Home / Reissuggesties / Safari Botswana / Central Kalahari selfdrive safari | 18 dagen

Een selfdrive safari door de Central Kalahari is een unieke beleving van uitgestrektheid die u elders nauwelijks aantreft. U rijdt door Khutse Game Reserve, rijdt van zuid naar noord dwars door het Central Kalahari Game Reserve, overnacht op de Makgadikgadi Salt Pans en maakt game drives door Nxai Pan National Park. Overnacht op de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen.

Deze selfdrive safari vergt een avontuurlijke inslag en het rijden met minimaal 2 fully equipped 4wd voertuigen in konvooi is een vereiste.

vraag gratis offerte op maat aan
vraag gratis offerte op maat aan

Safari hoogtepunten en route

Hoogtepunten Central Kalahari selfdrive safari

  • Avontuurlijke selfdrive safari met minimaal 2 fully equipped 4wd’s
  • Game drives in Khutse Game Reserve
  • Doorschrijding Central Kalahari Game Reserve van zuid naar noord
  • Game drives in Makgadikgadi National Park
  • Quad drive en sleep out op Makgadikgadi Salt Pans
  • Campsite bij beroemde Baines Baobabs
  • Game drives in wildrijk Nxai Pan National Park
  • Scenic flight boven Okavango Delta
Central Kalahari safari - 18 dagen
Central Kalahari safari - 18 dagen

Klik op het kaartje om het te vergroten

Safari programma

Dag 1 -2, Maun, Thamalakane River Lodge

Vandaag arriveert u op het internationale vliegveld van Maun in Botswana. In de aankomsthal wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale partner die u verwelkomt in Botswana.

Zij brengt u naar uw gereedstaande 4wd huurauto’s. De jonge leeftijd van de auto’s en de standaard meegeleverde GPS en satelliet telefoon zorgen voor uw veiligheid. Na de uitgebreide briefing en overdracht rijdt u naar uw eerste accommodatie.

Maun is ook het hoofdkwartier van de safari industrie. Riet en lemen hutten worden nog steeds gezien in en rond de stad evenals ezels, karren en vee. Echter, een groot aantal hotels, lodges, bed & breakfasts, winkelcentra, postkantoren, een museum en een groot ziekenhuis zijn ook aanwezig.

Thamalakane River Lodge in Maun Botswana
Thamalakane River Lodge in Maun Botswana

Vandaag gaat u selfdrive avontuur door de Central Kalahari echt van start. Na de laatste voorbereidingen en inkopen zet u in de loop van de ochtend koers naar Ghanzi. U arriveert in de loop van de middag bij uw accommodatie.

In de loop van de middag kunt u een wandeling maken met de San Bushmen. Tijdens de wandeling vertelt uw San gids over hun traditionele manier van leven. Hoe ze op meesterlijke wijze en met respect voor hun leefomgeving (de woestijn) voedsel- en watervoorraden van de woestijn vinden en gebruiken. 

In Ghanzi zijn een aantal winkels, dus u kunt eventuele last-minute boodschappen hier nog doen.

Wandeling met San Bushmen in Ghanzi Botswana
Wandeling met San Bushmen in Ghanzi Botswana

Na een rustig ontbijt gaat u vandaag op pad over de Trans Kalahari Highway naar Kang. In de loop van de middag arriveert u bij uw accommodatie. Kang ligt ten zuidwesten van het Central Kalahari Game Reserve. Het is het laatste plaatsje met winkels en een benzine station voor de komende dagen. 

Op terrein van de Kalahari Rest Lodge kunt u een leuke 4wd trail rijden die zeker de moeite waard is. U kunt ook game drive maken met gidsen van de lodge. Dit kan zowel in de in de vroege ochtend en de late namiddag. Kalahari Rest is de thuisbasis van een verscheidenheid aan wildsoorten, waaronder giraffen, waterbokken, zebra’s, elanden, hartebeests, gnoes, koedoes, impala’s en nog veel meer. Ook te zien zijn cheetah, luipaard en bruine hyena.

Game drive bij Kang Botswana
Game drive bij Kang Botswana

Na het ontbijt verlaat u de Kalahari Rest Lodge voor de volgende etappe in uw safari door de Central Kalahari. U heeft voorlopig het laatste gedeelte asfalt voor de boeg. U rijdt via Takatokwane naar Letlhakeng, waar u de laatste diesel tankt voordat u de Bush in gaat. 

Kort na Letlhakeng gaat het asfalt over in een zand track. Hier laat u de bandenspanning teruglopen naar de gewenste druk, zodat u makkelijker door het zware zand rijdt. Via de South Gate bereikt u Khutse Game Reserve.

In de vorm van een game drive rijdt u naar uw eerste campsite in het game reserve. Dieren die hier regelmatig worden gezien zijn de springbok, gemsbok, giraffen, gnoes, hartebeesten, kudu’s, black-backed jakhals, steenbok en duikers. Van de roofdieren worden leeuwen, luipaarden, cheetahs, kleinere katachtigen en de bedreigde bruine hyena regelmatig gespot.

Khutse Game Reserve Botswana veel wildlife
Khutse Game Reserve Botswana veel wildlife

Op dag 7 passeert u de ‘grens’ tussen Khutse Game Reserve en het Central Kalahari Game Reserve, het grootste wildpark van zuidelijk Afrika. Over de zand tracks rijdt u de ongerepte uitgestrektheid in. De komende dagen is de kans groot dat u nauwelijks andere mensen tegenkomt.

In het zuidelijk gedeelte van het Central Kalahari Game Reserve overnacht u op de Bape en de Xaxa campsites. Via de Xade Gate rijdt u naar het noorden. Daar overnacht u bij Piper’s Pan en in de Passarge Valley. Na de laatste overnachting in Deception Valley verlaat u via de Matswere Gate het game reserve.

Hoe meer u naar het noorden komt hoe meer dieren u gaat spotten. Vooral bij de pans en waterholes ziet u grote kuddes springbokken, gemsbokken, evenals gnoes, hartebeesten, elanden en giraffe. Bijzondere spots zijn de Kalahari leeuw met zijn zwarte manen en de schuwe bruine hyena.

Na de laatste overnachting in de Deception Valley verlaat u via de Matswere Gate Central Kalahari Game Reserve. U rijdt de lange weg over de zandduinen naar het plaatsje Rakops. Daar stuit u na al deze dagen weer op asfalt. Tijd om de banden op te pompen. Daarna rijdt u naar uw accommodatie bij Xhumaga aan de Boteti rivier bij Makgadikgadi National Park.

Tijdens de droge wintermaanden (april-oktober), verplaatst de migratie van gnoes en zebra’s zich in westelijke richting naar het water dat in de Boteti rivier staat. Verder leven in het park olifanten, struisvogels en leeuwen. Het is ook het gebied waar u bat-eared foxes en honey badgers kunt tegenkomen. Uitkijken dus!

Het is een aanrader om naar Njuca Hills te rijden, om daar te genieten van de enorme vlaktes van het Makgadikgadi National Park. Aan het einde van de dag bent u weer terug bij Boteti River Camp.

Olifanten in Boteti rivier Botswana
Olifanten in Boteti rivier Botswana

Vandaag een bijzonder hoofdstuk in uw Central Kalahari avontuur. Na de ochtend game drive en het ontbijt verlaat u uw accommodatie en rijdt in de vorm van een game drive en-route door Makgadikgadi National Park naar de asfaltweg Maun-Nata. U slaat rechtsaf richting Gweta.

Bij de Planet Baobab Lodge in Gweta begint uw ‘sleep-out’ avontuur op de Makgadikgadi Salt Pans. Bij aankomst in de lodge kunt u eerst (optioneel) lunchen bij de accommodatie. Daarna start uw quad tocht en ‘sleep out’ op de Makgadikgadi Salt Pans. Samen met gidsen en reisgenoten rijdt u over de zoutpannen naar de Ntwetwe Pan. Hier overnacht u onder de heldere sterrenhemel. Omdat midden op de zoutpannen geen dieren leven slaapt u in uw bed-rol onder de sterrenhemel. Veel mensen proberen niet te gaan slapen, maar uiteindelijk valt men toch in slaap. 

Makgadikgadi Salt Pans sleepout
Makgadikgadi Salt Pans sleepout

Na een unieke nacht op de Makgadikgadi Salt Pans vertrekt u, na het ontbijt, naar een kolonie stokstaartjes aan de rand van de zoutpannen. Daarna rijdt u terug naar Gweta. Hier stapt u weer over in uw 4wd voertuig. 

De volgende etappe in uw Central Kalahari avontuur brengt u naar het Nxai Pan National Park. Het zien van wilde dieren is door de regens en de migratie van de dieren seizoensgebonden. Dieren die u hier zou kunnen zien zijn zebra’s, gnoes, springbokken, impala, gemsbok, hartenbeest, giraffen, leeuwen, wilde honden, bruine hyena, bat-eared vos, en olifanten en buffels.

Een bezoek aan Nxai Pan National Park is niet compleet zonder een bezoek aan de beroemde Baines Baobabs. Een bomengroep die in de tijd van de ontdekkingsreizen van Dr. David Livingstone is geschilderd door Baines en die sindsdien nauwelijks is veranderd. Indrukwekkend om te zien!

Vanochtend maakt u game drives door Nxai Pan National Park op zoek naar de dieren die u nog niet heeft gezien. Onderweg geniet u van de ongereptheid en uitgestrektheid van het park. In de loop van de dag verlaat u het park, al dan niet via Baines Baobabs.

Daarna rijdt u naar Maun terug, waar u naar de Thamalakane River Lodge rijdt. De rest van de dag kunt u heerlijk relaxen. Of wellicht wilt u nog een scenic flight boven de Okavango Delta maken. Wij organiseren dat graag voor u.

Op dag 18 rijdt u naar het vliegveld van Maun waar u uw huurauto’s inlevert en aansluit op uw internationale vlucht naar huis.

Hier eindigt onze dienstverlening.

Baines Baobabs in zoutpan Botswana
Baines Baobabs in zoutpan Botswana

Reissom

Reissom

Voor meer informatie over deze safari en voor de reissom kunt u contact met ons opnemen per telefoon (023-5748351), per email ([email protected]) of via ons contact formulier.

vraag gratis offerte op maat aan