Verslag van een geslaagde, avontuurlijke fly-in safari in Zimbabwe

Na alle corona-ellende en uitgestelde trips was onze reishonger en het verlangen naar Afrika wel bijzonder groot geworden. Reden genoeg om terug een beroep te doen op de vakkennis van Rob’s Mambulu! Safaris. Ondertussen kent hij ons reeds voldoende om een programma uit te werken dat volledig aansluit bij onze wensen. Toch neemt Rob nog steeds zijn tijd om tijdens een huisbezoek te luisteren naar onze plannen. En daarmee gaat Rob dan aan de slag voor uitwerking van een ontwerp waar aan wordt gesleuteld tot het voor 100% naar wens is.

Mambulu! Safaris: deskundig en betrouwbaar

Met zijn uitgebreide kennis van de bestemmingen en zijn netwerk van degelijke en betrouwbare  lokale partners is hij de perfect geplaatste persoon voor de opmaak van een maatwerk reisprogramma.   

Tijdens alle voorbereidingen staat Rob klaar met hulp en advies. Internationale vluchten en aansluitingen boeken, speciale wensen bij sommige accommodaties regelen ; hij fikst het allemaal met de nodige vakkennis en advies en laat de hele puzzel,  wat zo’n reisprogramma uiteindelijk is, naadloos in elkaar passen. En aan dit soort perfect puzzelwerk herken je de echte vakman !

Mana Pools

Zo werd afgelopen september ons Zimbabwe plan weer realiteit tijdens een 14-daagse fly-in safari die we startten in Mana Pools National Park en meer bepaald in John’s Camp, een tijdelijk kamp dat telkens weer opgebouwd wordt tegen de start van het toeristisch seizoen. We maakten er verschillende gamedrives en zagen de olifanten van Mana Pools met hun opmerkelijke gedrag waarbij ze op hun achterpoten gaan staan. Tijdens een walking safari konden we te voet een groep wilde honden tot op korte afstand naderen. We sliepen onder de sterrenhemel op het Star Deck en beleefden magische sundowners met zicht op de Zambezi. De avonden werden er afgesloten met zijn allen rond het gezellige kampvuur en op de achtergrond een concert van bushgeluiden.

Matusadona National Park

Van Mana Pools ging het per Cessna verder naar Matusadona National Park waar we verbleven in Changa Safari Camp aan de oevers van het fotogenieke Lake Kariba. Hier beleefden we de meest waanzinnige wildlife ervaring sinds de start van onze Afrika reizen jaren geleden. Tijdens één van de gamedrives konden we enkele uren een groep van 18 leeuwen volgen en observeren. We zagen hoe een aanval door enkele leeuwinnen vanaf de start werd voorbereid en tactisch gepland. Het resulteerde uiteindelijk in een kill van een zebra en het werd een adembenemend schouwspel wanneer dan de hele troep, inclusief het mannetje en de welpen zich tegoed kwamen doen en Het Feest losbarstte. De natuur op zijn bruutst, de wet van de sterkste, eten of sterven…

We gingen nogmaals op wandelsafari en we gooiden een lijntje uit tijdens een boottocht op het Lake Kariba. Ondertussen genietend van de vele watervogels en nijlpaarden.

Hwange National Park

Met een volgende bush-flight werden we na enkele dagen naar Hwange National Park gebracht waar Rob voor ons The Hide als uitvalsbasis had voorzien. Deze lodge beschikt over 2 fotohutten waar je de dieren ongezien en van zéér dichtbij kan benaderen wat geweldig beeldmateriaal oplevert. Zo konden we onder meer voor het eerst de meestal schuwe wrattenzwijnen observeren en fotograferen vanop een korte afstand. Nog een attractie bij deze lodge is de waterhole wat altijd garant staat voor een komen en gaan van dorstige dieren allerhande.

Ook hier kunnen gasten ervoor kiezen om een nacht door te brengen op een extra bijzondere locatie nl. Dove’s Nest, een boomhut. Na de avond gamedrive werden we erheen gebracht en stond een dinerbuffet klaar. Terwijl we verder genoten van de zonsondergang dronken we ons aperitiefje. En na het diner klommen we nog een verdieping hoger om de nacht door te brengen in een tent met op de achtergrond ergens ver weg de brul van een leeuw. Nog voor het ontbijt werden we terug naar de lodge gebracht en konden we samen met de andere gasten genieten van het ontbijtbuffet.         

Victoria watervallen    

En wat zou een rondreis in Zimbabwe betekenen zonder de beroemde Victoria Falls op het programma. Dat werd dus de afsluiter van onze trip.

Ook hier had Rob nog een locatie voorzien met aanwezigheid van een fotohut en een waterhole nl. de Victoria Falls Safari Lodge. Vooraf maakten we reeds een boeking voor deze hut en olv een gespecialiseerde vogelgids brachten we er één ochtend, nog voor het ontbijt, enkele uurtjes door. Ook deze gelegenheid leverde ons schitterende vogelfoto’s op van onder meer gieren, diverse water- en zangvogels.  Zelfs een krokodil probeerde een snack te versieren.   

Met de hotelshuttle reden we tot aan de watervallen en we waren aangenaam verrast dat het er minder druk was dan verwacht. Zo hadden we volop de kans om in alle rust dit indrukwekkend natuurspektakel te bewonderen.

Op onze laatste avond maakten we nog een sundowner dinner cruise op de Zambezi en sloten zo deze prachtige reis in stijl af.

Voor de vijfde keer alweer een bijzonder geslaagd Afrika avontuur met alle ingrediënten om onbezorgd en 100% te kunnen genieten van begin tot eind. Bedankt nogmaals Rob en tot een volgende !! 

Groetjes,
Karine en Marc