Het traditioneel Afrikaans spel Bao is een typisch oost Afrikaans spel. Waarschijnlijk komt u tijdens uw safari in de lodges of restaurants regelmatig een rechthoekig houtenkistje tegen dat u kunt open klappen. Wanneer u dat doet ziet u een aantal rijen met kuiltjes en een berg steentjes of kralen. Dit zijn de benodigdheden voor het Afrikaanse spel Bao of Bawo.

Bao is een heel leuk Afrikaans spel en wordt gespeeld in grote delen van oost Afrika. Veel toeristen proberen in korte tijd het spel te leren. Hierna zie je ze met regelmaat het kistje pakken om een spelletje te spelen. Het spel pakt je en werkt zelfs verslavend.

Mancala

Kenmerkend voor dit spel zijn de kuiltjes en de kraaltjes. Er bestaan honderden varianten van het Mancala spel met elk hun eigen spelregels en moeilijkheidsgraad. Het wordt over een groot deel van Afrika en Azië gespeeld. Bao is een vorm van het Mancala spel.

Afrikaans spel Bao

Bao betekent bord in het Swahili en wordt gespeeld in oost Afrika, onder andere op Zanzibar en in de kustregio’s van Tanzania en Kenia. Ook in Malawi wordt het gespeeld, waar het ook wel Bawo wordt genoemd. Op Madagaskar is het spel bekend onder de naam Sakalava. De spelregels kunnen per gebied verschillen.

Oudste spel

Mancala behoren tot de oudste spelen ter wereld. Men zegt dat het spel zijn oorsprong heeft in het jaar 400 na Christus. De oer-variant van Mancala is waarschijnlijk in Egypte ontstaan. Van daaruit heeft het zich over Afrika verspreid. Door de verspreiding van de islamitische cultuur in de eerste eeuwen na Christus werd Mancala ook in delen van Azië bekend.

Eigen ervaring

Zo hebben wij zelf tijdens een safari in Malawi een variant geleerd die we u niet willen onthouden.

Afrikaans spel Bao
Afrikaans spel Bao

Benodigdheden:

Kistje met 32 kuilen

64 Stenen of kraaltjes

Aantal spelers:

2 spelers

Doel van het spel:

Versla je tegenstander door zijn stenen te veroveren.

Voorbereiding:

Open het kistje en leg in elk kuiltje 2 stenen.

Het spel:

Elke speler gaat aan een kant van het kistje zitten.

Elke speler heeft 2 rijen; de eerste 2 rijen waar je achter zit zijn van jou.

Je hebt een buiten rij en een binnen rij.

De buiten rij is de rij het dichtst bij je.

De binnen rij is de rij tegen de binnen rij van je tegenspeler aan.

Spelregels Bao

Spreek af wie mag beginnen.

De eerste speler pakt de stenen uit een van zijn kuiltjes waar minimaal 2 stenen inzitten.

De stenen moeten 1 per kuiltje in de aansluitende kuiltjes gelegd worden.

Welke kant je op gaat (linksom of rechtsom) maakt niet uit, maar eenmaal gekozen dan ga je deze beurt aansluitend je stenen wegleggen. (Maak een rondje van buiten rij naar binnen rij)

Wanneer de laatste steen in een kuiltje op de binnen rij wordt gelegd en in het kuiltje bevinden zich dan 2 of meer stenen dan mag je de stenen van je tegenspeler die zich in het tegenoverliggende kuiltje op zijn binnen rij bevind pakken.

De stenen die je nu afgepakt hebt moet je verdelen over jou kuiltjes. Het punt waar je begint met verdelen is afhankelijk van de plaats van het kluitje die je geleegd hebt.

Als het kuiltje zich rechts van het midden bevind begin je helemaal rechts en verdeeld verder de linker kant op.

Als het kuiltje zich links van het midden bevind begin je helemaal links en verdeeld verder de rechter kant op.

Indien je aan het einde van de binnen rij bent en je hebt nog stenen dan vervolg je met verdelen maar dan over de buiten rij.

Wanneer de laatste steen in een kuiltje met 1 of meer stenen terecht komt, mag je deze stenen weer verder delen.

Wanneer de laatste steen in een kuiltje zonder stenen komt is de beurt voorbij en mag de andere speler zijn stenen gaan verdelen.

Zodra een speler geen stenen meer in de binnen rij heeft en in de buiten rij lege kuiltjes of kuiltjes met 1 steen heeft is hij de verliezer.

We wensen u heel veel speel plezier!!!!!

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan