North Luangwa: hoop voor Zambia’s neushoorn

Tegen 1998 werden, dankzij veelvuldige stroperij, de neushoorns uitgestorven verklaard in Zambia. Ondanks dit grote verlies heeft South Luangwa National Park zijn status als een van Zambia’s en Afrika’s grootste nationale parken behouden. Het park wordt vaak aangeduid als een van de “laatste grote wildernissen” van het Afrikaanse continent vol met olifanten, leeuwen, luipaarden en nog veel meer.

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park staat doorgaans meer in de schijnwerpers in vergelijking met haar nog rustiger en nog wilder zusje, North Luangwa National Park. Sinds 2003 is het North Luangwa Conservation Program (NLCP) erin geslaagd om een ​​populatie van 34 zwarte neushoorns te herintroduceren in het park. Dankzij de ongelooflijke inzet van de kant van het personeel en de strikte waakzaamheid van de anti-stroperij eenheid is de herintroductie succesvol.

Zwarte neushoorns zijn de zeldzamere van de twee neushoorns sub-soorten die leven in Afrika, loopt bijzonder gevaar om uit te sterven vanwege de steeds groeiende vraag naar neushoorn hoorns en het aantal gevallen van stroperij in heel Zuid-Afrika.

De hoop is dat de NLCP haar horizon in Zambia zal uitbreiden in de nabije toekomst, waardoor de neushoorn mogelijk kan worden geherintroduceerd in South Luangwa en Kafue National Park, ten westen van Lusaka.

North Luangwa National Park

Momenteel blijft Zambia’s neushoorn populatie beperkt tot North Luangwa, waar geen permanente toeristische kampen, geen wegen en geen echte toeristische infrastructuur aanwezig zijn. De grotere en meer toeristische nationale parken zullen een andere uitdaging vormen. Echter, de succesvolle herintroductie in North Luangwa is een echte bron van hoop voor het voortbestaan van een van Afrika’s meest gerespecteerde en meest bedreigde dieren.

Bron: Zambia Toerism Board, maart 2015
Photo credit: Een paar zwarte neushoorn Philimon Bulawayo / REUTERS