Afgelopen augustus hebben wij een studiereis gemaakt door Zuid Afrika en onze ervaringen willen wij graag met u delen! In zes blogs nemen wij u, aan de hand van onze vlogs, mee op Zuid Afrika Safari en hopen u hiermee een goed beeld te geven van wat dit prachtige land allemaal te bieden heeft. Dit is het eerste deel waarin we van Johannesburg via de Panorama Route naar het Kruger Park rijden. 

Johannesburg

Het vliegtuig landde in Johannesburg. Na een lange vlucht vanuit Amsterdam was het wel lekker dat er een chauffeur op ons stond te wachten om ons naar het hotel te brengen. We verbleven in het Garden Court Hotel in de wijk Sandton. Dit is een opkomende wijk met veel winkelcentra. Het hotel vormde de uitvalsbasis voor onze ontdekking van Johannesburg. 

Na een goede nachtrust gingen we op pad. We hadden een tour geboekt naar Soweto en het Apartheid museum. De eerste stop in de tour was het FNB Stadion. Dit is het voetbalstadion dat in het WK van 2010 gebruikt werd voor de finale. Het is dus de plek waar Nederland tweede werd!

De volgende locatie was Soweto. Soweto is een afkorting voor South West Township en staat bekend door bekende inwoners en de strijd tegen de apartheid. Bekende inwoners waren Nelson Mandela en Desmond Tutu. Ze woonden zelfs in dezelfde straat. Het huis van Mandela konden we in. Een heel klein huisje waar je van een vrijwilliger een rondleiding kan krijgen. 

Het Hector Pieterson Museum en het Apartheid museum waren de volgende locaties. Hier leerden we veel over de apartheid en de strijd om het te stoppen. Het Hector Pieterson Museum belicht een specifieke rel waarbij scholieren in opstand kwamen. Bij deze rellen kwam Hector Pieterson om, een jongetje van 13 jaar oud. 

Panorama Route

Tijd om de auto op te halen en naar de volgende locatie van onze Zuid Afrika safari te gaan. Vanuit Johannesburg reden we naar Hazyview. Een stadje vlak bij de Panorama Route en Kruger National Park. De weg begon als een grote 5-baans snelweg en werd steeds smaller tot een 1-baans weg bij Hazyview. Onderweg waren genoeg tankstations met nette toiletten en restaurantjes, dit was fijn. Hoe dichter we bij Hazyview kwamen hoe mooier het gebied werd. Dit maakte ons meteen nieuwsgierig naar morgen, wanneer we een stuk van de Panorama Route zouden rijden. 

Na een heerlijke overnachting in de Chestnut Country Lodge was het dan tijd om naar Panorama Route te rijden. We besloten alleen naar een van de hoogtepunten van de route te gaan, omdat we ook nog een stuk moesten rijden in het Kruger Park om naar ons kamp te geraken. De plek die we uitzochten om te bezoeken was God’s Window. Vanaf hier heb je uitzicht over de mooie Blyde River Canyon. Fantastisch!

Kruger National Park

Na God’s Window reden we naar de ingang van Kruger National Park. We namen de redelijk zuidelijke Phabeni Gate. Eenmaal binnen reden we naar de eerste waterhole om daar dieren te kijken en om even in de auto te lunchen. We hadden in een winkel in Hazyview lekkere broodjes, nutella en aardbeien op de kop kunnen tikken. Dat was dus wel een memorabele lunch in de natuur. 

Toen de lunch op was gingen we echt in safari modus keken we al rijdende goed om ons heen of we dieren zagen. We zagen buffels, pumba’s en waterbokken. Het was nu zo’n uur of 2 en we besloten even te kijken hoe lang we nog moesten rijden naar ons kamp. Het bleek nog 3.5 uur te duren als we dezelfde snelheid aanhielden!

Als we dus niet snel sneller zouden rijden moesten we misschien wel in het donker rijden. De safari modus ging dus weer uit. Het was nu belangrijk om voor het donker het kamp te bereiken. We stopten alleen als er een dier de weg echt overstak. Dit gebeurde een aantal keer. Er waren olifanten, buffels en giraffes. 

De route naar ons kamp was wel prachtig. Het was heuvelachtig en van bovenop de heuvels konden we heel ver kijken. We reden ook een stuk langs een rivier. Hier was het prachtig groen en levendig. 

Net met de laatste zonnestralen reden we ons kamp binnen. Het was Tamboti Tented Camp. Tijd om even lekker de tijd te nemen voor het avondeten en ons klaar te maken voor meer safari plezier morgen. 

Geïnspireerd geraakt? Neem een kijkje op de pagina reissuggesties Zuid-Afrika.

Lees het vervolg van wat we meemaakten in deze Zuid Afrika safari in deel 2.

Hazyview, Zuid Afrika Safari
Hazyview, Zuid Afrika Safari
God's Window, Panorama Route, Zuid-Afrika Safari
God's Window, Panorama Route, Zuid-Afrika Safari
Kruger National Park, zonsondergang met auto, Zuid-Afrika
Kruger National Park, zonsondergang met auto, Zuid-Afrika
Impala's in Kruger National Park, Zuid-Afrika safari
Impala's in Kruger National Park, Zuid-Afrika safari