Janet en Wil, Tilburg

Zambia en Malawi

Voor de 2e keer een reis geboekt bij Mambulu! Safaris (lees hier het verlag van onze safari in zuid Tanzania). Ook nu weer heeft Rob zijn kunde en kennis getoond. De rondreis die we samen thuis in een ontspannen sfeer hebben samengesteld was perfect en alles was super geregeld. Hierbij een klein impressie van onze rondreis. En Rob, de volgende keer boeken we zeker weer een vakantie bij jou.

Lower Zambezi

Om goed uitgerust aan onze vakantie te beginnen verbleven we 2 nachten in Lusaka. Onze 2e stop was de Kanyemba Lodge gelegen aan de machtige Zambezi rivier. Tijdens de boottrip naar de lodge, want vervoer over land is vrij moeilijk, zagen we onze eerste olifanten al drinkend aan de oever. We werden hartelijk ontvangen en na een heerlijke lunch met een gids een boottocht gemaakt genietend van de rust en de vele dieren. Onder de indruk van de vele kleurrijke vogels genoten wij van de zonsondergang met een drankje en een snack. Tijdens de wandeltocht op het tegenoverliggende eiland kregen we uitleg over de planten en bomen en de daar levende dieren. De volgende dag werden we met een boot op de rivierzijde van Zimbabwe afgezet om samen met een ervaren gids terug te varen op de stroming van de rivier met een driepersoons kajak. Dit was een hele aparte ervaring, zeker de spanning die we af en toe voelden als we met gepaste afstand tussen twee groepen nijlpaarden voeren. Tijdens een pauze aan de oever kwamen 2 olifanten rustig aan gelopen wat voor ons betekende dat we weer snel in de kajak verder moesten.

Lower Zambezi National Park is echt een aanrader. Niet alleen de aanwezigheid van ontzettend veel wild, maar ook het schitterende afwisselende landschap is indrukwekkend. We hadden het geluk om parende olifanten te zien. Aan het eind van de rit hebben we staan kijken hoe een verzwakte waterbok tot 2 keer toe werd aangevallen door een grote krokodil. Gelukkig voor ons greep deze mis. We hadden ook deze keer weer ongeveer 60 kg aan kleding en speelgoed meegenomen en het personeel van de lodge zorgt dat het goed terecht komt.

South Luangwa National Park

Totaal 5 nachten doorgebracht in het enorme South Luangwa National Park waarvan 3 in het afgelegen Lion Camp. De ligging, inrichting is schitterend en heel belangrijk hier zie je bijna geen andere auto’s. Hier tref je de grootste concentratie nijlpaarden en en wat is er mooier om te lunchen met uitzicht op een rivier vol met deze dieren en enorme krokodillen. Het park is rijk aan ander groot wild waaronder de endemische Thornicroft Giraffe, Cookson’s wildebeest, leeuwen, luipaarden, olifanten en de wilde honden. Ook hier hebben we een wandeltocht gemaakt wat altijd toch weer spannend is, omdat je niet weet wat je tegen komt. We hadden het geluk dat we heel dichtbij een giraffe konden komen en gelukkig zagen we op tijd een olifant die heerlijk stond te eten. Lion Camp was voor ons echt een “ik wil hier niet meer weg”-plek mede door het feit dat we iedere keer werden verrast met aparte zaken zoals de eerder aangegeven lunch midden in de bush, een gezamenlijke borrel bij zonsondergang op de savanne en, ook heel belangrijk, de zeer ontspannen sfeer. Eindelijk de wilde honden gezien!

Malawi

Met Jim, onze chauffeur en gids hebben we een klein deel van Malawi ontdekt. Als eerste het Dzalanyama National Forest dat bekend staat om zijn grote aantallen vogels. Samen met Jim hebben we diverse makkelijke wandeltochten ondernomen en sporen van hyena’s gezien en meerdere vogelsoorten. Heel confronterend was dat we vlak na ons vertrek uit Dzalanyama een man hebben geholpen die met zijn fiets voor vervoer van brandhout in een rivierbedding was gevallen. Heel zijn gezicht lag open. Met slechts 6 dollar was hij in staat om met een brommertaxi naar het ziekenhuis te gaan nadat wij hem provisorisch hebben verbonden. Dan besef je eens te meer hoe goed we het hebben in Nederland.

Blantyre, Huntingdon House

Ook hier werden we zoals overal hartelijk ontvangen en voelden ons meteen thuis. We hadden de eerste avond het geluk om heel het huis voor ons alleen te hebben en de inrichting is gewoonweg fantastisch. Genoten van de rust en de luxe en super verwend door het personeel niks is teveel. In de typische Engelse tuin genoten van de diverse soorten thee die hier wordt verbouwd. Een van de mogelijkheden was om een wandeling te maken naar een picknick plaats waar je een mooi uitzicht had over de plantage.

Liwonde National Park

Vanwege het ontbreken van grote roofdieren, vrij recentelijk zijn er twee hyena’s uitgezet, tref je in Liwonde National Park een overvloed aan dieren. Hier tref je nog de zwarte neushoorn aan als je tenminste geluk hebt. Helaas hebben wij ze niet gezien. De boottocht is zeker de moeite waard want regelmatig komen de olifanten aan de oevers van de rivier om te drinken en wat is er mooier om op slechts enkele meters van dit schouwspel te kunnen genieten. De rust die van deze dieren afstraalt is ongelooflijk. Tijdens de boottocht zagen we dat enorme krokodillen een poging ondernamen om een stuk van een dood nijlpaard op te eten. In alle parken hebben we een avond game-drive gemaakt en het geluk gehad om de genet, civet, nachtzwaluw, elephant shrew en stekelvarken te zien.

Mumbo Island

Onderweg naar Mumbo Island in Lake Malawi zijn we gestopt bij een weeshuis. Daar kregen we een korte rondleiding. Bij het weeshuis was een school waar kinderen werden opgeleid voor diverse beroepen. Op Mumbo Island hebben we alleen een wandeling gemaakt op het eiland gesnorkeld, verder lekker gelegen aan het zandstrandje. Elektriciteit ontbreekt hier en in de ochtend en avond krijg je op verzoek een emmer met water om te douchen. Hier kan je snorkelen op zoek naar de cycloïden en andere prachtig gekleurde vissen.

Wederom een prachtige vakantie gehad veel gezien ook onderweg met de auto genoten van het landschap de dorpjes waar we doorheen reden, de kleurrijke markten maar ook soms de schrijnende armoede. En Rob de volgende keer boeken we zeker weer een vakantie bij jou.

Janet en Wil Tilburg

Nijlpaard in Zambezi rivier Zambia
Nijlpaard in Zambezi rivier Zambia

Viering begrafenis in Malawi
Viering begrafenis in Malawi

Relaxen op Mumbo Island Lake Malawi
Relaxen op Mumbo Island Lake Malawi