Marga en Henk, Veenendaal

Botswana

Ondanks het feit dat wij pas 6 weken voor vertrek naar Botswana aan Rob vroegen deze reis voor ons te organiseren was door hem alles vlekkeloos geregeld. De vluchten waren op tijd en er stond steeds iemand op het vliegveld klaar om ons naar het hotel of lodge te brengen. We wilden er een echte natuurvakantie van maken met als hoogtepunt het zien van wilde honden. In samenwerking met Mambulu! safaris zijn beide gelukt.

Chobe National Park

Chobe Elephant Camp is een paar jaar geleden opgezet. Onervaren medewerkers die nogal nerveus waren. Management dat het te goed wilde doen en daardoor strak overkwam. Het uitzicht vanaf het eigen en hoofd terras gaf ons niet echt een Afrika gevoel. Er was al regen gevallen. Dus in het Chobe National Park was alles groen. Mooi! Veel prachtige vogels gezien. Een magnifieke overtocht van een heleboel zebra’s met veulens door de Chobe rivier meegemaakt. Super kunnen filmen.

Lang en met plezier bij een grote familie apen met veel jonkies staan kijken. Kostelijk! De boottocht over de Chobe rivier is een aanrader. Eigenlijk een must. Schitterend gebied met veel olifanten, nijlpaarden, krokodillen maar ook puku’s, giraffen en nog veel meer.

Okavango Delta

Kanana is een prachtig kamp in de Okavango Delta! Zowel qua ligging als huisvesting. Grote tenten met fijne bedden en een geweldige badkamer. Geen straf om hier te verblijven. Het personeel is vriendelijk en heel behulpzaam. Onze gids, Simon, was ervaren en bovenal vrolijk. De klik met hem was er onmiddellijk. Uiteraard veel water met natuurlijk veel vogels. Ik heb naar hartenlust kunnen fotograferen. Uniek is de Heronry. Dit is een gebied helemaal door water omgeven en, dat wisten we niet, exclusief voor gasten van dit kamp. Onze mond viel open door de pracht en hoeveelheid aan vogels.

Toen we hier met de boot lagen kwam plotseling uit het hoge riet een stoet olifanten al trompetterend aanzetten. Dwars door het brede water. Met hele kleintjes waarvan je alleen de slurfjes boven water zag. In totaal wel meer dan honderd olifanten. Nog nooit zoiets gezien. Machtig! Maar er is niet alleen water. Wij hebben heel dicht bij parende leeuwen gestaan. Een hele tijd een luipaard zonder rechter tand gevolgd. Geluk gehad de erg schuwe tsessebee te kunnen fotograferen. Het vrouwtje dan, want het mannetje verdween direct in het riet. Dan toch weer water. Namelijk een tocht met de mokoro. Zeker doen in dit prachtige gebied!

Khwai Community Area

Machaba is een super kamp in de Khwai Community Area. Zowel het kamp zelf als het personeel en de flora en fauna voldoen aan de hoogste verwachtingen. Elke, een Belgische en Shaun, een Zuid-Afrikaan, zijn de beheerders. Ze zijn buitengewoon vriendelijk en gastvrij. Shaun is gek van fotografie. Tijdens onze eerste gamedrive een kreet van Custard onze gids : “Wild dogs”! Erop af. De adrenaline stroomt door ons lijf. Daar zijn de wilde honden. Hiervoor zijn we naar Botswana gekomen. Wat een geweldige ervaring! We hebben later nog twee keer een andere roedel honden gezien.

Ook de ontmoeting met een troep hyena’s met zogende jongen bij een den was uniek. En tijdens onze laatste gamedrive als slagroom op de taart een prachtig luipaard op zo’n drie vier meter afstand.

Een prachtige reis georganiseerd door Rob van Mambulu! Safaris.

Bavianen familie in Chobe National Park Botswana
Bavianen familie in Chobe National Park Botswana
Kikker in Okavango Delta Botswana
Kikker in Okavango Delta Botswana
Luipaard Khwai Community Area Botswana
Luipaard Khwai Community Area Botswana