Home / Reissuggesties / Safari Botswana / Selfdrive Botswana | 26 dagen

Onze allesomvattende selfdrive Botswana maakt van u een ontdekkingsreiziger. In een stoere 4wd met tentjes op het dak verkent u de mooiste natuurgebieden van Botswana én u maakt een uitstapje naar Zimbabwe. U bezoekt de uitgestrekte vlaktes van Central Kalahari Game Reserve en de variatie aan dieren in Makgadikgadi en Nxai Pan National Park. Vervolgens rijdt u via Nata naar Hwange National Park in Zimbabwe. Na vele game drives, bezoekt u ook de Victoria watervallen, voordat u weer terugkeert in Botswana. Hier maakt u game drives in Chobe National Park, de Khwai Community Area en in Moremi Game Reserve. Kortom, een uitstekende safari voor de avonturier.

vraag gratis offerte op maat aan
vraag gratis offerte op maat aan
Cheetahs in Central Kalahari Game Reserve Botswana
Cheetahs in Central Kalahari Game Reserve Botswana
Leeuwen familie in Hwange National Park Zimbabwe
Leeuwen familie in Hwange National Park Zimbabwe
Luipaard Khwai Community Area Botswana
Luipaard Khwai Community Area Botswana

Safari hoogtepunten en route

Hoogtepunten selfdrive Botswana

  • ‘Alleen op de wereld’ in Central Kalahari Game Reserve
  • Veel variatie aan wilde dieren in Makgadikgadi en Nxai Pan National Park
  • Uitbundige hoeveelheid vogels in Nata Bird Sanctuary
  • Olifanten paradijs Hwange National Park (Zimbabwe)
  • 1 van de 7 natuurlijke wereldwonderen, de Victoria watervallen
  • Game drives en boot safari langs Chobe Riverfront
  • Wildrijke gebieden Savuti en Khwai Community Area
  • Game drives door afwisselend Moremi Game Reserve
Selfdrive Botswana - 26 dagen
Selfdrive Botswana - 26 dagen

Klik op het kaartje om het te vergroten

Safari programma

Dag 1-2, Maun, Thamalakane River Lodge

Vandaag arriveert u op het internationale vliegveld van Maun in Botswana. In de aankomsthal wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale partner die u verwelkomt in Botswana.

Zij brengt u naar uw gereedstaande 4wd huurauto’s. De jonge leeftijd van de auto’s en de standaard meegeleverde GPS en satelliet telefoon zorgen voor uw veiligheid. Na de uitgebreide briefing en overdracht rijdt u naar uw eerste accommodatie.

Maun is ook het hoofdkwartier van de safari industrie. Riet en lemen hutten worden nog steeds gezien in en rond de stad evenals ezels, karren en vee. Echter, een groot aantal hotels, lodges, bed & breakfasts, winkelcentra, postkantoren, een museum en een groot ziekenhuis zijn ook aanwezig. Dag 2 gebruikt u om inkopen te doen voor uw komende safari.

Thamalakane River Lodge Maun
Thamalakane River Lodge Maun

Op dag 3 gaat uw selfdrive Botswana echt beginnen. Na het ontbijt rijdt u via Maun naar het Central Kalahari Game Reserve. Bij het plaatsje Rakops kunt u nog even bijtanken voordat u de zandweg naar het game reserve opdraait. De komende dagen komt u geen winkels en tankstations meer tegen.

De uitgestrekte landschappen variëren van grote klei pannen en uitgedroogde rivierbeddingen tot begroeide duinen en bossen. Niets kan u voorbereiden op de grootte van dit park. Uw eerste indruk van deze oneindige ruimte? Het gevoel dat u alleen op de wereld bent

U verkent de komende dagen het noorden van het game reserve. In dit gebied is het prima dieren spotten. Vooral bij de pans en waterholes ziet u grote kuddes springbokken, gemsbokken, evenals gnoes, hartebeesten, elanden en giraffe. Bijzondere spots zijn de Kalahari leeuw met zijn zwarte manen en de schuwe bruine hyena.

U laat het Central Kalahari Game Reserve achter u en rijdt naar het Makgadikgadi National Park. Bij het plaatsje Xhumaga steekt u met een klein pontje de Boteti rivier over, een avontuur op zich. Daarna rijdt u de korte afstand naar Khumaga campsite. De campsite beschikt over nette sanitaire voorzieningen, dus u kunt weer douchen en een normaal toilet gebruiken.

Tijdens de droge wintermaanden (april-oktober), verplaatst de migratie van gnoes en zebra’s zich in westelijke richting naar het water dat in de Boteti rivier staat. Verder leven in het park olifanten, struisvogels en leeuwen. Het is ook het gebied waar u bat-eared foxes en honey badgers kunt tegenkomen. Uitkijken dus!

Het is een aanrader om naar Njuca Hills te rijden, om daar te genieten van de enorme vlaktes van het Makgadikgadi National Park. Aan het einde van de dag bent u weer terug bij Khumaga campsite.

Zebra's bij de Boteti rivier in Botswana
Zebra's bij de Boteti rivier in Botswana

De volgende etappe in uw selfdrive Botswana brengt u naar het Nxai Pan National Park. In de vorm van een game drive en-route door Makgadikgadi National Park naar de asfaltweg Maun-Nata. U slaat rechtsaf richting Gweta en vervolgens linksaf de zandweg naar Nxai Pan National Park op.

Het zien van wilde dieren is door de regens en de migratie van de dieren seizoensgebonden. Dieren die u hier zou kunnen zien zijn zebra’s, gnoes, springbokken, impala, gemsbok, hartenbeest, giraffen, leeuwen, wilde honden, bruine hyena, bat-eared vos, en olifanten en buffels.

Een bezoek aan Nxai Pan National Park is niet compleet zonder een bezoek aan de beroemde Baines Baobabs. Een bomengroep die in de tijd van de ontdekkingsreizen van Dr. David Livingstone is geschilderd door Baines en die sindsdien nauwelijks is veranderd. Indrukwekkend om te zien!

Vanochtend maakt u game drives door Nxai Pan National Park op zoek naar de dieren die u nog niet heeft gezien. Onderweg geniet u van de ongereptheid en uitgestrektheid van het park. In de loop van de dag verlaat u het park, al dan niet via Baines Baobabs. Daarna rijdt u naar het plaatsje Nata. Hier zijn een aantal winkels en tankstations, dus een goede gelegenheid om weer proviand en diesel in te slaan. Als u voldoende tijd heeft kunt u de Nata Bird Sanctuary bezoeken.

De Nata Bird Sanctuary is een gedeelte van de Makgadikgadi Salt Pans dat met 1 enkele auto te bezoeken is. In tegenstelling tot de rest van de Makgadikgadi Salt Pans. Diverse goed begaanbare 4wd tracks leiden u naar een uitzichtplatform. Vanaf hier heeft u schitterend uitzicht over de zoutpannen of ondiepe meren na de regentijd. Naast gnoes, zebra’s en struisvogels worden veelvuldig flamingo’s, pelikanen, lepelaars, ganzen en eenden gespot. Een aanrader!

Flamingo's bij Nata Bird Sanctuary Botswana
Flamingo's bij Nata Bird Sanctuary Botswana

Na het ontbijt bij de Nata Lodge verlaat u Nata en begint u volgende hoofdstuk in uw selfdrive Botswana. U rijdt over een nagenoeg kaarsrechte weg naar het plaatsje Pandamatenga. Hier passeert u de grens met Zimbabwe. Na de douaneformaliteiten rijdt u direct Hwange National Park binnen. In de vorm van een game drive en-route vervolgt u uw route naar de campsite. U verblijft op 3 verschillende campsites op 3 verschillende plekken in het park.

Hwange National Park is uniek door de enorme variatie aan wilde dieren. In het park leven meer dan 100 soorten zoogdieren en bijna 400 geregistreerde vogelsoorten. De olifantenpopulatie van het eco-systeem Hwange National Park – Chobe National Park is de grootste ter wereld.

Hwange National Park is beroemd om zijn ‘Giant Tuskers’ – grote oude olifant stieren met enorme slagtanden. Grote kuddes trekken rond langs het water en in het park tijdens hun migratie tocht tussen Botswana en Zimbabwe.

Leeuw in Hwange National Park in Zimbabwe
Leeuw in Hwange National Park in Zimbabwe

Na de ochtend game drive in Hwange National Park verlaat u het nationale park en rijdt u naar uw accommodatie in Victoria Falls brengt. In het activity center van de lodge kunt u alle activiteiten in en om Victoria Falls boeken.

De Victoria watervallen zijn 1 van de 7 wereld wonderen. Een fascinerend en betoverend spektakel. De enorme watermassa valt in de watervallen over een breedte van 1.700 meter 100 meter naar beneden. Het gevolg is een donderend geraas en een prachtige nevel van water (spray) die mijlen ver te zien is. Vandaar de lokale naam ‘Mosi oa Tunya‘ wat ‘de rook die dondert’ betekent.

Victoria Falls is uitgegroeid tot het belangrijkste ‘Adventure Resort’ van Afrika. Enkele van de meest populaire activiteiten, naast een bezoek aan de watervallen, zijn een helikoptervlucht over de Victoria watervallen, begeleide wandelsafari’s, game drives, bungee jumpen en raften op de Zambezi rivier.

Helikopter vlucht Victoria watervallen
Helikopter vlucht Victoria watervallen

Het is een absolute aanrader om vanochtend vroeg op te staan en in alle vroegte (nogmaals) de Victoria watervallen te bezoeken. Het park gaat om 06.00 uur open en dat is het nog niet druk. In alle rust kunt u de watervallen bekijken. Daarna vertrekt u naar het plaatsje Kasane in Botswana. U verblijft de komende 2 nachten in een leuke lodge in het plaatsje aan de Chobe rivier. De tijd in Kasane gebruikt u om uw proviand en diesel aan te vullen, want de komende dagen komt u geen winkels en tankstations meer tegen.

De komende dagen maakt u game drives, zelfstandig of met gidsen van de lodge, en een bootsafari op de Chobe rivierChobe National Park staat bekend om de grote kuddes olifanten en buffels die naar de Chobe rivier komen om te drinken. Door de aanwezigheid van zoveel wilde dieren is Chobe National Park een toevluchtsoord voor roofdieren zoals leeuwen en luipaarden. 

Boot safari op Chobe rivier in Botswana
Boot safari op Chobe rivier in Botswana

In de loop van de ochtend verlaat u Kasane voor de volgende etappe in uw selfdrive Botswana. U rijdt langs de Chobe Riverfront naar uw campsite. Deze ligt op de oever van de Chobe rivier. De Chobe rivier heeft zijn oorsprong in de hooglanden van Angola. Zodra de rivier Botswana binnenkomt zijn er verschillende naamswijzigingen. Zo kennen we de  Kwando Rivier, de Linyanti, de Itenge en uiteindelijk de Chobe rivier. Veel bomen hebben aanzienlijke schade opgelopen als gevolg van het grote aantal olifanten. Zij duwen de bomen omver en trekken de schors van de stam. Zo zijn een aantal bossen volledig geruïneerd.

Chobe Riverfront is het meest populaire gebied in het Chobe National Park. Dit is een kort stuk oever van de Chobe rivier van 15 kilometer tussen Kasane en de Serondela kampeerplaats. Nijlpaarden en olifanten zijn hier in overvloed, meer dan enig ander dier. Wanneer je buffels ziet, zijn de leeuwen nooit ver weg waardoor er dus een goede kans is om leeuwen te zien.

Leeuwin bij Chobe Riverfront Botswana
Leeuwin bij Chobe Riverfront Botswana

Na een vroeg ontbijt in de Bush rijdt u door het Chobe Forest Reserve naar de vlaktes van Savuti. Het laatste stuk rijdt u in de vorm van een game drive en-route naar uw campsite.

Savuti wordt vaak omschreven als één van de beste wildlife gebieden in het Afrika. Savuti heeft een van de hoogste concentraties wilde dieren op het Afrikaanse continent. 

U ziet in Savuti waarschijnlijk bijna alle belangrijke soorten, zoals giraffen, olifanten, zebra’s, impala’s, tsessebe, Roan, sable, wildebeesten, kudu’s, buffels, waterbokken, wrattenzwijnen en elanden. Daarnaast heeft u ook een grote kans om roofdieren te spotten zoals leeuwen, hyena’s, jakhalzen, bat-eared fox en mogelijk zelfs een cheetah en Afrikaanse wilde honden. Savuti is beroemd om zijn roofdieren, met name de leeuwen en gevlekte hyena.

Afrikaanse wilde hond in Savuti Botswana
Afrikaanse wilde hond in Savuti Botswana

In de vorm van een game drive rijdt u over de Savuti Sandridge of over de Savuti Marsh naar de Mababe gate van Chobe National Park. Hier verlaat u het park en rijdt naar de Khwai Community Area.

De Khwai Community Area is één van de wildrijkste gebieden in Botswana. De Khwai rivier vormt de grens tussen het  Moremi Game Reserve en de gemeenschap die hier woont. U maakt hier game drives, zowel overdag als ’s nachts. 

Uw campsite is een avontuur op zich. Het ligt midden in een gebied waar veel wildlife actief is. De campsite wordt vaak bezocht door olifanten, Afrikaanse wilde honden en leeuwen. Oppassen dus! Vanaf de campsite heeft u mooi uitzicht op de Khwai rivier en alle dieren die de rivier aantrekt. Kortom, een geweldige Bush ervaring.

Khwai Community Area game drive met veel leeuwen
Khwai Community Area game drive met veel leeuwen

U rijdt vandaag in de vorm van een game drive langs de Khwai rivier naar de fameuze houten brug over de rivier. Daarna betreedt u Moremi Game Reserve.

Het Moremi Game Reserve in Botswana ligt aan de oostelijke kant van de Okavango Delta, een gebied dat door David Livingstone ‘het land van de rivieren’ genoemd werd. Het Moremi Game Reserve is een paradijs voor natuur-en fotografische safari’s. Hoewel niet het grootste park, biedt het de bezoeker een enorme diversiteit aan planten en dieren. Het park is de thuisbasis van bijna 500 soorten vogels en een breed scala aan andere diersoorten.

U maakt diverse game drives in het game reserve. Vanaf Xakanaxa kunt u een indrukwekkende boot safari maken door de kanalen van de Okavango Delta. Hier krijgt u een goed beeld van de Delta en het fragiele eco-systeem.

Buffels in Moremi Game Reserve Botswana
Buffels in Moremi Game Reserve Botswana

Vanochtend maak u de laatste game drives door Moremi Game Reserve. U rijdt over de ontelbare zandpaden op zoek naar de wilde dieren. In de buurt van Xakanaxa is Paradise Pool een absolute aanrader om te bezoeken. Verder rijdt u langs vele lagunes waar heel veel vogels hun thuisbasis hebben.

Na de laatste game drive rijdt u in de vorm van een game drive en-route naar de South Gate van het game reserve. In de loop van de middag arriveert u in Maun. De rest van de dag kunt u heerlijk relaxen en terugkijken op een geslaagd avontuur.

Op dag 26 rijdt u naar het vliegveld van Maun, de laatste etappe van uw selfdrive Botswana. Hier levert u de huurauto in en checkt u in voor uw internationale vlucht naar huis.

Hier eindigt onze dienstverlening.

Reissom

Reissom

Voor meer informatie over deze safari en voor de reissom kunt u contact met ons opnemen per telefoon (023-5748351), per email ([email protected]) of via ons contact formulier.

vraag gratis offerte op maat aan