Leen en Ria Versloot, Ede

Zambia en Malawi

Het staat al meerdere malen geschreven bij reiservaringen van mede reisgenoten van Mambulu! Safaris; ga niet zelf in de weer maar laat je reis door Rob organiseren. Wij sluiten ons daar volledig bij aan. Geen verzoek te omslachtig, geen vraag is te veel, Rob adviseert en regelt het vervolgens ook al is het 1 week voor vertrek. Maar ook daarna, als je weer thuis bent is hij er om eventuele nasleep voor je op te lossen. In een woord PERFECT.

De behoefte om eens een safari reis in Afrika te maken bestond al jaren maar de onbekendheid van het continent hielt ons een beetje tegen. Op een zeker moment op goed geluk contact met Mambulu! Safaris op genomen. Dan kom je in een stroomversnelling. Werden direct teruggebeld en, jawel, een afspraak gemaakt waarbij Rob bij ons thuis zou komen. Hij heeft ons toen in een vogelvlucht, compleet met kaarten, de mogelijkheden van Afrika aangereikt. Nadat wij onze wensen met hem hadden doorgesproken heeft hij een eerste opzet gemaakt welke, na wat kleine wijzigingen onze Afrika reis is geworden.

South Luangwa National Park

Onze reis begon in Zambia waar wij, na in Lusaka te zijn aangekomen 1 nacht hebben doorgebracht in het Pioneer Camp en daarna per vliegtuig zijn doorgereisd naar het South Luangwa National Park.

Wij verbleven in de Kafunta River Lodge welke gelegen is aan de Luangwa River. Deze Lodge heeft een schitterend uitzicht over de uiterwaarden van de rivier en al het wild wat daarop leeft (apen, reeën, vele soorten vogels , krokodillen tot aan olifanten toe). De safaris vanuit de Lodges in het Luangwa Park waren zeer de moeite waard. Wij hebben veel wild aangetroffen. Bij de avondsafari wordt de dag veelal afgesloten met een z.g. sundowner (drankje bij het ondergaan van de zon).

Gedurende de periode dat wij bij de Kafunta waren hebben wij ook nog enkele dagen en nachten in het daarbij behorende Busch Camp doorgebracht. Dit lag diep in de wildernis (3 uur rijden van de Lodge) en is verstoken van elektriciteit en stromend water. Je verblijft in een soort eigen gemaakt huisje op palen met een woon-/slaaphoek, een buched shower en toilet met vrij uitzicht op de rivier (met nijlpaarden). Zeker niet primitief. Hier konden wij met een gids en gewapende ranger te voet het gebied in trekken, een heel bijzondere ervaring. Dan komt de natuur en het wild echt dichtbij, schitterend.

Thyolo theeplantages

Na een week in Zambia te hebben doorgebracht zijn wij per vliegtuig doorgereisd naar Lilongwe in Malawi (ook wel het warme hart van Afrika genoemd) waar we punctueel werden opgewacht door onze gids Eddie Satha. Die onze reis door Malawi zou begeleiden.

Ons eerste reisdoel lag in Thyolo, in het zuiden van Malawi waar Engelsen tijdens de koloniale tijd theeplantages hebben gesticht. Deze bestaan nu nog. Wij verbleven in het Huntington House op de Satemwa Tea Estate. Hebben op de ochtend onder begeleiding van een gids door de thee- en koffieplantages gezworven zodat wij nu ook op de hoogte zijn van het reilen en zeilen van een plantage inclusief het cricketspel waar Engelsen gek op schijnen te zijn.

Liwonde National Park

Na 1 dag/2 nachten daar te hebben doorgebracht zijn wij doorgereisd naar het Mvuu Camp in Liwonde National Park. Dit Camp en park licht prachtig aan de Shire River (bekent vanwege de vele krokodillen). Ook hier hebben wij middels een auto- en een bootsafari heel veel wild gespot (te veel om op te noemen).

Bij het Mvuu camp ligt ook de Njobvu Lodge welke gelegen is in een traditioneel Malawiaans dorpje. Wij hebben daar een etmaal met de dorpelingen doorgebracht onder de zelfde primitieve omstandigheden als de bewoners daar. Wij zijn allerhartelijkst ontvangen en rondgeleid door het dorpje inclusief een gesprek met de plaatselijke medicijnman. Dit is een indrukwekkende ervaring gebleken. De wijze waarop deze mensen met vaak simpele dingen kunnen leven en daar toch nog blijmoedig onder kunnen zijn brengt je tot nadenken. Wij zo rijk en zij zo arm ….

Lake Malawi

Om van alle indrukken en vermoeienissen bij te komen hebben we enkele dage doorgebracht op Mumbo Island, dit ligt een 10 km uit de kust van Cape Maclear in Lake Malawi. Hier wordt je in alle opzichten verwend. Naast een cabin met schitterend uitzicht op het meer heb je de beschikking over een aantal kajakken, snorkeluitrusting en een wit zandstrand. Dit is werkelijk een paradijsje op aarde.

Helaas is daar ook een einde aan gekomen en zijn wij via de Mua Missiepost naar Lilongwe teruggekeerd voor onze terugvlucht maar kunnen we terug zien op een zorgeloze , perfect verlopen vakantie. Rob, dank je wel.

Leen en Ria Versloot
Ede

Sundowner in South Luangwa National Park Zambia
Sundowner in South Luangwa National Park Zambia

Upload Image...

Njobvu Village bij Liwonde National Park Malawi
Njobvu Village bij Liwonde National Park Malawi