Malawi en Zambia

“Wij zijn reisorganisator Rob Sijm ontzettend dankbaar voor een perfect georganiseerde reis.”

Hoe vind je reizend via Malawi een geboorteplek in Zambia, in een stadje volledig off the beaten tourist track? Het leek een mission impossible, maar Mambulu! Safaris heeft het voor elkaar gekregen. Het was een top reis!

Mambulu! Safaris is een bijzonder professionele organisatie, die de reis slim heeft samengesteld en fantastisch heeft laten uitvoeren. Onze gids ter plaatste was Eric Banda, die heel veel wist te vertellen over de natuur, cultuur en politieke situatie in beide landen.

Malawi en Zambia zijn hele arme landen. Malawi is nummer 8 van de armste landen ter wereld. Grappig genoeg staan ze op nummer 7 tussen de vriendelijkste landen ter wereld. Er bestaat blijkbaar geen correlatie tussen rijkdom en vriendelijkheid. Misschien eerder het tegendeel?

Malawi

We zijn onze reis begonnen op Mumbo Island bij Cape Maclear aan Lake Malawi, om een paar dagen te relaxen en bij te komen van alle Nederlandse beslommeringen.

Een van de parken die we bezochten was het Nyika Plateau, op ongeveer 2.000 meter hoogte. In juli is het winter en op die hoogte best koud! Omdat het winter was waren er geen andere toeristen: op een oppervlakte van ongeveer de provincie Friesland reed 1 autootje, en dat waren wij. Een onbegrensd gevoel van ruimte.

De tocht van Noord Malawi naar Noord Zambia over hobbelige zandweggetjes door kleine dorpjes was niet eenvoudig, en daarmee des te meer bijzonder.

Noord Zambia

In Kasama gingen we opzoek naar het huis waar een van ons als baby had gewoond, allemaal lokale mensen vonden niets leuker dan ons te helpen in de zoektocht. Uiteindelijk lukte het om het huis te vinden dat er na decennia nagenoeg onveranderd nog stond. In het ziekenhuis waar haar vader als tropenarts had gewerkt werden we ook heel hartelijk ontvangen. We kregen uitgelegd hoe ingewikkeld het nog steeds is om de zorg te bieden die de artsen graag zouden willen geven. Zelfs bij het inkopen van medicijnen moeten pijnlijke prioriteiten worden gesteld.

South Luangwa National Park

De volgende bestemming was South Luangwa National Park, waar we kwamen door de beruchte Corridor Road en 05 af te hobbelen van de hoogvlakte naar Luangwa Valley. Een belevenis op zich!

South Luangwa National Park is één van de mooiste parken in Afrika. We hebben de dieren in al hun pracht kunnen bewonderen, vanuit de jeep en tijdens de wandel safari. Terwijl onze gids aangaf: “verwacht niet veel grote dieren te zien tijdens de wandel safari”, stonden we niet alleen oog in oog met zebra’s en giraffen, maar werden we ook nauwlettend in de gaten gehouden door een drietal leeuwen. Spectaculair!

Victoria watervallen

Onze prachtige reis sloten we af bij de Victoria watervallen, de breedste watervallen van Afrika. Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone zag als eerste blanke de watervallen in 1855. Hij schreef erover “Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen”. Waarvan akte!

Wij zijn reisorganisator Rob Sijm van Mambulu! Safari’s en Eric Banda, die onze reis ter plaatse begeleidde, ontzettend dankbaar voor een perfect georganiseerde, prachtige en onvergetelijke reis.

Annelies, Annekee & Marijn
Den Haag / Amsterdam

Mumbo Island in Lake Malawi
Mumbo Island in Lake Malawi
Nyika Plateau National Park Malawi
Nyika Plateau National Park Malawi
Victoria watervallen Zambia
Victoria watervallen Zambia