Afgelopen november (2019) zijn wij op reis geweest in Zambia en Zimbabwe. Onze safari begint in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Nadat we de laatste voorbereidingen hebben getroffen en de auto in orde hebben gemaakt vertrekken we naar onze eerste bestemming, Chiawa aan de Lower Zambezi. Er zijn meerdere routes die je zou kunnen rijden en wij kiezen voor de avontuurlijke Leopard Hill Road.


Lusaka naar Lower Zambezi

De meest gebruikte route gaat over de vanuit Lusaka over de Kafue Road (T2) via de plaatsen Kafue en Chirundu. Na het kruizen van de Kafue rivier en een lange afdaling bereik je de Zambezi. Dit is een relatief goed geasfalteerde route door  het glooiende landschap van.

Wij kiezen echter voor de avontuurlijke route vanuit Lusaka over de Leopard Hill Road, de D152 en de RD491. Deze route is alleen geschikt voor ervaren 4wd rijders met een stevige en betrouwbare 4wd auto met voldoende bodemruimte en een satelliet telefoon. We verbazen ons erover dat deze route de voorkeursroute is als je in Google Maps de route Lusaka – Chiawa uitzet.

In Lusaka overnachten we bij Pioneer Safari Lodge, een prima lodge met een mooie campsite. De lodge ligt buiten het drukke centrum van Lusaka op ongeveer 30 minuten rijden van het internationale vliegveld. Vanuit de lodge zijn winkels, supermarkten en tankstations goed te bereiken. Bij het dichtstbijzijnde tankstation tanken we de auto en onze jerry cans vol. Het is nog even zoeken naar een tankstation waar we met onze credit card kunnen afrekenen. Er is namelijk een stroomtekort in Zambia en de overheid schakelt regelmatig de stroom uit. In de nacht hebben we vaak wel stroom.

Leopard Hill Road

De volgende ochtend vertrekken we en rijden over de gravel road die langs de Lodge loopt naar het zuidoosten, naar de Leopard Hill Road. We hebben op YouTube al wat video’s van de Leopard Hill Road gezien, maar die geven ons geen goed beeld van de werkelijkheid. We zijn dus heel benieuwd wat ons te wachten staat. Voordat we goed en wel op weg zijn gaat het gravel over in asfalt. We rijden voor ongeveer 30 kilometer over een schitterende asfaltweg die we bijna alleen tot onze beschikking hebben. De glooiende weg voert langs dorpjes en door landerijen. Hier en daar hebben we prachtige vergezichten.

Na 30 kilometer slaan we in het plaatsje Mulalika rechtsaf. Het asfalt gaat hier over in een gravel road die prima te rijden is. Voor de zekerheid schakel ik de 4wd in, je weet maar nooit wat we opeens voor de wielen krijgen. Goede controle over de auto is dan heel belangrijk.

Het eerste deel van de route loopt door landerijen en dorpjes. Langzamerhand worden de bossen om ons heen dichter en de heuvels steiler. Na zo’n 15 kilometer wordt de track smaller en kronkeliger. We dalen af naar de Mdfundeshi rivier (die droog staat). Daarna begint het echte werk. De track bestaat uit nog maar 2 bandensporen en wordt steeds smaller. We rijden door een schitterend glooiend gebied.

De afdaling begint…

We zijn ongeveer op driekwart van de route naar de Lower Zambezi. Dat is voor ons gevoel heel snel gegaan. We komen nu op een deel van de route waar we regelmatig de low gear moeten inschakelen. Dit stuk is precies hoe we ons de Leopard Hill Road voor hadden gesteld. De ‘weg’ is soms heel steil en het ‘wegdek’ heel slecht. We moeten er niet aan denken om een tegenligger tegen te  komen, maar het lijkt ons niet waarschijnlijk dat we die hier zullen treffen.

Na een paar uur te hebben gereden is het tijd voor een pauze. We stoppen midden op de track, want we zijn al uren niemand meer tegen gekomen. Staan we goed en wel naast de auto hoort Marja ineens mensen. Hoe is het mogelijk! Staan we in ‘the middle of nowhere’, stoppen we precies bij een kamp voor werklieden. Dus zijn we maar een stukje verder gereden om daar te genieten van een kopje koffie en prachtig uitzicht.

Stapvoets nemen we de volgende lastige passages. Scherpe haarspeldbochten, steile hellingen en smalle slechte stukken langs diepe afgronden wisselen elkaar in rap tempo af. Toch hebben we het idee dat het aller slechtste gedeelte van de afdaling nog moet komen. Maar waar dan? We schieten namelijk al aardig op naar de Lower Zambezi.

Langzamerhand dringt het tot ons door dat we het aller slechtste gedeelte van de afdaling al achter de rug hebben, want de bossen worden minder dik en de helling wordt minder steil. Ook zien we weer de eerste tekenen van leven. De ‘weg’ van 2 bandensporen maakt inmiddels plaats voor een smalle gravel road. In een rustig tempo dalen we af naar de bewoonde wereld.

Lower Zambezi

We rijden nu weer door onmetelijke landerijen met immense machines om water te geven aan de droge grond en gewassen. Vanuit de lucht zijn deze akkers te herkennen als enorme cirkels in het landschap. De weg wordt steeds beter. En dan, toch nog redelijk plotseling, sluiten we aan op de weg langs de Lower Zambezi. We slaan rechts af richting Chirundu. We rijden nu op een mooie brede gravel road tussen de bananenplantages door naar onze accommodatie voor de komende nacht.

Na 5½ uur 4wd avontuur bereiken we ons einddoel voor vandaag, de Kanyemba Lodge. Hier genieten we van een rustgevende sundowner cruise op de machtige Zambezi rivier en een welverdiende nachtrust.

Eenmaal in de Lodge verbazen ons er over dat de route die we vandaag hebben gereden de voorkeursroute is als je in Google Maps de route Lusaka – Chiawa uitzet. Onverantwoord! Wij adviseren de route (T2) via Kafue en Chirundu te nemen als u van Lusaka naar de Lower Zambezi wilt rijden. De route die wij reden is alleen geschikt voor ervaren 4wd rijders met een stevige en betrouwbare 4wd auto met voldoende bodemruimte en een satelliet telefoon aan boord.

Bekijk hier de reissuggesties voor Zambia of neem contact op voor advies hoe en waar te rijden in Zambia. 

Leopard Hill Road - Zambia
Leopard Hill Road - Zambia
Leopard Hill Road 4x4, Zambia
Leopard Hill Road 4x4, Zambia
Pauze op de Leopard Hill Road - Zambia
Pauze op de Leopard Hill Road - Zambia
Bootcruise op Zambezi rivier na Leopard Hill Road
Bootcruise op Zambezi rivier na Leopard Hill Road