Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar zoveel te doen is als in Kaapstad. De samenkomst van culturen, keukens en landschappen maakt Kaapstad een bijzondere stad aan de voet van de prachtige Tafelberg. Je vind hier prachtige natuur afgewisseld geweldig avontuur, heerlijk eten en wijn en een interessante geschiedenis. In dit blog lees je wat te doen tijdens een bezoek aan deze mooie stad en haar prachtige omgeving.

De Tafelberg

De Tafelberg is de meest iconische bezienswaardigheid van Zuid-Afrika. De berg met de platte top is dé topattractie van Kaapstad en is tevens de meest gefotografeerde plek van het hele land. Dat begrijpen wij maar al te goed, want het uitzicht dat je van bovenaf hebt is werkelijk waar fantastisch! De kabelbaan, met roterende cabine, brengt je in een rustig tempo binnen vijf minuten naar de top van de berg. Op een hoogte van 1000 meter, kan je Kaapstad en de uitgestrekte omgeving van alle kanten bekijken. De avonturiers onder ons kunnen er ook voor kiezen om de berg te beklimmen. Er zijn verschillende routes die naar de top gaan, de ene wat meer uitdagend dan de ander. Ze zijn allemaal goed te doen, zolang je goed voorbereid op pad gaat.

Lions Head

Een van de populairste activiteiten in Kaapstad, en zeer geliefd bij de eigen bewoners, is het beklimmen van Lions Head. De top van de berg is 669 meter hoog en de klim naar de top is niet al te moeilijk. Het eerste deel wandel je omhoog, tot dat je bij de punt aan komt, dan begint het echte klimwerk. Via grote rotsblokken en hier en daar een ladder baan je jezelf een weg naar boven. Als je eenmaal boven bent is het uitzicht adembenemend! Je heb niet alleen uitzicht op Kaapstad en de oceaan, maar ook op de machtige Tafelberg. In totaal neemt de hele activiteit zo een vier uur in beslag; twee uur op en twee uur af, maar het is echt de moeite waard! Met elke stap die je zet wordt het uitzicht mooier en loop je dwars door de ruige natuur. Een absolute aanrader!

Robbeneiland

Een paar kilometer voor de kust van Kaapstad ligt het bekende Robbeneiland. Dit eiland was meer dan 400 jaar lang een gevangenis en is vooral bekend doordat Nelson Mandela hier 18 jaar gevangen gezeten heeft. Na een korte toch met een ferry kom je aan op het eiland en krijg je een tour door de gevangenis. Deze tours worden gegeven door voormalige politieke gevangenen, waardoor je unieke verhalen en onvergelijkbare inzichten krijgt in de geschiedenis van het eiland. Je leert alles over de politieke geschiedenis van Zuid-Afrika; de strijd en de overwinningen van het verleden. Erg indrukwekkend!

Robben Island in Kaapstad Zuid-Afrika
Robben Island in Kaapstad Zuid-Afrika

Bo Kaap

Onder de flanken van Signal Hill bevindt zich de meest kleurrijke wijk van Kaapstad; Bo Kaap. Dit is een islamitische wijk waar afstammelingen van vooral Maleisische en Indonesische slaven wonen. In de tijd van de VOC hebben de Nederlanders slaven vanuit Azië naar Kaapstad gevoerd, die in dit gedeelte van de stad verbleven, ook wel het Malay Quarter genoemd. Na de afschaffing van de slavernij besloten de inwoners hun huizen in vrolijke kleuren te verven, wat tot vandaag de dag in stand gehouden wordt. Het is een bijzondere wijk, vol historie, mooie verhalen en unieke mensen. Het is dan ook een absolute aanrader om een tour door deze wijk te maken en zo een stukje van deze cultuur te ervaren.

Camps Bay & Clifton

Als je de drukte van de stad wil ontsnappen, dan zijn de wijken Camps Bay en Clifton dé plekken om heen te gaan. Hier bevinden zich de mooiste stranden van de stad en heerst een hele andere sfeer dan in het centrum. De stranden zijn wit, het water is blauw (maar koud) en de zon schijnt er rijkelijk. Aan het strand vind je vele leuke restaurants waar je van de heerlijkste gerechten kunt genieten. Maar je kan ook zelf een hapje en een drankje meenemen en een rustig plekje opzoeken om de prachtige zonsondergang te kijken. Wat ons betreft beide de perfecte manier om een dag vol avontuur af te sluiten.

Camps Bay bij Kaapstad in Zuid-Afrika
Camps Bay bij Kaapstad in Zuid-Afrika

Woodstock & Neighbourgoods Market

Een minder bekende wijk van Kaapstad is Woodstock. Dit is een oude, in de vergetelheid geraakte wijk, tot nu. Tegenwoordig is het een van de hipste wijken van de stad, een plek waar veel verschillende culturen samensmelten en met vele leuke bezienswaardigheden. Een van de leukste (wat ons betreft) is de Old Biscuit Mill, een plek waar creatieveling samen kunnen komen. Iedere zaterdag is hier een foodmarket met live muziek, de Neighbourgoods Market. Eten van over de hele wereld, verse groentes en fruit, lokale producten en de mooiste bloemen kun je hier vinden. De sfeer is fantastisch en mocht je in de gelegenheid zijn om de markt te bezoeken; DOEN!

Mojo Market

In het mooie Sea Point, een wijk iets buiten het centrum van Kaapstad, vind je de bruisende Mojo Market. Tijdens onze laatste trip naar Zuid-Afrika hebben we deze plek ontdekt en wij zijn helemaal verkocht. Elke dag van de week vind je hier een food en lifestyle market met live muziek en worden sportwedstrijden (lees: rugby, cricket en voetbal zijn favoriet) gescreend. Vele lokale bewoners komen hier samen en het is dan ook de plek om nieuwe vrienden te maken. Het is een en al gezelligheid, lekker eten en genieten van de heerlijke sfeer die er heerst!

Zuid-Afrika reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan