Familie Steendam-Buys, Rotterdam

Tanzania en Zanzibar

Beklimming Kilimanjaro. Alle vier zijn we het erover eens, nog nooit eerder hebben we zo’n mooie vakantie beleefd! Zo goed afgestemd op onze wensen en ideeën, beter kon niet! Je hebt die heel goed opgepakt en fantastisch uitgewerkt Rob. Nogmaals heel veel dank daarvoor. Mambulu! Safaris bevelen wij van harte aan!

Ons 25-jarig huwelijksfeest dit jaar was de aanleiding om èn een bijzondere vakantiebestemming te kiezen èn weer eens samen met onze twee inmiddels volwassen zonen op reis te gaan. Het werd al snel Tanzania omdat we hier in- en ontspanning konden combineren tot een actieve vakantie, daar hebben we altijd voor gekozen.

Hoe pak je zoiets aan?

Wat zouden we zijn zonder internet! Met zoekwoord “safari op maat” vier offertes aangevraagd. Mambulu! Safaris met een indrukwekkend reisvoorstel viel direct af, te luxe en te duur. Misschien als we met z’n tweeën zouden gaan? De afwijzing weerhield Rob er niet van om via de telefoon contact te zoeken en naar onze specifieke wensen te vragen. Alleen al zijn vraag “Vind je het goed als ik een nieuwe offerte maak?”gaf het gewenste vertrouwen, zeker toen hij in het nieuwe voorstel zo goed onze ideeën had uitgewerkt – dicht bij de natuur, authentiek, kamperen, waren onze trefwoorden.

Samen kwamen we tot de volgende bouwstenen:eerst de beklimming van de Kilimanjaro, daarna op safari en tenslotte uitrusten op Zanzibar.

Het werd onze droomvakantie, want dat was het in alle opzichten! Iedere dag was weer een verrassing, waar slapen we, wat gaan we zien? We zijn zo verwend! Niet alleen met de lekkerste maaltijden, meestal bereid onder eenvoudige en zelfs primitieve omstandigheden, maar altijd met verse ingrediënten. Maar ook met zoveel aandacht en zorg van de mensen die voor ons verantwoordelijk waren.

Kilimanjaro

Het meest duidelijke voorbeeld hiervan was het team van gidsen (2), kok plus “waiter” en dragers (14), dat ons de Kilimanjaro op begeleidde. We hebben het niet gemakkelijk gehad, de beklimming via de Machame trail zwaarder dan verwacht door allerlei klachten die met de hoogte te maken hadden: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, ik heb voor ’t eerst met lange tanden gegeten, misselijk, geen fut. Vooral de eerste dagen waren het ergst. Ik had al besloten terug te gaan de ochtend van de vierde dag. Gelukkig vertelde de gids dat het vanaf dat punt niet te doen was en ik een dag nog mee moest omhoog. De volgende dag voelde ik me zo goed als ik me nog niet eerder had gevoeld, dat had de gids voorspeld(!) en besloot ik toch mee naar de top te gaan, aanleiding tot oprechte waardering van de gidsen! Zij noemden mij Maria, zij waren mijn hoeders, ik liep in de richting van de hemel met engeltjes op mijn schouder, want we hebben het gehaald!!!

Een emotionele ontlading op de top, met tranen van blijdschap, vreugdekreten, “hugs” van de gidsen en alom opluchting, dat het gelukt was! We hebben nog nooit eerder een dergelijke inspanning geleverd! Dat als gezin te mogen beleven, heel speciaal!

En dan na een slopende afdaling van 3 uur verwelkomd worden in het tentenkamp door de dragers, die uitbundig voor ons het Kilimanjaro lied zingen, ook blij dat we het gehaald hebben, zo ontroerend! Cees en ik keken elkaar aan en vonden allebei hetzelfde, deze mensen die niets hebben en zich voor 100% inzetten om het jou naar de zin te maken, waar maak je dat nou nog mee?

Na 7 dagen weer terug in de wereld van “flushing toilets” en douches, wat waarderen we die! Tenslotte bedankt worden voor deze loodzware prestatie met een champagne lunch èn een handgeschreven certificaat, hèt bewijs dat we op de hoogste berg van Afrika (5895 m) hebben gestaan!

Serengeti National Park

Na de uitdaging van de Kilimanjaro een nieuw avontuur, een safari van 5 dagen, door het Serengeti National Park bekend van de film, maar eerst door het Tarangire National Park, kleiner weliswaar, maar het domein van vooral olifanten, die ons kamp de tweede avond passeerden op nog geen 10 meter afstand! Heel exclusief gekampeerd, op een zogenaamde “special campsite”, een kampeerplek midden in de wildernis, speciaal alleen voor ons opgebouwd, door twee kampassistenten en de kok. De luxe bestond uit het slapen op echte bedden, een wc- en een douchetentje, weer het heerlijkste eten, dezelfde kok als die van de Kilimanjaro wist zelfs een quiche op te dienen, gebakken in een kuil verklapte hij mij. ’s Avonds rond het kampvuur, 3 x per dag een “game drive” van ongeveer 3 uur, elke keer weer verrast door andere dieren, soms op twee meter afstand ( giraf, olifant), indrukwekkend! Je voelt je erg nietig op hun terrein. In de Serengeti ook weer een schitterende accommodatie, ik voelde me daar Karin Blixen, de hoofdpersoon in “Out of Africa”! Daar het luipaard van heel dichtbij gezien, hij liep vlak voor onze auto langs, onverschillig voor al die opgewonden fotografen. De cheeta, die zich ook niet altijd laat zien en tenslotte de neushoorn, helaas van ver, maar goed bij elkaar wel de “Big Five”!

Zanzibar

Tenslotte ontspannen op Zanzibar. Naar toe gevlogen met een klein vliegtuigje met twee propellers, voor 12 personen. Nummer 13 mocht naast de piloot zitten en dat was Michiel! Lucky boy! Eerst twee nachten in Stone Town, de hoofdstad, bekend om haar mooie houten deuren vol symboliek in prachtig houtsnijwerk, de oude koloniale architectuur en de wirwar van steegjes, waarin je zo gemakkelijk verdwaalt. Geslapen in een oud paleis van een sultan, nu verbouwd met behoud van de oorspronkelijke sfeer tot een hotel, met kamers die allemaal verschillend zijn. Wij sliepen op een dakterras met uitzicht over de stad en op de zee, prachtig. En zo sfeervol gedecoreerd. Het “Tower Top Restaurant” van het hotel was een van de bekendste van de stad vanwege haar exclusieve ligging, boven op het dak, geheel open en in Arabische stijl ingericht, dus kussens op de grond en eten van kleine tafeltjes. Voor de jongens was één avond genoeg zo!

Daarna nog drie nachten naar een paradijselijke accommodatie aan het strand. Alleen maar zwemmen, luieren, lezen en weer verwend worden met maaltijden, ’s avonds met kaarslicht, een keer aan de rand van het zwembad. Niet teveel denken aan de verplichte vasten (Ramadan) van de aardige meisjes die je met zoveel toewijding bedienden!

Een bijzondere reis, een van de mooiste, dat vonden we alle vier. Dank aan Rob en zijn compagnon in Tanzania voor deze prachtige op maat gemaakte compositie!

Mambulu! Safaris bevelen wij van harte aan!