Janet en Wil, Tilburg

Zuid Tanzania

Mede door Rob en zijn lokale partner is deze vakantie een fantastische ervaring geweest. Het lijkt bijna onmogelijk maar er is geen enkel puntje van kritiek. Bij een volgende vakantie boeken we zeker weer bij Mambulu! Safaris. Bedankt voor een onvergetelijke vakantie. Asante sana!

In Nederland begonnen de voorbereidingen want wij hadden via collega’s, vrienden en familie maar liefst 65 kg aan kleding en speelgoed ingezameld. In overleg met Rob zouden we dit verdelen onder 2 weeshuizen in Tanzania.

Dar-es-Salaam

We hadden een extra dag ingepland om bij te komen van de reis dit verliep echter geheel anders. Ons eerste stop was bij een winkeltje waar we, voor slechts 10 euro een enorme stapel schriften, potloden en gummetjes kochten. We bezochten een opvanghuis in de sloppenwijken voor meisjes tot 18 jaar die daar werden opgeleid met het doel op een beter leven. Een groot deel van onze spullen lieten we achter In het weeshuis geleid door de zusters van Moeder Theresa. Niet alleen kinderen worden hier opgevangen maar ook bejaarden werden daar verzorgd. Beide bezoeken hebben een grote indruk bij ons achter gelaten.

Selous Game Reserve

We begonnen onze reis samen met onze gidsen via een prachtige weg door kleine dorpjes en schitterende natuur reden we naar Selous Game Reserve. Dit is een Game reserve en dat houdt in dat je hier off road mag rijden, de meegebrachte tafel en stoeltjes werden neergezet voor de lunch, de dieren liepen ondertussen gewoon langs ons heen en keken verbaasd naar ons. We hebben hier ontzettend veel wild gezien: leeuwen, koedoe, zebra, hyena, jakhals, impala, gnoe, giraffe, buffel, krokodillen, nijlpaarden en heel veel vogels. De natuur is ondanks de droogte afwisselend en overweldigend. Een romantische overnachting bij kaarslicht en de dieren die om je (luxe) tent heen lopen is een prachtige ervaring en verveelt nooit.

Morogoro en Iringa

Op weg naar Morogoro reden we door afwisselende landschappen en zagen we het leven van alledag aan ons voorbij trekken. In Iringa bezochten we het tweede weeshuis en hier stonden maar liefst 60 kinderen ons al zingend op te wachten. Op 4 tafels werden de spullen uitgestald en de kinderen kwamen vol verbazing naar alle spullen kijken. Het beeld van al die blije gezichtjes zullen we nooit meer vergeten. Ismila Stone Age, huizenhoge pilaren, die 60.000 jaar geleden door de rivier is gevormd en het kleine museum waar stenen gebruiksvoorwerpen liggen is zeker de moeite waard.

Ruaha National Park

Bij aankomst in Ruaha River Lodge in Ruaha National Park lag tegenover onze tent een leeuw te relaxen. We hadden het geluk om hier 2 luipaarden te zien en 2 cheetah’s. De wandeltocht langs de rivier, onder begeleiding van 2 rangers, is echt een aanrader. Door een kudde olifanten werd deze langer dan verwacht. We verbleven 2 nachten in Mdonya, een bush camp waar je bij het kampvuur met de andere gasten je ervaringen kunt delen. Die nacht hoorden wij het gegil van een dier, een hyena bleek te zijn gedood door een leeuw slechts enkele meters van ons camp. Ook bleek dat een troep van maar liefst 18 leeuwen die nacht een bezoek had gebracht aan het kamp. Helaas werden we ook geconfronteerd met 1 gestroopte olifant. Je hebt het gevoel dat je steeds in een aflevering van National Geographic zit als het wild aan je voorbij trekt als je zit te ontbijten of te lunchen.

Udzungwa Mountains

Na een overnachting in Ruaha Hilltop wederom via dezelfde schitterende weg via baobabvallei , naar de Hondo Hondo Lodge in Udzungwa National Park. In het regenwoud met een gids op zoek naar de sanje mangabey apen. We hadden het geluk om een groep van maar liefst 75 dieren te zien . Enkele Sykes-apen en witte en rode colobus konden we toevoegen aan onze lange lijst van dieren. Ben je een liefhebber van vlinders dan is dit plek waar je je hart kan ophalen.

Mikumi National Park

Het landschap in Mikumi National Park is weer heel anders dan voorgaande parken en ondanks dat we niet zoveel wild hebben gezien was het zeker een bezoek waard. De lodge was weer schitterend gelegen en zoals bij alle lodges en hotels was het eten goed, en de sfeer ontspannen.

Dar-es-Salaam

De terug weg naar Dar-es-Salaam was er een met hindernissen maar dat is ook iets wat je tegen komt in Afrika en dan geldt het motto Pole Pole . Heerlijk uitgerust in Coral Beach hotel en na een fantastische vakantie weer terug naar Nederland.

Zuid Tanzania is een schitterend goed te bereizen gebied, soms ben je de Afrikaanse massage wel een beetje beu, en zeker een aanrader als je nog echt ongerepte natuur wilt zien met weinig toeristen. De meeste mensen vliegen (vanwege de flinke afstanden en de slechte wegen) wij vonden juist de reis met een auto super omdat je dan ook het echte Afrikaanse leven beleeft en meer dingen ziet dan alleen de luxe lodges.

Mede door Rob en zijn lokale partner is deze vakantie een fantastische ervaring geweest. Het lijkt bijna onmogelijk maar er is geen enkel puntje van kritiek. Zelfs niet toen we met een kapotte auto midden in het park pech kregen. Bij een volgende vakantie boeken we zeker weer bij Mambulu! Safaris.

Bedankt voor een onvergetelijke vakantie. Asante sana!