Crossing Central Kalahari Mambulu! Safaris

In maart 2019 hebben wij een selfdrive safari gemaakt in Botswana waarin we het Central Kalahari Game Reserve van zuid naar noord hebben doorschreden. Lees hieronder het verslag van onze reis over nauwelijks bereden zandpaden door één van de meest ongerepte natuurparken van Botswana.

Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) in Botswana is één van de grootste game reserves van Afrika. Het ligt midden in de Kalahari woestijn die zich uitstrekt van Zimbabwe tot Namibië en van de Okavango Delta tot Zuid-Afrika. Het game reserve is de thuisbasis van enkele bijzondere diersoorten die elders niet voorkomen, zoals de bruine hyena en de Kalahari leeuw met zijn geweldige zwarte manen.

In het noorden van het Central Kalahari Game Reserve liggen de meer bekendere gebieden als Deception Valley en Passarge Valley, waar zich ook een aantal campsites bevinden. Dit gedeelte van het game reserve is relatief goed toegankelijk en bereikbaar vanuit Maun en wordt dan ook regelmatig door toeristen bezocht. Veelal met de auto en volledig self supporting, want er zijn geen winkels in het CKGR.

Het zuiden van het game reserve is grotendeels ontoegankelijk en wordt nauwelijks bezocht. Met uitzondering van het goed toegankelijke Khutse Game Reserve in het uiterste zuiden. Omdat Khutse Game Reserve relatief dicht bij Zuid-Afrika ligt wordt het veelvuldig door Zuid-Afrikaners met de eigen auto bezocht.

Het ongerepte van het CKGR en dan met name van het zuiden trekt ons al jaren. Eind 2018 zijn we begonnen met de voorbereidingen voor onze solo crossing van het CKGR in maart 2019. 

Windhoek

Begin maart vliegen we naar Windhoek waar we onze Toyota Land Cruiser ophalen. Een reis als deze vergt de nodige voorbereidingen, dus blijven we een extra dag in Windhoek. We laten onder andere extra jerry cans voor diesel monteren. In het CKGR zijn nu eenmaal geen bezinestations, dus alle diesel moeten we zelf meenemen.

Vanuit Windhoek rijden we in 2 dagen naar het plaatsje Kang in Botswana. Hier doen we de laatste inkopen en tanken we voorlopig de laatste diesel. Met voldoende brandstof aan boord voor de volledige doorschrijding van het CKGR rijden we naar Dutlwe. Hier start ons off-road avontuur. We nemen afscheid van het asfalt om het ruim een week niet meer te zien.

Khutse Game Reserve

We rijden over een 2-baans track naar het noorden richting Khutse Game Reserve. In het begin zien we nog bandensporen in de track, maar na een paar kilometer zien we niets meer. Alleen een track bezaaid met hoefafdrukken van dieren. We rijden door op de track, want de gps geeft aan dat we goed rijden. Dat kan ook haast niet anders, veel alternatieven zijn er niet. Uiteindelijk bereiken we het hek van Khutse Game Reserve. Tot onze verrassing hangt er een ‘Stop’ bord op het hek. Na grondige inspectie stellen we vast dat het hek niet op slot is en dat er geen bord ‘No entry’ staat. We besluiten door het hek te gaan en onze route te vervolgen.

Lang niet gebruikte track

Was de route vanaf Dutlwe al lang niet gebruikt, waar we nu rijden is nog veel langer niet gebruikt. We schatten in, eerder maanden als weken. Het gras staat torenhoog en de track is op grote delen van de route overgroeid en nauwelijks zichtbaar. Al turend banen we ons ruim 85 kilometer een weg door het gras tussen 2 hekken door. Uiteindelijk bereiken we de zuidelijke toegangspoort van Khutse Game Reserve. Vol verbazing worden we aangekeken; zijn we langs het hek gereden? Is het te doen? Hoe hoog staat het gras? Eens temeer een bewijs dat deze route heel lang niet is gebruikt. Na de registratie rijden we naar de Khutse campsite. Onderweg komen we 1 andere auto tegen.

De volgende dag maken we game drives door Khutse Game Reserve en genieten van de ongerepte wildernis en de wilde dieren. We rijden een hele tijd achter een struisvogel familie. De 2 jongen willen niet het hoge gras in en blijven in de track lopen. Iedere keer als we dichterbij komen schiet de moeder in de stress. Daarom besluiten we de familie met rust te laten en een andere route te kiezen. We overnachten 1 nacht op de Molose campsite. Bij de waterhole zien we veel springbokken, gemsbokken en kudu’s.

Bape campsite

Onze volgende stop is Bape campsite in het Central Kalahari Game Reserve. Er is geen hek tussen Khutse Game Reserve en het CKGR dus we rijden zo door. Nou zo! De track die we nu rijden bestaat uit zand. Op sommige plaatsen zelfs heel diep zand. Regelmatig moeten we de low gear inschakelen. We rijden tussen de bossages en het hoge gras. Over de afstand van 100 kilometer doen we een aantal uren. ’s Avonds op de campsite worden we vereerd door het bezoek van een Tiger snake. Een voor de mens ongevaarlijke slangensoort die rustig door ons kamp kruipt. Wel even een goede waarschuwing dat we ook regelmatig de grond om ons heen moeten checken op dieren.

Xaka campsite

Na het ontbijt breken we ons kamp op en vervolgen onze route. Tien kilometer ten noorden van Bape campsite slaan we links af (oeps een bocht!) en rijden naar Xaka campsite. De campsite ligt iets ten noorden van de hoofdroute aan de andere kant van de rivier. We rijden door de droge rivierbedding en klimmen aan de andere kant door zwaar zand weer omhoog. De campsite ligt dichtbij een mooie waterhole waar we een hele tijd kijken naar Bateleur arenden, olifanten en een enorme hoeveelheid duiven. De duiven worden aangevallen door harriers die laag over het wateroppervlak scheren in de hoop een duif te vangen. Een fantastisch schouwspel helemaal voor ons alleen.

Deception Valley

Via de droge rivierbedding rijden we door naar de Xade gate van het CKGR. Het laatste deel naar de gate gaat weer door zwaar zand. Bij de gate registreren we ons en rijden door naar Piper Pan. Althans dat is de bedoeling. We rijden namelijk vol overtuiging de verkeerde track op. Dat merken we naar een paar kilometer, zodat we na 10 minuten weer bij de Xade gate zijn. Lachend wordt ons de juiste track gewezen. We merken dat de track op slag een stuk beter begaanbaar is. Het noorden van het CKGR bestaat voornamelijk uit kleigrond, waardoor de track hard is aangereden. Dat rijdt een stuk comfortabeler. Na een tussenstop bij Piper Pan met veel wilde dieren bereiken we aan het einde van de middag de Letiahau campsite in Deception Valley, waar we ons kamp opslaan. Vandaag komen we de eerste andere auto in dagen tegen.

Passarge Valley

Het is duidelijk dat we in het ‘drukkere gedeelte’ van het CKGR zijn aangekomen, want de volgende dag zien we wel 2 andere auto’s! We maken game drives langs diverse pannen en genieten van onze lunch midden op Tau Pan. We blijven in de auto zitten vanwege de hitte en de wilde dieren om ons heen. Net als we de motor uitzetten rennen 5 bat-eared foxes vlak langs de auto. Een prachtig gezicht. Al snel lopen ook de springbokken langs de auto en rent een jakhals voorbij. Op de vlakte om ons heen zien we verder gemsbokken, gnoes, kudu’s en heel veel vogels. Een schitterende plek waar je je echt één met de natuur voelt. Na de lunch rijden we door naar onze campsite in Passarge Valley.

Als we net in de tent liggen horen we het doordringende gebrul van tenminste 2 leeuwen. De afstand is altijd lastig in te schatten, maar we denken dat het gebrul minder als 500 meter bij ons vandaan is. We zijn gelijk weer wakker! We hopen het gebrul weer te horen, zodat we kunnen inschatten waar de leeuwen heen lopen. We horen niets meer, behalve de alarmroep van patrijzen vlak bij ons kamp. Zouden de leeuwen toch dichterbij komen? Nee hoor, ze zijn niet in de buurt gekomen. Of toch wel. De volgende ochtend rijden we van ons kamp naar de hoofdtrack, een afstand van  nog geen 200 meter. De kruising van de tracks is bezaaid met pootafdrukken van leeuwen en we zien dat leeuwen hier hebben gelegen. Dat was gisteravond niet zo, dus die leeuwen waren toch wel dichtbij!

Matswere

De rest van de dag maken we game drives door Passarge Valley en bij Leopard Pan en Sunday Pan. Aan het begin van Deception Valley buigen we af richting de Matswere gate. Het laatste stukje CKGR ligt voor de wielen. Nou dat is me een stuk. We rijden door hele diepe kuilen die elkaar met grote regelmaat opvolgen. Als het zou regenen zou het water tot aan het dak staan. Maar het is droog, dus vervolgen we onze weg over deze natuurlijk kermisattractie. Na de registratie bij de gate zit ons avontuur erop.

CKGR – succesvolle expeditie

We kijken terug op een geslaagde solo crossing van het Central Kalahari Game Reserve zonder enig probleem. We hebben gezien dat het zuidelijke gedeelte heel anders is als het noordelijke gedeelte. In het noorden tref je meer open vlaktes en ruimte, zijn de tracks beter begaanbaar (bij droog weer) en zie je meer wilde dieren. We hebben genoten van de rust en de ongereptheid van dit bijzondere stuk Afrika. Kortom, een succesvolle expeditie.

Dit is een safari voor ervaren selfdrivers. Het is een expeditie die goede voorbereiding vergt en waarbij uitgebreide ervaring met het rijden met een 4wd en een goed geprepareerde 4wd essentieel zijn. Wij adviseren deze safari met minimaal 2 auto’s te ondernemen in het droge seizoen.

vraag gratis offerte op maat aan Botswana reissuggesties