Bert en Bernadette Budde, Didam

Zambia

Wandel safari in South Luangwa. Wij danken Rob voor de perfectie organisatie, de verzorging, begeleiding, alles was tot in de puntjes geregeld, een hele prettige ervaring, waarvan wij hebben mogen genieten. Bij ons thuis onder genot van een kopje koffie hebben we samen met Rob gekozen voor de wandelsafari in South Luangwa in Zambia. Al onze wensen zijn door Rob verwezenlijkt van begin tot het eind van de reis, zodat we onbezorgd van de reis hebben kunnen genieten en wat hebben we genoten!

Op 8 oktober 2013 zijn wij op onze huwelijksreis vertrokken naar Zambia, een reis geboekt via Mambulu! Safaris waarbij Rob, bij ons thuis de wensen en de mogelijkheden heeft doorgenomen. De planning was een vakantie te ondernemen naar Zuid-Afrika, maar in gesprek met Rob en onze wensen kenbaar gemaakt te hebben, zijn we uitgekomen tot een wandelsafari in Zambia. Onze wens was “één met de natuur, het liefst wandelend met een niet al te grote groep”.

De eerste overnachting op het Pioneer Camp lag er een brief van Rob klaar waarin hij ons welkom heette in Zambia en ons een onvergetelijke tijd toe wenste.

South Luangwa National Park

De volgende dag vlogen we van Lusaka naar Mfuwe bij South Luangwa National Park van daar uit reden we naar het Camp Kapani, waar we zeer hartelijk werden ontvangen. Tot onze verassing stond er in onze lodge een gekoelde fles champagne klaar, waarmee we onze vakantie hebben ingeluid.

Wat een uitzicht, een weldadige rust, prachtig zoals we de dieren in de leegstaande Luangwa rivier zien lopen, genietend van een zeer goed verzorgde lunch, waarbij bewakers rond lopen met een katapult om apen en andere ongenodigde gasten op afstand te houden.

De game drive is een geweldige ervaring, de uitleg van de gids en het geduld die wordt opgebracht, om de nodige foto’s te kunnen maken, geeft ons het gevoel, dat ze alles doen, om het de gasten naar de zin te maken. Vele dieren hebben we al gezien, olifanten, giraffen, hyena’s ( zelfs in de ochtend ) , leeuwen, gieren, vogels, zebra’s enz. we genieten!!

Ons volgende Camp is Luwi, een echt Bush Camp, dit is zoals we het ons hadden voorgesteld, prachtig, hier is alles uit riet opgebouwd, het voelt alsof je continu buiten leeft, ookl zitten / liggen we “ binnen” . We wassen / douchen / toiletteren buiten, eten buiten, dat laatste is perfect, zo uitgebreid ziet het buffet er tijdens de lunch eruit.

Overdag is het erg heet, we kunnen ons indenken, dat zowel mens als dier rust houdt, want anders is het niet te doen. Na de rust is het tea- time, waarbij we heerlijke cakejes geserveerd kregen en dan is het tijd voor de gamedrive.

Weer genieten van wat de natuur ons te bieden heeft en we verbazen ons hoe mooi het er in werkelijkheid eruit ziet. Een prachtig schouwspel, hoe wreed ( in onze ogen ) de natuur kan zijn, en dan gaat er een oooh geroep door de jeep bij het zien, hoe een klein ganzenjong, ondanks zijn gevecht om te overleven, plotseling wordt opgeslokt door een krokodil.

Bij de lagoon, genieten we van de pelikanen en maraboes, de nijlpaarden, krokodillen de vogels, allen bij elkaar om een beetje verkoeling te zoeken. De Sundowner is een heerlijk moment, waarbij we onder genot van een drankje en een hapje kunnen genieten van de ondergaande zon en de natuur om ons heen.

Elke ochtend om 5.15 uur op is geen straf, heerlijk is het buiten, samen ontbijten, ( ook dit is perfect verzorgd ) en dan al vroeg op stap om samen met de ranger, de gids en de begeleider, die een rugtas vol met eten en drinken met zich meedraagt. We krijgen uitleg over de sporen die we vinden, de levenswijze van verschillende dieren, die we aan de hand van bomen, uitwerpselen, sporen, termieten, nesten ed. kunnen zien. Vele vragen worden er gesteld, waarbij heel duidelijk en vol liefde uitleg over wordt gegeven.

Het was wel heel bijzonder, toen op een afstand van 5 tot 10 meter een kudde olifanten aan ons voorbij liep. De ranger begeleidde ons, hoe we het beste konden gaan staan, zonder dat de dieren ons niet opmerkte en toch prachtige foto’s konden maken. Het gevoel dat zo’n olifant je recht in de ogen aan kijkt, benam mij soms de adem, zo’n intense beleving was het.

De wandeling van Luwi naar Nsolo ongeveer 10 km was heerlijk wandelen, we hadden wel moeite met de begeleider die zo’n 20 kg meezeulde, maar dat vond hij niet erg, zo leerde hij hoe de gids ons begeleidde en uitleg gaf. Maar na 8.00 uur wordt het toch wel erg heet en heb ik veel respect voor hem. Maar telkens als we van een wandeling terugkomen, staat de gastheer/ gastvrouw klaar met verfrissingsdoekjes , om je de gelegenheid te geven om je wat op te frissen.

Het uitzicht op de rivier is heerlijk om in alle rust naar te kijken, bij de waterplas komen verschillende dieren om even wat te drinken, een groep wilde zwijnen met 6 jongen, visarenden, nijlpaarden, zebra’s lopen voorbij en een groep olifanten zijn net weggegaan. Als verassing kregen wij een diner aangeboden, bij onze lodge, heel intiem, en heel romantisch gedekt, waarbij Friday ons heel hoffelijk bediende en daarna mochten wij genieten van de avond op onze veranda in de schemering met kaarslicht.

In het kamp Kakuli worden we zoals op elke kamp welkom geheten onder het genot van een welkomstdrankje en ook daar is het uitzicht vanuit onze lodge weer adembenemend. Hoe geweldig is deze reis geregeld, we voelen ons zeer bevoorrechtDe game-walk de volgende ochtend was grandioos, zowel de grote als kleine dieren hebben we kunnen bewonderen ,Innocent onze gids, wist waar pasgeboren jonge vogels lagen op de grond, met de moeder in de buurt. Het blijft spannend als we al wandelend weer een groep olifanten tegen komen.

Ons laatste Buch Camp is Mchenja, wat een luxe en wat een ruimte en een prachtige lodge, het uitzicht, we zuchten een keer en kijken elkaar aan, mooier hadden we het niet kunnen wensen. Zelfs werd er aandacht besteed aan de verjaardagen van de gasten, die er aan zaten te komen, dit werd gedaan met een speciale taart en voor de jarigen met een happy birthday, dat gezongen werd door het voltallige personeel wat daar aanwezig was, prachtig!

De laatste twee dagen genieten nog even vol op, De game- walks en de game -drives leveren weer hele mooie plaatjes op, waar we thuis in alle rust op terug kunnen kijken naar een geweldige vakantie en met de wens dat we dit in de toekomst nog eens hier mogen terugkeren.

Wij danken Rob voor de perfectie organisatie, de verzorging, begeleiding, alles was tot in de puntjes geregeld, een hele prettige ervaring, waarvan wij hebben mogen genieten.