Josephine, An, Luc en Dirk, Oostkamp (België)

Zambia

Het eerste deel van de reis, het bezoek aan de stagedoende student in Kabwe in Zambia werd afgesloten door het perfect op tijd oppikken van de door Mambulu! Safaris geboekte chauffeur aan de deur van ons hotel.

Livingstone

De begeleiding naar en in de luchthaven was een aangename en rustige manier om de vlucht richting Livingstone aan te vatten. In Livingstone aangekomen was de opvang weerom zeer professioneel. De chauffeur bracht ons naar Chundukwa Lodge. Voor de meeste mensen is Livingstone bekend vanwege de Victoria Falls… voor ons in ons geheugen geprent door de lodge die alle verwachtingen en ervaringen overtrof.

De warme ontvangst, de ligging aan de oevers van de Zambezi rivier met adembenemend uitzicht, de boottochten op de rivier (met aperitief en hapjes), de ruime nette kamers, alles inclusief met inbegrip van de steeds aanwezige persoonlijke bediening… maar vooral het privé zwembadje aan ons terras waar de olifanten kwamen uit drinken alvorens enkele meters verder spelenderwijs hun modder bad te nemen. In een voormiddag kregen we zo 4 kuddes olifanten over de vloer. Geen tijd voor het geserveerd warm ontbijt … zeker niet als je ook nog weet dat er ongelooflijk veel vogels langs kwamen.

Oh ja de Victoria Falls zijn mooi en we hadden geluk met het vele water.

Lusaka

Vanuit Livingstone geraakte we perfect in Lusaka waar we een nacht in Pioneer Camp verbleven. Vanuit Lusaka werden we andermaal volgens de afspraken opgepikt en naar de luchthaven gebracht en begeleid. Voor de vlucht naar Mfuwe was er, zoals aangekondigd, een bagage beperking van 15 kg. Dit vormde echter geen probleem want we konden, na uw tussenkomst, inderdaad bagage veilig achterlaten bij Tours Afrika. Bij de terugkomst bracht men zelfs onze reiskoffers terug. Service!!!

South Luangwa National Park

Mfuwe, South Luangwa National Park, is nu ook een nieuwe geheugenchip in mijn hoofd. Flatdogs Camp, waar we verbleven, … andermaal een voltreffer. Onze tenten, nauwelijks nog een tent te noemen, aan de oevers van de rivier was een perfecte uitvalsbasis. Al voor de safari morgens om 6 uur was er een ontbijt dat kon worden aangevuld, uitgebreid, afgeschaft bij de terugkomst om 10 uur. Je at wat, wanneer en hoeveel je wou. Om 16 uur terug klaar voor de tweede safari tot 20 uur. Tussenin ook kans om een duik te nemen in het verzorgde zwembad. Avondeten (ruime keuze à la carte) bij terugkomst direct klaar als je bestelde voor je vertrek op safari.

De safari’s op zich waren adembenemend. Veel en verschillende dieren tegen gekomen. Oplijsten heeft geen zin…maar enkele hoogtepunten: luipaard op enkele meters in actie gezien (in boom klimmen, geeuwen met muil open,…), het begin van een aanval gezien van Hyena’s op een jong nijlpaard, het einde van dat nijlpaardje ijzig gehoord, leeuw die voorbij passeert, leider olifant die een concurrent verdrijft, impala’s die vechten, kameleon, nijlpaarden, groot aantal olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden rond de tent….  Dit was mijn derde safari doch wat we zagen en de hoeveelheid was uitzonderlijk en moeilijk nog te verbeteren!!! De gids van Flatdogs Camp was een zeer ervaren en gedreven gids. We voelden dat de andere gidsen respect hadden voor hem. Hij zorgde ook voor afwisseling in de tochten, gebieden, wandeling, ponton overzet.. wat van de vijf dagen safari geen overbodig luxe maakte.

Kortom alles was tot in de puntjes in orde en verliep zoals gepland (wat in Afrika op zich al een hele prestatie is). Bovendien had Rob van ons niet veel tijd gekregen om alles vast te leggen en hadden we toch wel een strak budget vooropgesteld.

Zoals onze reisgenoten zeggen…een dikke pluim op de hoed van Rob!!!

Zambia met Mambulu! Safaris alvast een aanrader.

Olifant op de koffie langs Zambezi rivier Zambia
Olifant op de koffie langs Zambezi rivier Zambia

Victoria watervallen Livingstone Zambia
Victoria watervallen Livingstone Zambia

Olifant in South Luangwa National Park Zambia
Olifant in South Luangwa National Park Zambia

Close up Luipaard in South Luangwa Zambia
Close up Luipaard in South Luangwa Zambia