Zuid-Afrika staat bekend als een land met een eindeloze variatie aan landschappen. En een grote verscheidenheid aan activiteiten die je er kunt doen. Het feit dat het land zo’n grote kustlijn heeft, maakt Zuid-Afrika uniek ten opzichte van andere Afrikaanse landen. En wat die kust extra bijzonder maakt is dat je vanaf de kant verschillende soorten walvissen kunt spotten. In dit blog lees je wat de beste tijd van het jaar is om walvissen te spotten in Zuid-Afrika én waar je dit het best kan doen.

Wat is de beste tijd om walvissen te spotten in Zuid-Afrika?

De beste tijd van het jaar om walvissen te spotten in Zuid-Afrika is over het algemeen van juni tot en met november. Tijdens deze periode migreren Bultrug walvissen vanuit de Antarctische wateren naar de kusten van Zuid-Afrika. Hier paren ze en baren ze hun jongen, omdat het water relatief warmer is.

Naast Bultrug walvissen kun je ook andere walvissoorten spotten bij de kust van Zuid-Afrika. Dit zijn de Zuidkaper en de Bryde walvis. De Zuidkaper staat bekend om zijn traagheid en zijn gewoonte om dichtbij de kust te blijven. Dat maakt het spotten gemakkelijker. De Bryde’s walvis staat bekend om snelheid en actieve jacht op vis.

Wat is de beste plek om walvissen te spotten in Zuid-Afrika?

Een van de beste plekken in Zuid-Afrika om walvissen te spotten is Hermanus. Een kustplaats gelegen op ongeveer anderhalf uur rijden van Kaapstad. Een van de hoogtepunten van het walvissen spotten in Hermanus is de klifwandeling langs de kust. Hier heb je vanaf de kant een prachtig uitzicht op de oceaan met  de kans om walvissen te zien spelen in de golven. Het is ook mogelijk om een boottocht te maken om een kans te hebben de walvissen van dichtbij te bewonderen. Deze excursies worden geleid door ervaren gidsen die je alles vertellen over het gedrag en de gewoonten van deze fascinerende dieren.

Naast Hermanus zijn er nog tal van andere plaatsen langs de kust van Zuid-Afrika waar je walvissen kunt spotten, zoals Plettenberg Bay, Knysna en False Bay. Eigenlijk iedere plek aan de Garden Route langs de Atlantische oceaan bent geeft je kans om walvissen te spotten. Zo zagen wij ze ook in De Hoop Nature Reserve.

Of je nu een natuurliefhebber bent, een avonturier of gewoon op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring, het spotten van walvissen in Zuid-Afrika is een must-do voor jouw reis als je in de juiste periode reist.

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

vraag offerte op maat aan Zuid-Afrika reissuggesties