Wüstenquell Guest Farm

We verlaten Windhoek via de B1 in noordelijk richting en rijden via Okanhandje naar Usakos. Vanaf hier gaat het asfalt over in de fameuze Namibische gravel roads. De route naar de Wüstenquell Guest Farm leidt door tal van particuliere farms. Regelmatig moeten we hekken openen (en sluiten) om onze weg te kunnen vervolgen. We rijden door een desolaat en ruig gebied over een prima weg. Onderweg komen we geen andere auto’s en toeristen tegen. Na ongeveer 4 uur bereiken we de Wüstenquell Guest Farm.

Desolate gravel roads naar Wüstenquell Guest Farm

We worden verwelkomt door een vriendelijke dame die ons incheckt en ons de weg wijst naar de Zebra Outpost. Onze accommodatie ligt diep in het Wüstenquell Nature Reserve. We rijden ongeveer 10 minuten het gebied in en volgen de bordjes Zebra. Kan niet missen zou je zeggen. Uiteindelijk doemt een chalet op in de leegte. Het gebouwtje heeft een Zebra-look, dus dat moet goed zijn. Op de muur staat echter de naam ‘Modderfontein’. Dus toch niet goed. We rijden door en komen in een steeds onherbergzamer landschap. We besluiten toch maar terug te rijden naar de Guest Farm. Daar blijkt dat ‘Modderfontein’ de Zebra Outpost is. Ook krijgen we nu de sleutel, ook wel handig.

Wüstenquell Guest Farm Zebra Outpost

In de tussentijd is Oliver Rust, de eigenaar, vanuit Swakopmund gearriveerd. Hij nodigt ons uit om samen te dineren. We genieten van het eten en het prachtige uitzicht. Oliver legt ons uit waarom wij minimaal 2 nachten kunnen boeken in zijn Guest Farm. Gezien de route naar en van de farm en de mogelijkheden op de farm, begrijpen wij direct de intentie. Tijdens het diner vertelt Oliver uitgebreid over zijn Nature Reserve en wijst ons een aantal mooie routes voor de volgende dag. Hij adviseert ons ook de rotstekeningen in een grot te bezoeken. Verder nodigt hij ons uit maximaal te genieten van het Nature Reserve en de gastvrijheid van de Wüstenquell Guest Farm. In het pikkedonker rijden we terug naar de Zebra Outpost.

Wüstenquell Guest Farm uitzicht tijdens het diner met Oliver Rust

De volgende ochtend wordt er op het raam van de Zebra Outpost geklopt; het ontbijt wordt gebracht. We pakken de grote koelbox uit en stallen de inhoud uit op de tafel op ons terras. Koffie, thee, jus d ’orange, brood, cornflakes, gekookte eieren en vleeswaren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt uit de koelbox. We hebben vandaag een ontbijt met een view. We kijken namelijk uit over de ongerepte vlakte van het Wüstenquell Nature Reserve.

Wüstenquell Guest Farm ontbijt in Zebra Outpost

Wüstenquell Guest Farm – 4WD routes

Ons uitzicht tijdens het ontbijt blijkt karakteristiek te zijn voor het Wüstenquell Nature Reserve. Het gebied grenst direct aan het Namib Naukluft National Park, waardoor een oase van rust is ontstaan. Dieren kunnen nagenoeg vrij heen en weer lopen. Het terrein bestaat uit glooiende woestijn met hier en daar een heuvelpartij en schitterende rotsformaties. Ondanks het woestijn landschap is het opmerkelijk hoeveel planten zich aan de ruwe omstandigheden hebben aangepast. Heel bijzonder is de Kokerboom, die hier veel voorkomt. Door de 7 natuurlijke bronnen en diverse kunstmatige waterholes trekken veel dieren naar Wüstenquell Nature Reserve. Regelmatige bezoekers zijn onder andere springbokken, oryxen, struisvogels, kudu’s, wrattenzwijnen, luipaarden en tal van kleinere dieren en vogels.

Wüstenquell Guest Farm sterke bomen in ruwe omgeving

Na het ontbijt gaan we op pad en rijden één van de uitdagende 4×4 routes door het Nature Reserve. We rijden de hele ochtend en verbazen ons aan de wonderlijke rotsformaties en kokerbomen. Af en toe komen we een oryx tegen. “Als het geregend heeft tref je heel veel verschillende dieren in het Nature Reserve”, vertelde Oliver gisteravond. Door de lange droogte is het vandaag rustig. We lunchen op een heuvel met prachtig uitzicht in de zon en in de wind.

Wüstenquell Guest Farm uitdagende 4x4 routes

Wüstenquell Guest Farm – rotstekeningen

In de middag gaan we op zoek naar de rotstekeningen. Uiteindelijk helpt een medewerker van Oliver met het vinden van de tekeningen. Ik een kleine grot zien de we goed bewaard gebleven tekeningen. Fascinerend. Daarna rijden we door het noordelijke gedeelte van het Wüstenquell Nature Reserve. Met verbijstering zien we de uitgeholde rotsen die nog het meest doen denken aan bushaltes. De sundowner gebruiken we onder een immense overhangende rots met geweldig uitzicht op de zonsondergang. Daarna rijden we terug naar de Zebra Outpost, die we nu wel kunnen vinden.

Wüstenquell Guest Farm goed bewaard gebleven rotstekeningen

Oliver Rust wil zijn gasten de mogelijkheid bieden zich ‘alleen op de wereld’ te voelen. Door de uitgestrektheid van het Wüstenquell Nature Reserve en de locatie van de accommodaties (heel ver van elkaar en uit elkaars zicht) is hij uitstekend geslaagd in zijn opzet. Als u op zoek bent naar het ‘alleen op de wereld’ gevoel raden wij een bezoek aan de Wüstenquell Guest Farm van harte aan.

Wüstenquell Guest Farm sundowner with a view

Voor reizigers die op weg zijn van Sossusvlei naar Twyfelfontein en Damaraland is de Wüstenquell Guest Farm is een prima alternatief in plaats van een bezoek aan Swakopmund. Bent u geïnteresseerd om de Wüstenquell Guest Farm te bezoeken tijdens een selfdrive safari in Namibië vraag dan nu vrijblijvend een offerte op maat aan.