Een studiereis in Zimbabwe stond al langer op ons lijstje. En dan met name een bezoek aan Mana Pools. In november 2019 hebben we de daad bij het woord gevoegd en zijn wij deze reis vanuit Lusaka in Zambia naar Zimbabwe begonnen. Vervolgens hebben we een prachtige reis door deze fantastische en goed bereisbare landen gemaakt. Lees en bekijk in 2 delen het verslag van onze reis over avontuurlijke ‘wegen’, door prachtige natuurgebieden en landschappen en over ontmoetingen met supervriendelijke Zimbabwanen.

Leopard Hill Road

We landen in Lusaka, Zambia en halen de auto op. Na het doen van inkopen en het aftanken van de auto gaan we op pad. Onze eerste stop op onze reis van Zambia naar Zimbabwe is de Lower Zambezi.

We kiezen ervoor om over de avontuurlijke Leopard Hill Road naar het plaatsje Chiawa aan de Zambezi rivier te rijden. Het eerste gedeelte van de route is prima asfalt. Daarna volgt een lang stuk gravel road gevolgd door een afdaling naar de vallei van de Zambezi rivier. Deze afdaling brengt met name het avontuur. De ‘weg’ wordt steeds smaller, ruiger en op sommige plaatsen heel steil. In een rustige tempo rijden we de route, waar we toch al snel zo’n 5½ uur over doen.

We hadden op YouTube al wat video’s van de Leopard Hill Road gezien, maar die gaven ons geen goed beeld van de werkelijkheid. We hebben zelf de route vastgelegd op video en die kunt u vinden op ons YouTube kanaal Mambulu! Safaris. We verbazen ons er overigens over dat deze route de voorkeursroute is als je in Google Maps de route Lusaka – Chiawa uitzet. Deze route is alleen geschikt voor ervaren 4wd rijders met een goede 4wd auto met voldoende bodemruimte.

Halverwege de middag rijden we langs de oever van de Zambezi rivier, tussen de uitgestrekte bananenplantages door, en arriveren bij de Kanyemba River Lodge. Allerhartelijkst worden we door Riccardo ontvangen. Hij stond wel even te kijken dat wij de Leopard Hill Road hadden genomen. Toen hij zag met welke auto we de afdaling hadden gemaakt, was hij gerustgesteld.

Lower Zambezi

We nemen onze intrek en één van de mooie chalets aan de oever van de Zambezi rivier. De chalets hebben allemaal uitzicht over de machtige Zambezi river en hebben een privé veranda. ’s Middags maken we een mooie bootsafari en spotten onder andere olifanten, nijlpaarden en krokodillen. Aan de Zimbabwaanse kant van de rivier observeren we een kolonie Carmine Bee eaters. Na de sundowner op de boot varen we in een rustig tempo terug naar de lodge, waar we net na donker arriveren. We genieten van een heerlijk diner met schitterend uitzicht over de rivier.

Grensovergang van Zambia Zimbabwe

De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte naar de grens Zambia-Zimbabwe. In Chirundu nemen we de laatste diesel in en rijden naar de grenspost. Interessant is dat je eerst over een prima brug over de Zambezi rivier rijdt en dan aan de Zimbabwaanse kant een soort van ‘one-stop-shop’ grenspost binnenrijdt. Prompt worden we aangesproken door een horde jonge mannen die op de auto willen letten en ons allemaal willen helpen om de douaneformaliteiten af te handelen. We kiezen 1 man uit om op de auto te passen en vragen een andere om ons te begeleiden op de grenspost. Dit was de juiste keuze, want dit blijkt een heel sympathieke man die ons prima helpt.

In rap tempo bezoeken we de 8 (!) verschillende loketten. Waar niemand zich gelukkig om bekommert zijn de extra jerry cans diesel die we op de auto hebben staan. We nemen meer mee dan strikt toegestaan, maar niemand komt achter zijn bureau vandaan om dat te checken. Sterker nog, niemand vraagt er zelfs naar. Een ervaring en vele stempels en formulieren rijker verlaten we de grenspost en rijden naar de ingang van Mana Pools.

Mana Pools

We moeten eerst de helling van de vallei van de Zambezi rivier oprijden om een permit te kopen dat toegang geeft tot Mana Pools. Gewapend met het permit dalen we weer af naar de toegangsweg naar Mana Pools. Na een lange rit door een gortdroog gebied arriveren we aan de oever van de Zambezi rivier bij het kantoor van de Zimbabwe Wildlife Authority. Daar checken we in voor onze campsite en kopen we een handig boekje over Mana Pools.

Onze campsite bevindt zich op een kleine landtong onder een paar bomen direct aan de rivier. In een heel rustig tempo bouwen we ons kamp op, want het is behoorlijk warm. Er blaast continue een hete föhn om ons heen. We zijn net bezig als we even moeten stoppen, omdat een moeder olifant en haar jong voor onze neus de rivier in willen. Op nog geen 5 meter van ons vandaan lopen ze de rivierbedding in. Dat begint goed!

We maken meerdere game drives door Mana Pools. Het park is vernoemd naar 4 grote waterpoelen in het park. Echter, vanwege de droogte staan deze volkomen droog. Het is zo droog dat de dieren zelfs worden bijgevoerd met stro. Vooral de bavianen en zebra’s weten daar wel raad mee. Alle wilde dieren concentreren zich rond het water van de Zambezi rivier. Zodra we een paar kilometer landinwaarts rijden zien we geen dieren meer.

Bijzondere spots

Tijdens één van de game drives zien we een groep Afrikaanse wilde honden. Ze liggen op enige afstand, waardoor we ze in eerste instantie niet hadden gezien. Op het moment dat er 1 rechtop ging zitten spotte Marja de honden in de schaduw van een grote boom. In alle rust hebben we de dieren geobserveerd, want er waren niet veel andere bezoekers in het park.

Tijdens een andere game drive zagen we groep leeuwen op de oever van de Zambezi rivier en een verzwakte buffel aan de waterkant; een slechte combinatie voor de buffel. Voor onze ogen werd de buffel door een leeuwin te grazen genomen en gedood. Blijkbaar was de buffel ziek en konden de leeuwen dat op de een of andere manier vaststellen, want ze namen geen hap van de buffel en die bleef dan ook onaangeroerd liggen. Midden op het pad!

Chitake Springs

De laatste nacht kamperen we bij de Chitake Springs in Mana Pools op ongeveer 55 kilometer van de Zambezi rivier. Dit gebied staat bekend om de hoeveelheid leeuwen en hyena’s die er leven rondom de bron met permanent water. Op weg naar de campsite passeren we een heuvel met majestueuze Baobab bomen en prachtig uitzicht op de hellingen van de Zambezi vallei. Tijdens het eten worden we getrakteerd op een concert van brullende leeuwen. Ver genoeg om niet de auto in te hoeven, maar dichtbij genoeg om op onze hoede te zijn. Dit is het échte Afrika!

De volgende ochtend bereiden we ons voor op deel 2 van ons reis door Zimbabwe. Dan staat de avontuurlijke ‘Back Road’ langs Matusadona National Park en Lake Kariba op het programma. Blijf ons volgen en blijf op de hoogte van onze belevenissen.

Bent u geïnspireerd geraakt om zelf een vergelijkbare reis te maken van Zambia naar Zimbabwe? Neem contact met ons op om een reisvoorstel op maat te maken of bekijk de reissuggesties voor Zambia of Zimbabwe

Lower Zambezi, Olifanten en Nijlpaarden in de rivier, Zambia
Lower Zambezi, Olifanten en Nijlpaarden in de rivier, Zambia
Leeuwin in Mana Pools National Park Zimbabwe
Leeuwin in Mana Pools National Park Zimbabwe
Safari Zambia Zimbabwe 2019, Uitzicht vanaf campsite Mana Pools, Zimbabwe
Safari Zambia Zimbabwe 2019, Uitzicht vanaf campsite Mana Pools, Zimbabwe
Carmine bee-eater voor hol in Lower Zambezi National Park Zambia
Carmine bee-eater voor hol in Lower Zambezi National Park Zambia