Familie Blok, Nijmegen

Malawi en Zambia

We hebben een geslaagde vakantie gehad, veel verschillende dingen gedaan, niemand is ziek geweest, alles goed geregeld. Mambulu! Safaris heeft echt geluisterd naar onze wensen en daar een passende safari voor ontworpen met een combinatie van self drive en reizen met een gids/chauffeur. We hebben voor de vakantie meerdere malen uitgebreid uitgelegd wat we wel en niet wilden en de reis werd daar steeds op aangepast.

Start op vliegveld Lilongwe in Malawi, opgehaald door chauffeur en naar hotel gebracht. Allemaal prima geregeld, de chauffeur ging ook nog even mee geld halen in het centrum en haalde ons later op om de huurauto op te halen.

Nkhotakota

Daarmee zijn we naar Nkhotakota gereden. (let wel op de route ernaartoe, via Ntchisi is onmogelijk). We overnachtten daar bij de pottery, met echt prachtig aardewerk, en de huisjes liggen direct aan het strand. In het wild reserve in de buurt een Walking Safari gedaan, waarbij we excellent begeleid werden door 2 gidsen, waarvan een de helft van de weg onze jongste getild heeft. Hier is het goed zwemmen in Lake Malawi, een deel met veel golfslag en minder kans op Bilharzia. De kinderen hadden direct contact met lokale kinderen en met de andere gasten, waar ook een aantal kinderen bij waren. Doorgereden naar Senga Bay, maar dat zou ik niet aanraden – agressieve apen en een minder veilig gevoel.

Blantyre

Ons bezoek aan onze vrienden in Blantyre was fijn, we hebben een heel aantal plekken bezocht waar we eerder verbleven, naar school gingen en werkten. Onze vrienden zijn bezig met het bouwen van een dorpje op de weg naar Mulanje, dat door nu volwassen weeskinderen gerund gaat worden. Met een bakker, timmerman, etc etc, maar ook wat toeristische dingen. Wellicht een goede stopplaats/ koffie/ lunchplaats in de toekomst voor mensen die naar het zuiden reizen? Of dat inmiddels al klaar is weet ik niet, ik zal eens informeren.

Dzalanyama Forest Reserve

De reis naar Lilongwe verliep goed, bij aankomst stond alles klaar voor de trip naar Dzalanyama Forest Reserve. Een toplocatie, echt heel erg leuk, zeker als je houdt van rustiek, een wandelingetje en verwend worden. De gids/chauffeur was prima kerel en ging prettig met de kinderen om. Eten geweldig, door 2 koks bereid. We maakten daar een wandeling, die mooi was, hoewel weinig dieren in dit gebied. Uitgebreid een schooltje bezocht, en later kwamen de kinderen van het schooltje bij ons kijken en bij het riviertje spelen met onze kinderen. Erg mooi zo zonder elektriciteit, bij een haardvuurtje met een indrukwekkende sterrenhemel ’s nachts.

De tocht naar Zambia was perfect geregeld, inclusief lunch pakket en grensovergang. Het was fijn dit met chauffeur te doen, zeker het stuk daarna naar South Luangwa over een afschuwelijke weg.

South Luangwa National Park

De Thornicroft Lodge in South Luangwa National Park was een geweldig goede keuze! Iedereen deed enorm zijn best om het ons en met name de kinderen naar de zin te maken, ze kregen eten speciaal voor hen (iets minder scherp, pasta, etc etc), prima kok. Er werden spelletjes en boekjes opgediept en uitgebreid aandacht aan ze besteed, Afrikaans lijkt best op Nederlands. Super leuk. Voor ons was het ook prima, veel dieren gezien, leeuwen, luipaarden, ik zou deze lodge en dit park aan iedereen aanraden!

Op terugweg van de lodge naar Lilongwe stopten we bij Tribal Textiles waar we prachtige dingen kochten om mee naar huis te nemen, kussen sloopjes met een luipaard, een sprei, we hadden nog miljoenen Kwacha’s uit kunnen geven!

Lilongwe

Laatste dag in Lilongwe was prima om voor de vlucht wat te slapen en nog wat houtsnijwerk te kopen, de Korean Garden lodge is een goede budget locatie. Ze hebben zelfs een driver die voor niet al te veel geld ons overal naar toe heeft gereden.

Op de laatste dag zijn we teruggebracht naar het vliegveld door dezelfde chauffeur als die ons daar ophaalde. Mooi besluit!