U heeft vast wel eens gehoord van The Big 5, de grote 5, die bestaat uit de neushoorn, luipaard, buffel, olifant en leeuw. Er bestaat echter ook The Little 5, de kleine 5. In deze blog leert u deze 5 kleine dieren kennen.

1. Panter schildpad – Leopard Tortoise

De Panter schildpad leeft in grote delen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het dier is te herkennen door de goud-zwarte kleuren op de schild die op de vacht van een luipaard lijken. De Panter schildpad leeft van gras en overdag verschuilen ze zich onder rotsen. Hier verschuilen ze zich voor extreem weer en voor de dieren die op hun jagen, zoals jakhalzen.

Het dier leeft vooral alleen en worden vaak gespot op lege stukken weg gezien. Ze worden gemiddeld zo’n 100 centimeter lang en hiermee zijn ze de op 3 na grootste landschildpad. De schildpadden kunnen in veel gebieden overleven door hun harde schild. Ook kunnen ze klimmen, zwemmen. Hiermee kan de Panter schildpad wel 100 jaar oud worden.

2. Olifantspitsmuis – Elephant Shrew

De Olifantspitsmuis is een schattig diertje. Het lijkt op een muisje maar dan met een wat langer spitser neusje, vandaar dat “olifant” in de naam zit. Het diertje komt veel voor in zuidelijk Afrika en kan overleven in verschillende gebieden. De Olifantspitsmuis is moeilijk te spotten, want het zijn heel verlegen diertjes en ze zijn razendsnel. Ze kunnen snelheden bereiken van 28 kilometer per uur.

De Olifantspitsmuis kan maximaal 30 centimeter groot worden en met hun flexibele snuitjes kunnen ze snel insecten opsporen die ze vervolgens met hun tong vangen. Verder zijn het dieren die in monogame paren leven en zijn ze erg gesteld op hun territorium. Het territorium word aangegeven met een bepaalde geur die de dieren afgeven op de grenzen.

3. Buffelwever – Buffalo Weaver

Er zijn in totaal 3 verschillende soorten Buffelwevers. Er zijn de white-headed buffalo weaver, de white-billed buffalo weaver en de red-billed buffalo weaver. Elk van deze Buffelwevers telt als een van de Little 5. De Buffelwever komt vooral voor in het oosten Afrika, dus in Tanzania en Kenia. De red-billed buffalo weaver komt op meerplekken voor ook in zuidelijk Afrika.

Om deze vogel te spotten is het handig om een vogelboek bij de hand te houden. De Buffelwever specifiek maakt veel geluid en ze leven vaak in grote koloniën. De gebieden waar deze dieren leven zijn vooral droge savanne gebieden en gebieden met lage bebossing. De vogeltjes worden maximaal 24 centimeter groot en ze leven van zaden en vruchten. Soms eten ze zelfs schorpioenen.

4. Neushoornkever – Rhinoceros Beetle

In Afrika zijn er zo’n 60 soorten Neushoornkevers. De mannetjes hebben bijzondere hoorns op hun neus en dit is meteen hun kenmerk. De dieren kunnen tot 15 centimeter lang worden. Echter, de soorten die in Afrika voorkomen zijn doorgaans een stuk kleiner, tot 5 centimeter grootte.

De Neushoornkever is ongevaarlijk voor de mens. De hoorns worden alleen gebruikt door mannetjes om met elkaar te vechten om de vrouwtjes of voor territorium. De kevers leven van fruit, boomschors, en groene planten. Ongeacht de grootte van de kevers zijn ze wel een van de sterkste dieren ter wereld. De Neushoornkever is vooral actief in de nacht.

5. Mierenleeuw – Ant Lion

De Mierenleeuw is het kleinste dier van de Little 5. Ze worden namelijk maar 2 tot 15 centimeter groot. Over de hele wereld leven meer dan 2.000 soorten Mierenleeuw. De diertjes lijken een beetje op vuurvliegjes. De vleugels zijn lang, dun en doorzichtig. De Mierenleeuw is vooral actief in de nacht en ze zijn dus maar zelden te zien in de dag. De larven eten vooral mieren en de volwassen Mierenleeuwen eten vooral pollen en nectar.

De Mierenleeuw is een goede jager. Bekijk hieronder hoe de Mierenleeuw larve jaagt. Dit filmpje is opgenomen in Botswana.

reissuggesties vraag offerte op maat aan