Laatste onontgonnen kant van de Serengeti

Het wildlife-rijke Serengeti National Park is terecht populairste natuurpark van Tanzania. Met die beroemdheid komt een bijvangst: drukte. Bijna 200.000 safari-gangers trekken ieder jaar het park in gewapend met camera’s hun jeeps met kunst en vliegwerk zo dichtbij mogelijk positionerend bij alles wat 4 poten heeft.

Serengeti National Park

De oostelijk regio van het Serengeti National Park Soit Le Motonyi, heropend voor toeristen na een onderbreking van 20 jaar, is precies het tegenovergestelde: onbedorven, ongefotografeerd en zeker zonder massa’s toeristen. Dit land, waar het korte gras van de vlaktes aan de acacia bossen grenst, is vrijwel onbekend, behalve bij een handvol onderzoekers, waarvan de meesten katten bestuderen; grote katten.

Sinds 1966, in een van de langste ononderbroken veldstudies van zijn soort, zijn meer dan 200 individuele leeuwen van 12 troepen geïdentificeerd in deze oostelijke graslanden (terwijl er ongeveer 2.800 wonen in de hele zuid-oostelijke regio).

Cheetahs van Soit Le Motonyi

Cheetah studies, lopende sinds 1976, schatten dat 50 tot 80 volwassenen cheetahs zwerven in Soit Le Motonyi en de omliggende gebieden. En het land is ook de thuisbasis van luipaarden, servals, 30 gezonde troepen hyena’s en  algemene voorkomende grazers zoals olifanten, giraffen, zebra’s, waterbokken, steenbokken en wrattenzwijnen.

Vanwege de grote katten in Soit Le Motonyi werd het gebied afgesloten voor bijna 20 jaar. Deskundigen erkennen het gebied als een ecologisch kwetsbare geboortegrond voor cheetah’s en hebben in 1996 beheerplan gestart dat erop is gericht om de kwetsbare diersoorten te beschermen door een verbod op jeep safari’s, die de jacht kunnen verstoren en families kunnen afzonderen. Door deze regio voor af te sluiten heeft gewerkt: cheetah’s, en al de grote katten in Soit Le Motonyi, vormen nu gezonden en bloeiende populaties. Zo gezond zelfs dat de Tanzania National Parks Authority het gebied heeft heropend voor een beperkt aantal bezoekers.

Als gevolg van het beleid van de afgelopen jaren is Soit Le Motonyi nu een van de beste en minst drukke plaatsen om cheetah’s in het Serengeti National Park en misschien wel in de wereld te zien.

Bron: BBC Travel, door Kelly Phillips Badal, 14 november 2014