Lambert en Ans, Simonshaven


Zambia en Malawi

Samenvattend kunnen we stellen dat we hebben genoten van een prachtige reis door oost Afrika, uitstekend georganiseerd door Mambulu! Safaris en hun partners. De kwaliteit van de driver/guides, de auto’s en de accommodaties waren voortreffelijk en hebben er voor gezorgd dat we weer heel veel gezien en geleerd hebben, en gevrijwaard zijn gebleven van ziekten en grote ongemakken.

Na een tweetal safarireizen door midden Tanzania, deze keer begonnen in Zambia en ruim drie weken later geëindigd bij vrienden in Tanzania. Doel was veel te zien van de natuur van het oorspronkelijke Afrika en dus waren de natuurparken afgelegen en weinig bezocht. Gezien het feit dat afstanden groot zijn en de verbindingen per auto vaak matig tot slecht, was het reisschema zodanig ingericht dat tussen de reisdagen door voldoende rusttijd beschikbaar was om niet oververmoeid te raken.

South Luangwa National Park

Via Johannesburg inclusief overnachting en Lusaka, met een klein vliegtuigje naar Mfuwe vlak bij South Luangwa NP. Bij aankomst in de lodge was de oprit geblokkeerd door 5 olifanten en moesten we even geduldig wachten tot ze weer verder waren getrokken. South Luangwa is een prachtig park en wordt druk bezocht. Daarom snel verder naar de rustigere, oostelijk gelegen Nsefu regio van dit NP. Daar konden we langdurig genieten van een luipaard bij het vallen van de avond. Uiteindelijk verplaatste het luipaard zich naar een boom verderop waar het die ochtend een jonge puku tussen de takken had verborgen voor het avondeten. Verder kwamen we onder de indruk van een paartje “lilac-breasted rollers” en een kolonie “carmine bee eaters” aan de rivieroever.

Luambe National Park

Het Luambe NP was ons volgende doel en dit park is pas 3 jaar weer te bezoeken. Het gevolg is dat de dieren nog niet gewend zijn aan auto’s met bezoekers en het resultaat is redelijk veel “run away animals” en “fly away birds”. Maar ook het meer natuurlijk gedrag van de dieren, zoals vrouwtjes olifanten die in de aanval gaan omdat ze de jongen willen beschermen. De lodge is prachtig gelegen aan de rivier met een aantal grote groepen nijlpaarden erin, die ook ’s nachts regelmatig van zich laten horen.

North Luangwa National Park

Het volgende reisdoel was het meest afgelegen North Luangwa NP. Na de moeizame passage van de rivier en de brede zandoever (met hulp van enkele bewoners om de auto weer los te krijgen uit het rulle zand), kwamen we in Buffalo Camp aan. Dit deel van het park is afgezet als leefgebied voor een groep neushoorns. Helaas hebben we van de neushoorns alleen pootafdrukken gevonden, maar de leeuwen inclusief jonge welpen, een pas geboren olifantje, en de wandeling langs de rivier waren zeer de moeite waard.

Nyika National Park

Vanuit North Luangwa afgezakt naar het zuiden en bij Jenda de grens met Malawi over gestoken. Een ruststop in Luwawa Forest was ingepland, om vervolgens door te reizen naar het noordelijke Nyika NP. Na de zeer hoge temperaturen in de laagvlakte van Zambia, was het op 2500m hoogte aangenaam koeler, maar na zonsondergang was het gewoon kil op dit groene hoogland. Gelukkig was de open haard aan in onze houten cabin en een warme kruik in het bed voor een goede nachtrust. De hoogvlakte is helemaal anders dan de rest van de reis. Veel meer groen en een prachtig geaccidenteerd landschap. Leeuwen ontbreken in dit park en ook de olifanten zijn alleen in een beperkt deel van het park te vinden. Maar daarvoor in de plaats veel Roan antilopen, elanden en veel andere hoefdieren.

Tanzania

Na dit korte bezoek aan Malawi hebben we bij de grens met Tanzania afscheid genomen van onze driver/guide uit Malawi en werd zijn taak overgenomen door collega’s uit Tanzania. Na een lange tocht door het zuidwesten van het land bereiken we Ruaha NP. In dit park hadden we talrijke ontmoetingen met leeuwen, luipaarden, grote kudde buffels en talrijke mooie vogels. Soms heel erg dichtbij, zoals de olifant die ’s nachts vlak naast onze grote tent de bosjes sloopte en met zijn slagtanden bijna het tentdoek beroerde. Via Udzungwa NP (met een lange wandeling door het tropische bos) en Mikumi NP (met een kudde buffels die de hoofdweg van Dar es Salaam naar Zambia overstaken), kwamen we uiteindelijk in Dar es Salaam aan. Na een paar dagen rust bij vrienden is de nachtvlucht naar Amsterdam de afsluiting van onze mooie reis.

Nijlpaard in Luambe National Park Zambia
Nijlpaard in Luambe National Park Zambia
Roan antilope in Nyika National Park Malawi
Roan antilope in Nyika National Park Malawi
Luipaard in Ruaha National Park Tanzania
Luipaard in Ruaha National Park Tanzania