Familie van Veen, Capelle a/d IJssel

Tanzania en Zanzibar

Een kennis was een jaar eerder in Tanzania geweest voor een safari en aansluitend een aantal dagen naar Zanzibar. Ze vertelde over een safari “op maat” geregeld door Mambulu! Safaris en dat dat zo goed bevallen was. Zo kwamen we bij Rob terecht en inderdaad; geen woord te veel gezegd. Vanaf het allereerste begin dat we telefonisch contact hadden heb ik zijn grote betrokkenheid ervaren. Ik kan iedereen Mambulu! Safari’s van harte aanbevelen.

Wij wilden heel graag een verre reis maken met ons gezin, maar waar naar toe? Al snel wisten we dat het Kenia of Tanzania moest worden. Maar hoe te regelen en waar te beginnen?

We hadden heel veel vragen en wensen en Rob had het grootste geduld en deed er alles aan om hieraan tegemoet te komen. Niets was te veel. Zo konden we onze reis gedegen voorbereiden. Ook het huisbezoek dat Rob ons bracht heeft daartoe bijgedragen. Dat vonden we ook heel prettig. Dus Rob, bedankt daarvoor ! Zelfs de stroom die nodig was voor het Apneu-apparaat van Ton heeft Rob weten te regelen. Er was een accu keurig geplaatst in een kistje wat van lodge naar lodge meeging en het werd allemaal voor ons gesjouwd evenals al onze andere bagage. Het was loodzwaar. Wat een service!

Onze reis

De eerste dag wilden we even bijkomen van onze reis dus zijn we in Arusha gebleven. ’s Middags een lunch gehad in het Shanga Shangaa River House. Hier goed kennis gemaakt met onze gids/chauffeur John en met de eigenaar van de lokale organisatie. We kregen nog verdere uitleg over onze safarireis en zo konden we ook nog alle vragen stellen die we nog hadden. Perfect !

Tijdens onze week safari hebben we 4 nationale parken aangedaan. Te beginnen met het Tarangire National Park.

Tarangire National Park

In Tarangire National Park zagen we onder andere een gigantische groep gnoes die vlak voor onze jeep de weg overstaken. Een geweldig gezicht. Verder olifanten, zebra’s, mannetjes- leeuwen en struisvogels . Weliswaar van grote afstand konden we ook nog getuige zijn van een ” kill” van een vrouwtjes- leeuw op een gnoe. We hebben de gnoe nog behoorlijk zien spartelen; dat was fascinerend om te zien.

Onze eerste lodge was Isoitok Tented Camp Manyara. Dit was van de drie loges die we hebben gehad de meest luxe. We werden hier na een onvergetelijke maar ook vermoeiende (door alle indrukken) dag safari vorstelijk onthaald met warme doekjes voor de handen en een lekker drankje. Onze gastheer Chris heeft ons vervolgens door het kamp geleid en alles uitgelegd; ook in de tent kregen we uitleg over hoe alles werkte. Onze bagage werd in de tussentijd naar onze tenten gebracht. We werden van alle kanten” in de watten” gelegd. Alles werd voor ons gedaan en wij hoefden alleen maar te genieten. Ook heerlijk gegeten.

Wat ook opviel was dat alles zo schoon was. Nou, daar kan menig hotel in Nederland nog wat van leren. Zit je in de rimboe !!!

De volgende dag hebben we een Maasai-dorp bezocht met een Maasai-gids. Wat een ervaring! Hebben ook nog een hutje van binnen gezien; bijzonder om te zien hoe deze mensen onder zulke primitieve omstandigheden leven met hun belangrijkste bezit: een kudde koeien en een kudde geiten. Zij zijn voor ons een bezienswaardigheid maar wij ervoeren dat het andersom net zo was.

Lake Manyara National Park

De rest van de dag een game drive in Lake Manyara National Park. Dit vond ik qua omgeving het mooiste park. Een tropisch regenwoud; een adembenemend mooi stuk natuur. Hebben hier de minste verscheidenheid aan dieren gezien. Wel heel bijzonder was een heel grote groep bavianen met veel kleintjes. Ze voerden een prachtig schouwspel op. Geweldig om te zien. Verder nog impala’s, olifanten, flamingo’s, mangoesten en bijzondere vogels gezien.

’s Avonds, nog voor het diner hebben we mogen genieten van een traditionele Maasai-dans uitgevoerd door een grote groep Maasai-mensen inclusief zang van de vrouwen en oerkreten en het traditionele springen van de mannen. Fantastisch! Een belevenis!

Nog gezellig bij het kampvuur gezeten, gegeten, gedoucht onder 15 liter water uit een zak die buiten de tent hing ( dat was ook een aparte ervaring ) en we hebben ons weer als vip’s behandeld gevoeld.

Serengeti National Park

De volgende dag game drive en-route naar het Serengeti National Park. Deze dag vooral veel kilometers gemaakt om in de Serengeti te komen. Vandaag hadden we het geluk om een luipaard te zien in een boom. Verder nog topi’s, Thompson gazelles, olifanten en giraffen. Ook weer zeer onder de indruk van de overweldigende natuur.

Ons volgende overnachtingsadresje was Kati Kati Tented Camp. Weer opnieuw voelden we ons als vip’s behandeld. Kregen weer uitleg over de regels van het kamp en de belangrijkste was wel dat je hier absoluut niet alleen in het donker door het kamp mocht lopen bv. van je tent naar de eettent en weer terug, want hier liepen veel hyena’s rond. Er ging dus altijd een medewerker van het kamp mee in de rondte schijnend met een flinke zaklantaarn. Dat vonden we best spannend. Ook hier was het eten goed en onze tenten waren voorzien van alle gemak en goed schoon. Het was er behoorlijk koud en moesten onze warmste kleren aantrekken.

Op dag 6 hebben we de hele dag game drives in de Serengeti gemaakt. Doordat we heel vroeg vertrokken hebben we een prachtige zonsopgang gezien. Hier de grootste verscheidenheid aan dieren gezien. Heel veel hyena’s vlak langs de jeep. Bijzonder was een cheeta die ook heel dichtbij de auto kwam. Verder nog buffels, wrattenzwijnen, nijlpaarden, leeuwen, een reebok, een jakhals, gieren, adelaars, ibissen en meer. Het was weer een dag vol indrukken. ‘s-Avonds weer overnachting in Kati Kati.

Op dag 7 een game drive door weer een ander deel van de Serengeti. Impala’s, flamingo’s en een ooievaar gezien. Verder giraffen en struisvogels. Prachtige rotsformaties in het landschap gezien; bij één van de rotsformaties zagen we schilderingen gemaakt door een Maasai-groep die daar ooit gewoond had. Onze lunch gebruikten we deze dag op een wel heel bijzondere plek. Hoog op een grote rotsformatie. We zaten hier met onze gids en ons vieren. En een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte vlakten van de Serengeti. Het leek een droom. Wat kun je je als mens dan nietig voelen.

Ngorongoro Crater

Daarna reden we een game drive en-route naar de rand van de Ngorongoro Crater. Onderweg veel giraffen gezien. Onze volgende accommodatie was Rhino Lodge. Hier waren geen tenten maar meer een soort bungalowtjes. Er was een kolenkacheltje in de kamer en die hadden we hard nodig want het was daar erg koud. Het kacheltje is wel 2 keer voor ons opgepord. Het douchen was hier wat minder; per 2 kamers was er één boiler en na 1 keer douchen was hij al leeg. Dus Ton had geluk maar mijn dochters en ik hadden een koude douche. We moesten namelijk te lang wachten voor het water weer warm was. Er was een dinerbuffet; prima verzorgd. Na weer een geweldige maar ook een vermoeiende dag waren we wel toe aan een nacht slapen.

Op dag 8 een game drive in de Ngorongoro Crater. Het was die dag ook behoorlijk koud. Zaten met Maasai-dekens om in de jeep. Ook weer een grote verscheidenheid aan dieren gezien. Highlights waren een heel grote groep zebra’s die in een lange optocht ons pad kruisten en wederom een “kill” van 6 leeuwen op een baby-buffel en de moeder-buffel die haar baby probeerde te verdedigen. Dit lukte haar niet en het was dan ook hartverscheurend om haar, na ook aangevallen te zijn, te zien afdruipen. En vlak daarna zagen we van alle kanten de hyena’s er op afgaan. Een belevenis om dit te zien.

In de middag reden we weer richting Arusha, waar we de komende nacht weer zouden overnachten om vervolgens de volgende morgen te vertrekken naar Zanzibar voor een week vakantie aan het strand. Goed om wat bij te komen van een vermoeiende maar indrukwekkende en onvergetelijke safari.

Zanzibar

Hier was onze accommodatie “Bellevue Guesthouse” in Bweeju aan de oostkant van Zanzibar. Dit Guesthouse is van een Nederlandse eigenares. Dat maakte het communiceren gemakkelijk. Vriendelijk personeel, goed eten (één keer een barbecue-avond gehad en één keer een Swahili-buffet.) Ook een keer een gezellig samenzijn met alle gasten rond een geweldig kampvuur op het strand. Verder waren de kamers/huisjes ook goed schoon en alles was gezellig ingericht.

Hebben verschillende uitstapjes gemaakt o.a: een Spice-tour. Dit was geweldig leuk om te doen. Kregen een privé-rondleiding over de “boomgaard” waar we allerlei uitleg kregen over wat er groeide en we kregen ook van alles te proeven. De heerlijkste vruchten. Daar ook de lunch gebruikt. Traditioneel zittend op de grond kregen we een heerlijke warme maaltijd, gekruid met de specerijen van daar. Wat een ervaring weer! En ook hier weer allemaal vriendelijke mensen en heel gastvrij.

We zijn ook een middag in Stone Town geweest. Hebben een rondleiding gehad door de gevangenissen waar vroeger de slaven gevangen zaten onder erbarmelijke omstandigheden en een heel verhaal gehoord over de slavenhandel. Heel indrukwekkend! We werden er behoorlijk stil van.

Daarna een wandeling over de traditionele vis-vlees- en groentemarkt. Wat je daar ziet overtreft alles: heel veel mensen, vis en vlees dat in die warmte gewoon op vieze “toonbankjes” ligt ; er werd ter plekke geslacht en het stonk er vreselijk. Maar het was wel heel bijzonder dit te zien.

Bill Clinton

Een andere bijzondere gebeurtenis die dag was dat we Bill Clinton tegen kwamen in hotel Maru Maru, waar wij wat wilden gaan drinken. Nou, dan weet je ook niet wat je meemaakt; het leek wel een film! Eerst liep hij vlak langs ons in de gang van het hotel en wat later kwam Clinton zelfs naar Ton en Sanne toe om ze de hand te schudden en een praatje te maken. Dit gelooft toch niemand?! Het was wel een hele belevenis. Naderhand kregen we te horen dat Bill Clinton voor zaken op Zanzibar was. Zo was dit al met al ook weer een heel enerverende dag.

Een ander uitstapje was naar Jozani-Forest waar de Colobusapen leven. De enige plek op de wereld waar deze apen ( met 4 vingers en geen duim ) voorkomen. Hebben daar ook nog een wandeling gemaakt door een Mangrove-bos . Prachtig!

Bultrug walvissen

We hebben verder de Safari-blue-excursie gedaan. Je gaat dan met een boot (dhow genoemd) de zee op. Van enige afstand hebben we dolfijnen gezien. Maar wat heel bijzonder was; vlak naast de boot zagen we een moeder-bultrug walvis met een baby. Een unicum om dit te zien. We zijn toen wel een behoorlijk stuk de zee opgevaren maar wat hadden wij weer een geluk.

De lunch was een barbecue op een klein eilandje. Ook weer een leuke ervaring. Ons laatste avontuur was het “suppen” = stand-up-paddling. Het zijn grote surfplanken waar je op gaat staan en dan maar peddelen. De plek waar we dit deden was een prachtig stuk mangrove langs de kustlijn in een inham van het eiland. Heel helder water en met ondergaande zon. Fantastisch! Je voelt je “één” met de natuur.

Tijdens de hele reis zijn we van alle kanten heerlijk verwend; de mensen waren ook allemaal heel gastvrij, vriendelijk en behulpzaam. Zo maakten zij het ons mogelijk om van heel veel moois en de indrukwekkende natuur van Tanzania te hebben mogen genieten.

Al met al hebben we een geweldige, enerverende en indrukwekkende vakantie beleefd; voor herhaling vatbaar en ik kan iedereen Mambulu! Safari’s van harte aanbevelen.

Cheetah in Serengeti National Park Tanzania
Cheetah in Serengeti National Park Tanzania

Bultrug walvis met jong bij Zanzibar
Bultrug walvis met jong bij Zanzibar

Familie van Veen op Zanzibar