Zuid-Afrika sluit akkoord met Mozambique tegen neushoornjacht

Kruger Nationaal Park

Het Kruger Nationaal Park grenst aan Mozambique en is de laatste jaren dan ook vaak de dupe geweest van stroperij. Dit jaar zijn er alleen in 293 neushoorns in Zuid-Afrika gedood. Bijna de helft hiervan was in het Kruger Park. Ongeveer 80% van de neushoorns heeft zijn thuisbasis in Zuid-Afrika. Er zouden nog ongeveer 25.000 neushoorns in het land rondlopen.

Akkoord tegen jacht

Dankzij het nieuw akkoord gaan Zuid-Afrika en Mozambique samenwerken tegen de neushoorn stroperij. De landen gaan informatie delen en samen technologieën tegen de stroperij en onderwijsprogramma’s ontwikkelen.

De hoorn

In Azië wordt de hoorn als statussymbool gezien, bovendien wordt onterecht gedacht dat de hoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft tegen een kater en kanker. De stropers doden de neushoorn met hun geweer en verwijderen de hoorns vervolgens, om ze naar Azië te verzenden.

Straffen

Begin deze maand heeft Mozambique ingestemd met zwaardere straffen tegen stropers. De wet staat nu straffen toe van maximaal 12 jaar voor neushoornstroperij. Er werden al 46 inwoners van Mozambique, waaronder vijf politieagenten, gearresteerd voor stroperij.

Legalisatie handel hoorns neushoorn

Zuid-Afrika heeft overwogen de handel in de hoorn van de neushoorn te legaliseren. Hierdoor hopen ze de illegale vraag in te perken en de verkoop van de hoorns van neushoorns die natuurlijk zijn gestorven te stimuleren. Er wordt op het moment naar de voorraad van de hoorns gekeken. De nieuwe regel zou de slachtingen moeten beperken net als dat gebeurde bij de ivoorhandel.

Bron: Reisgraag.nl, 23 april 2014