én de wereld heeft betekend. Het is mooi dat er een dag is waarop we met z’n allen stil staan bij zijn prestaties. Een dag waarop we Nelson Mandela’s bijdrage aan (wereld)vrede herdenken.

In de voetsporen van Nelson Mandela

Er zijn verschillende plekken in Zuid-Afrika die het leven en de gevoerde strijd van Nelson Mandela laten zien. Tijdens een bezoek het land is het dan ook echt de moeite waard om een van deze plekken te bezoeken en meer te leren over deze bijzondere man en al het goeds dat hij teweeg heeft gebracht. Een goed voorbeeld is het Apartheidsmuseum in Johannesburg, dit museum verteld de gehele geschiedenis van Zuid-Afrika, hoe apartheid is ontstaan en de strijd die er gestreden is. Het museum ligt in de wijk Soweto, dé plek waar de strijd tegen apartheid begon. Het is mogelijk om een tour door deze indrukwekkende wijk te maken, waarbij je stopt op verschillende belangrijke punten. Waaronder het huis waar Mandela vele jaren gewoond heeft. Ontzettend leerzaam en ontroerend tegelijkertijd.

Aan de andere kant van het land, voor de kust van Kaapstad, ligt Robbeneiland. De gevangenis waar Nelson Mandela bijna 30 jaar gevangen gezeten heeft. Met een ferry vaar je naar het eiland toe, waar je een rondleiding krijgt van een gids die vroeger zelf een politieke gevangenen geweest is. Door de verhalen die je hoort en de plekken die je ziet, komt de geschiedenis hard binnen. Een bezoek is dan ook zeker de moeite waard.

Robben Island in Kaapstad Zuid-Afrika
Robben Island in Kaapstad Zuid-Afrika
Nelson Mandela House, Soweto, Johannesburg
Nelson Mandela House, Soweto, Johannesburg
Zuid-Afrika reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan