Zambia en Malawi

“Zeer goed geregeld”

Eenmaal per twee jaar bezoeken we een gedeelte van het continent Afrika helaas zonder echtgenotes, daar deze de “ontberingen” niet zoeken. Maar als mannen onder elkaar is dit goed te doen. Dit jaar gingen we met z’n drieën Chris, Paul, en Wilco op safari in Zambia en Malawi.

Lilongwe Woodlands Hotel

Na een wat moeizame vlucht waar we bijna onze aansluiting hadden gemist werden we door onze gids Francis opgevangen en naar dit hotel gebracht om een nachtje uit te rusten voordat we naar Zambia zouden vertrekken. Zeer gastvrij en net hotel met prima bediening.

South Luangwa National Park

De volgende dag naar Zambia, we hadden vier dagen geboekt in dit park.Onze overnachting was buiten het park in Croc Valley Camp een prachtige locatie met uitzicht over de Rivier en volop nijlpaarden en krokodillen te zien.

Het wild kwam tot in het Camp en er waren achter het kamp volop olifanten, giraffen en diverse antilopen te zien.Onze gids vond het geen goed idee, maar we hadden toch besloten om tussen de gamedrives door wandel safari’s te doen is prima afgelopen we zijn immers gezond thuis gekomen.

South Luangwa National Park is een prachtig park maar na vier nachten hadden we dit wel gezien en wilden naar ons volgende doel het Malawi Meer.

Safari Beach Lodge in Senga

Een mooie locatie maar niet voor herhaling vatbaar. De kamers waren oud en versleten. Op luxe zaten we niet te wachten dit was dus geen probleem. Het grootste probleem was de bediening in het restaurant en de kookkunst van de kok, beide waren ronduit slecht te noemen.

Hier hebben we het nabij gelegen vissersdorp bezocht en wilden we gaan duiken. Van het laatste is helaas niets gekomen en we moesten genoegen nemen met snorkelen. De helderheid van het water en de vele aanwezige Cichliden soorten maakten dit toch tot een mooie ervaring.

Zomba Forest Lodge

Als tot rust wil komen moet je hier zijn, deze lodge was een uitstekende keuze van Rob. We kwamen voor safari’s maar hadden hier eigenlijk best wat langer willen blijven, maar ja je moet keuzes maken.

Mooie lodge boven op een heuvel in een gebied wat men gelukkig weer volop aan het herplanten is met bomen. De gastheer en gastvrouw zijn echt gastvrij en maken graag een praatje het eten is uitstekend.

Geen elektriciteit, geen Wifi wat een rust heerlijk.
Maar het mooiste was de tuin volop wildlife, weliswaar veel vliegend en kleinere wildsoorten maar zeker de moeite waard.

Majete Wildlife Reserve

Van Zomba bracht Francis ons naar Majete Wildlife Reserve een leuk reisje door Malawi en we kregen net als tijdens de vorige verplaatsingen volop informatie van Francis. Logeren deden we midden in het Park in Thawale lodge ook hier geen Wifi heerlijk.

Majete is een mooi park de Shire rivier loopt hier dwars doorheen, de bootsafari’s zijn dan ook een aanrader.
Dit is een relatief jong park waar vroeger heel veel gestroopt werd. Dit merkje dan ook aan het gedrag van het wild, dit is verder van het kamp vrij schuw. De diversiteit is in verhouding tot South Luangwa in Zambia niet echt groot te noemen. Toch kun je hier de Big Five ontmoeten, waar bij je wel geluk moet hebben. Ons is het hier helaas niet gelukt. Wil je veel wild zien moet je hier dus niet zijn het is geen savannen gebied waar je hele grote kuddes kunt bekijken. Over een jaar of vijf zal dit zeker een heel mooi park zijn om te bezoeken. Gelukkig gingen wij niet met de intentie om hele grote kuddes te zien en kwamen hier dus goed aan ons trekken.

Na 3 nachten kwam ook hier een einde aan en reden we naar onze volgende bestemming Liwonde National Park.

Liwonde National Park

Liwonde National Park is ook een park, net als Majete wildlife reserve, dat overgenomen is door African Parks. Ook hier is veel gestroopt in het verleden waardoor ook hier het wild vrij schuw is. Het is een mooi park me veel open gebieden waar redelijk veel wild zit. Ook zitten hier veel roofvogels die goed te spotten zijn. Helaas hebben we hier geen grote katachtigen gezien wel veel ander wild.

We hebben hier overnacht in Bushman’s Baobabs, een schitterende locatie waar het wild tot en met olifanten, buffels het gebied van de Lodge binnen komen schrik dus niet als je wakker wordt van de olifanten die op 2 meter van je hut een acacia boom staan te slopen.

Warm water wordt hier nog met een houtoven gemaakt en elektriciteit is er ook niet. ’s-Nachts vliegen de vleermuizen door je hut deze is namelijk aan de voor en achterzijde geheel open. Een magnifieke belevenis.

De bootsafari is ook een aanrader vanuit het water krijg je toch een heel ander beeld. Een klein nadeel is dat de gidsen die vanuit hier mee gaan echt te kort schieten en heel ongeïnteresseerd over komen. Dit is een nadeel voor mensen die de eerste keer een safari maken.

Samenvattend

Helaas komt aan alles een eind dus ook aan deze door Mambulu! Safaris en zijn partners uitstekend georganiseerde reis in Zambia en Malawi.

Samenvattend kunnen we stellen dat we hebben genoten van een prachtige reis door Zambia en Malawi, uitstekend georganiseerd door Mambulu! Safaris en hun partner. De kwaliteit van de driver/guide, de auto’s en de accommodaties waren voortreffelijk en hebben er voor gezorgd dat we heel veel gezien en geleerd hebben, en gelukkig ook vrij bleven van ziekten en grote ongemakken.

We zullen zeker voor onze volgende bestemming in Afrika contact op nemen met Rob Sijm om een op onze wensen afgestemde reis te organiseren. Prima werk Rob bedankt en ook van jullie lokale partner.

Leeuwen in South Luangwa National Park Zambia
Leeuwen in South Luangwa National Park Zambia
Senga Bay aan Lake Malawi
Senga Bay aan Lake Malawi
Olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi
Olifant in Majete Wildlife Reserve Malawi
Vissers op Shire rivier Malawi
Vissers op Shire rivier Malawi