Weeral een zorgeloze vakantie in Afrika

Na een heerlijke reis naar Botswana – ook met Mambulu! Safaris –  is dit jaar onze keuze gevallen op het zuiden van Tanzania, met enkele dagen Bujumbura. Als je geen zin hebt om het allemaal zelf uit te zoeken en je wil zorgeloos en zonder stress Afrika ontdekken, dan is Rob Sijm van Mambulu! Safaris een uitstekende partner.

De dag voor ons vertrek nemen we onze intrek in een hotel op Schiphol om de ochtend nadien zonder stress het vliegtuig naar Dar Es Salaam te nemen. Daar worden we opgepikt door Rama, die  drie weken onze privé chauffeur zal zijn in een ruime Toyota land cruiser. Hij brengt ons naar het Slipway Hotel waar een vochtige zeebries ons duidelijk maakt; de oceaan is vlakbij.

Nyerere National Park

Na een gezellig ontbijt op de veranda vertrekken we naar het gigantische Nyerere National Park. We verblijven twee nachten in het Selous Wilderness camp aan de overkant van de Rufiji rivier. Het waterpeil staat enkele meters lager dan normaal, omdat er water wordt verzameld aan een nieuwe dam. Dus laveren we tussen de hippo’s naar de overkant waar we opgewacht worden door twee Masai mannen, die onze bagage overnemen en die ons steeds zullen begeleiden naar onze hut. We zijn de enige gasten. De volgende dag doen we een game drive, de eerste in een lange rij. Ergens raakt de auto vast in de modder want het regenseizoen was laat dit jaar. Maar geen nood, al snel duiken enkele collega’s chauffeurs op die helpen takken te verzamelen om voor de wielen te leggen, na de auto opgekrikt te hebben. Interessant om zien. Er wordt ons gevraagd niet te ver weg te gaan want er zijn leeuwen in de buurt. De verse pootafdrukken overtuigen ons en we blijven in de buurt van de jeep.

Mikumi National Park

Op weg naar het Mikumi National Park overnachten we in de gezellige Sable Mountain Lodge, en dan arriveren we in Vuma Hills tented camp, met een prachtig uitzicht over de savanne van Mikumi. Hier is het gemakkelijker om wild te spotten. Vrij snel zien we een leeuwin die rustig blijft liggen, ook als we dicht naderen. De tse-tse vliegen vinden ons een lekkere brok. Dan gaan we verder naar het Ruaha National Park. Het Ruaha River Camp ligt sprookjesachtig aan een bocht in de rivier, tussen de granietblokken. ’s Ochtends doen we een game drive maar in de namiddag komt een olifant gedag zeggen aan ons terras. We spurten naar binnen, maar hij is enkel geïnteresseerd in de jonge twijgjes aan de boom. Na een tijdje loopt hij rustig verder en doorwaadt de rivier. Oef, we kunnen terug naar ons terras. Als we Ruaha verlaten zien we langs de kant van de weg enkele kinderen die sieraden van gekleurde kralen verkopen. Er komen enkele volwassen Masai mannen bij staan, zoals steeds in mooie rode lappen stof gehuld. De vrouwen kleden zich in paarse tinten.

Iringa

Dan gaan we op weg naar Iringa, waar we de National Pillars bezoeken, een formatie van geërodeerde rotsen, met daarnaast een vindplaats van gereedschap uit het vroege steentijdperk. De wieg van de mensheid stond hier in Afrika. We rijden verder langs de eindeloze TanZam highway, in de richting van de grens met Zambia. Kolonnes vrachtwagens leggen dit traject af vanuit Dar Es Salaam. In de de heuvels gaat het soms tergend langzaam. Voor het donker arriveren we in Kisolanza farm, waar allerlei groenten gekweekt worden en ’s avonds geserveerd bij het diner. Er zijn zelfs aardbeien!

Lake Tanganyika

We zetten onze tocht naar het westen verder via Mbeya waar we overnachten in de Utengule Coffee Lodge. Die heeft een prachtig uitzicht over de Riftvallei. Aan de grenspost met Zambia doen vrachtwagens er een week over om Zambia binnen te raken. Van dan af zijn we bijna alleen op de highway, op naar het Tanganyika meer ! De Lake Shore Lodge ligt idyllisch aan het water. Om onbekende reden is het waterpeil twee meter hoger dan normaal, waardoor twee chalets verwoest zijn. De onze is nu aan drie kanten omringd door water. We blijven er drie nachten. Overdag nemen we een kayak en peddelen naar het dichtstbijzijnde eiland waar houten boten hersteld worden, vrouwen de was doen, en mannen onder een mangoboom zitten te kletsen. Dit meer is berucht voor zijn krokodillen, nijlpaarden en ook bilharzia. Toch wagen we het erop en zwemmen we even in de buurt van onze hut. Het heldere water is héérlijk.

Mahale National Park

Dan gaat de reis verder naar het noorden, naar het Mahale natuurreservaat. Na een lange dagrit pikken we in een dorp een man op, die onze kok zal zijn de twee volgende dagen. Hij draagt alle etenswaren in twee nylon zakken.  Eindelijk arriveren we aan het meer waar een motorboot op ons wacht. Na 20 minuten full speed ahead meren we aan op een strandje, aan de voet van beboste heuvels waar de chimpansees zich schuil houden. We overnachten in een simpele banda. De volgende ochtend gaan de trackers er al vroeg op uit. Wanneer ze chimpansees gespot hebben, moeten we er fluks achteraan, de heuvel op door de jungle. Lange broek en mouwen aangewezen. Na een dik uur stappen vinden we plots Christmas op ons pad, een mannetjeschimpansee die op zijn dooie gemak ligt te luieren. Wat verder zitten moeder en baby en enkele minuten later zijn we omringd door een tiental chimps die onze aanwezigheid compleet negeren. Hier blijven we een uur zitten om deze dieren te observeren. De rangers leren ons de betekenis van hun kreten en hun gedrag. Na een uur vinden de chimps het welletjes en ze verplaatsen zich vliegensvlug in de jungle, op zoek naar een plek voor de lunch. Wij blijven wat beduusd achter, blij dat we dit mochten meemaken. In de banda heeft de chef ondertussen een heerlijke lunch klaargemaakt.

Kigoma

De volgende ochtend verlaten we de jungle en keren we terug naar de bewoonde wereld, naar Kigoma in het noorden van Tanzania. Daar bezoeken we het Livingstone memorial en dan gaan we verder naar het noorden, Burundi. Aan de grensposten is men allervriendelijkst en heel blij dat witte mensen dit land willen bezoeken. Net voor het donker wordt arriveren we in Hotel Club du Lac in Bujumbura en nemen we afscheid van Rama. De volgende dagen relaxen we aan het zwembad van dit prachtige hotel aan het meer. Toni ziet zijn oud-collega terug, en we dineren samen met zijn gezin.

Bujumbura Burundi

Bij het vertrek op de luchthaven weten we; dit was weer een ongelooflijke reis en dit is niet onze laatste keer in Afrika. Er zijn nog enkele landen die we niet bezocht hebben en die willen we toch echt eens zien. Zimbabwe, Oeganda, waar brengt de volgende reis ons ?

Groeten,
Toni Dohogne en Kristin Van Hoolst
Mechelen, België

Olifant bij Ruaha River Camp Tanzania
Olifant bij Ruaha River Camp Tanzania
Olifanten in Ruaha rivier in Tanzania
Olifanten in Ruaha rivier in Tanzania
Pontje in Tanzania
Pontje in Tanzania
Boottocht op Lake Tanganyika
Boottocht op Lake Tanganyika