Zambia

“Alweer een perfect geslaagde safari”

Al voor de vierde keer naar Afrika. Na Tanzania, Uganda en Namibië kozen we ditmaal voor Zambia en alweer heeft Rob zijn expertise getoond in zijn kennis van het terrein. Tijdens een huisbezoek werden onze wensen op tafel gelegd en daarmee ging Rob aan de slag om een programma volledig op maat uit te werken. Volgens ons één van de grootste troeven van Mambulu Safaris : Rob houdt altijd rekening met specifieke wensen en persoonlijke voorkeuren, hij luistert aandachtig. We wilden ditmaal graag slow travel en dat is het ook geworden !!  

Lower Zambezi National Park

Op ons programma eerst Lower Zambezi National Park waar we diverse bootsafari’s en gamedrives deden maar ook een korte wandelsafari op Kanyemba Island. Ook maakten we hier kennis met kanosafari. Ieder van ons beiden met een gids in een kano; peddelend tussen de krokodillen en nijlpaarden terwijl op de oevers buffels en olifanten komen drinken. Wat een geweldige ervaringen. Ons verblijf in de Kanyemba Lodge bij de joviale Italiaanse eigenaar Ricardo zal ons nog lang bijblijven. Wat genoten wij daar van de heerlijke keuken met, hoe kan het anders, een Italiaanse toets. Na een gamedrive was het heerlijk relaxen aan het zwembad met zicht op de hippo’s in de Zambezi. Diezelfde hippo’s vulden ook onze nachten met hun knorrende conversaties, verder weg klonken brullende leeuwen en huilende hyena’s, is er iets heerlijkers dan de Afrikaanse nachten vol bush geluiden….

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park werd het tweede luik van onze reis. We verbleven er eerst in Track & Trail River Camp, dit is perfect gelegen op een 10-tal minuutjes van de gate. We deden verschillende gamedrives en wat overtrof South Luangwa onze verwachtingen. Zelfs met onze safari ervaring werden wij compleet omver geblazen door zoveel wildlife ! Voor het eerst ooit zagen wij hier wilde honden, en hoe… Een roedel van 13 en ze hadden een kill gedaan die net werd verdeeld. Verder ook nog zwemmende leeuwen, diverse luipaarden, tot zelfs een aanval van een luipaard op een impala. We zaten weer live in National Geographic Channel…  Ook deden we enkele nacht gamedrives waar we dan de gelegenheid hadden om nog veel nooit eerder geziene kleinere nachtdieren te spotten zoals het stekelvarken, de honey badger, civetkatten en genetkatten alsook nijlpaarden en olifanten die nog foerageren in het donker… 

Wandel safari South Luangwa National Park

Na ons verblijf bij Track & Trail begon het grootste avontuur van ons programma namelijk een 5-daagse wandelsafari doorheen South Luangwa National Park. Hierbij werden wij echt ondergedompeld in de bush. 5 dagen ver weg van de beschaving; geen Wifi, geen phone of tablet ….. alleen ‘bush-tv’ en ‘natuur’ als entertainment gedurende de dag, het duister gevuld met de Dolby-stereo aan bush geluiden….

Tijdens deze wandelsafari verbleven we in het Chikoko Tree Camp en het Crocodile River Camp. Beide kampen liggen diep in het park en zijn enkel te voet bereikbaar, ongereptheid verzekerd dus…  Ook op vlak van authenticiteit konden we het niet beter treffen. Een verblijf in rieten hutten, een douche onder de sterrenhemel en enkel een muskietennet en rieten dakje dat ons scheidde van de bush. Kan het avontuurlijker ! Op culinair vlak werden we verwend en we stonden telkens verbaasd van de kookkunsten in zulke basic omstandigheden. Om een voorbeeld te geven : het brood werd gebakken in een oventje in de grond. Bij het ontbijt rond het kampvuur werden onze toastjes geroosterd op een roostertje boven de gloeiende kooltjes. Wie zei er iets over authenticiteit….     Diner, lunch en versnaperingen bij de tea-time zowel in het kamp als tijdens onze tochten altijd alles overheerlijk vers.

Wandelen door de Afrikaanse Bush

Nog een praktisch aspect : over onze bagage hoefden wij ons niet te bekommeren, deze werd door dragers overgebracht van het ene kamp naar het andere. Ook tijdens onze tochten te voet zagen wij nog ontzettend veel wildlife oa leeuwen, hyena’s, een kudde buffels, olifanten, giraffen, hippo’s… We werden steeds vergezeld door 2 gidsen en 1 gewapende ranger en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Het wandelen door de bush gaf ons de kans om het begrip ‘safari’ op een totaal andere manier te beleven. In tegenstelling tot de klassieke safari per jeep staat men al wandelend veel dichter bij de natuur. Het is een prikkeling voor alle zintuigen; de geuren, de kleuren, de geluiden … je staat er als het ware midden in. Alle aspecten van de bush komen meer aan bod. We leerden ook nog veel over spoorzoeken, uitwerpselen, insecten, bomen en planten. En ja, wat een sensatie als je dan al wandelend zoals wij ook nog stuit op een groep van 10 leeuwen met een kill. Dit alles wel vanop veilige afstand; gidsen en rangers zijn allen professioneel opgeleide mensen en men neemt echt geen risico’s.

Mambulu! Safaris App

Kortom dus, met deze perfect georganiseerde Zambia trip werd alweer een droom in vervulling gebracht dankzij Rob en zijn plaatselijke partners. Alweer bedankt Rob voor alle goede zorgen, je tips, alle achtergrondinfo. De geweldig handige en gebruiksvriendelijke App die we meekregen waarbij je je hele reisprogramma op je smartphone kan volgen vonden wij ditmaal ook top. Bewijs dat Mambulu! Safaris écht op alles inspeelt en evolueert om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken. Wees maar zeker dat de Afrika-microbe nog lang niet uitgeroeid is bij ons dus als de reiskriebels weer opsteken weten we de weg naar Bennebroek! Onze volgende safari wordt beslist opnieuw een ‘Mambulu! safari’. Bedankt Rob en tot de volgende !