Ter voorbereiding van onze safari in zuid Tanzania hebben we een leuk gesprek gevoerd met Rob van Mambulu! Safari’s over hetgeen wij wilden, zowel bij hem thuis als bij ons. Problemen met onze visums gehad, maar hij heeft ons daarmee geweldig geholpen. Dit bedrijf geeft service met een grote S.

Safari in zuid Tanzania

Na in 2017 voor het eert naar Tanzania te zijn geweest, toen hebben we de bekende noordelijke parken gedaan. Het was zo’n enorme belevenis, dat wij terug wilden naar dit geweldige land.

Het werd tijd om nu de zuidelijke parken te onderzoeken. ( Katavi, Ruaha, Udzungwa , Mikumi en het Julius Neyrere Park , dit laatste is de nieuwe benaming voor het oude Selous Game Reserve ).

Op aanraden van Rob, dit in verband met de vluchten die wij nodig hadden, zijn we begonnen met 5 dagen Katavi, na 24 uur kwamen we daar aan.

Katavi National Park

Een prachtig park met zoveel wild zowel groot als klein. Wat een hoogtepunten waren daar, natuurlijk de olifanten, giraffen, buffels, krokodillen, nijlpaarden, zebra’s, impala’s, leeuwen, knobbelzwijnen, velvet apen, waterbucks, mangoesten en vogels teveel om op te noemen en tot slot op de laatste dag nog het luipaard op de koop toe.

Een reis naar het gebied “Paradise” is een must als je er bent, je bent er alleen op de wereld zo lijkt het, heerlijk rustig. Prachtig zonsondergangen, de lucht kleurt dan echt fel oranje.

Ruaha National Park

Met een klein vliegtuig door naar Ruaha. Na geland te zijn komen we de eerste Baobab boom al tegen, dit park is hier bekend om, wat jammer is, dat de olifanten er tegen aan schuren en de bast eraf trekken om te eten.

Hier kom je ook veel cactussen tegen die uit de kluiten gewassen zijn. Nieuwe beesten in dit park zijn o.a. gele bavianen, hyena, koedoe, jakhals, hagedissen, dik dik, struisvogel, marmotten, uiltje en natuurlijk weer verschillende vogels.

Udzungwa Mountains National Park

Naar Udzungwa gereden, daar de franjeaap gespot. Eerlijk gezegd was dit park niet aan ons besteed, omdat er gewandeld werd en dat laat mijn gezondheid niet toe. Veel hoogteverschillen en 4 uur lang was ons teveel.

Mikumi het park wat erna kwam heeft veel goed gemaakt, wat een fantastisch park is dit. In vergelijking met de andere is dit een relatief klein park , maar ze hebben er wel van alles. Nieuw was de eland en het wilde beest.

Het luipaard dit maal in de boom aan het luieren, wel 8 leeuwen bij elkaar ook al zo’n indrukkend gezicht, een olifanten groep die de weg oversteekt of een andere groep die aan het drinken is en als klap op de vuurpijl wel 150 buffels die bij dezelfde plas komen drinken en als ze uitgedronken zijn een stukje verderop gaan grazen.

Nyerere National Park

Het laatste park Julius Nyerere Park ook daar weer wat nieuws gezien. De blauwe aap, hagedissen, eekhoorn en natuurlijk weer vogels.

Jammer genoeg was er ook brand in het park, maar soms is dat goed voor de nieuwe grassoorten die daarna weer opkomen.

Het graf van Fredericks Selous, de ontdekkingsreiziger waar het park in eerste instantie naar vernoemd was.

In het andere gedeelte van dit park een margaykat en de bushbaby gezien, waar ik het bestaan niet van wist, maar hij was zo brutaal om Johan zijn restje cola om te gooien en op te likken.

In dit park zijn ze een nieuwe dam, dat betekent minder water in de lager gelegen rivier en een nieuwe elektriciteitscentrale aan het bouwen, door het lawaai van de vrachtwagens die op en af rijden, zijn veel van de beesten naar het zuidelijkere gedeelte vertrokken. Wel beesten maar lang zoveel niet dan het eerder was.

Langs de weg iedereen die zijn waar aanprijst. De Masai die met hun koeien en geiten langs de weg lopen om ze te laten grazen. Ongelukken genoeg gezien , maar dat is niet verwonderlijk, als je ziet hoe die vervoersmiddelen eruit zien, bij ons waren ze al 25 jaar geleden op de schroothoop beland.

Het was een fantastisch mooie reis met weer veel mooie en nieuwe herinneringen. Rob nogmaals bedankt voor je SERVICE. Mochten we in de toekomst nog eens die kant opgaan , komen we vast en zeker bij je terug.

Groeten,
Liesbeth en Johan

Nijlpaard in Katavi National Park Tanzania
Nijlpaard in Katavi National Park Tanzania