Een avontuurlijke reis naar Namibië stond al jaren op onze verlanglijst.

Tijdens het corona tijdperk beslisten we om er eindelijk eens werk van te maken. Via Google ontdekte ik Mambulu! Safaris en het sprak me onmiddellijk aan. Meteen contact opgenomen, en na mijn eerste gesprek met Rob – oprichter, bezieler en Afrika kenner – wist ik dat dit het ging worden, en we hebben er geen moment spijt van gehad. Integendeel !

Rob’s sterkte is dat hij eerst heel goed wil begrijpen waar je naar op zoek bent, ook al weet je dat zelf nog niet precies ! Uiteraard in termen van reistijd en budget, maar evenzeer qua belevenis (avontuurlijk of relaxed, natuur of cultuur of beide, eenvoudig kamperen of luxe lodge, …), transport, begeleiding, etc. Maatwerk is hier de norm – en dat is top.

Ik had zelf wat huiswerk gedaan m.b.t. plekken die we absoluut wilden zien, en Rob heeft daar een prachtig reisvoorstel van gemaakt, en diverse suggesties gedaan. Je weet telkens precies waar je staat. Rob is persoonlijk op alle plaatsen en in alle lodges en campsites geweest – indrukwekkend, en geruststellend. 

Mambulu! Safaris blinkt ook uit in communicatie – nooit eerder meegemaakt, en dit zowel voor als na de reis. Per telefoon, e-mail, Whatsapp of Zoom, altijd een snelle en duidelijke reactie. Geen vraag is te veel. Echt goed!  Het reisvoorstel is elektronisch, overzichtelijk, uitgebreid, en kan dus gemakkelijk worden aangepast. Ter plaatse (in Namibië) heeft Rob een sterke lokale partner die permanent bereikbaar was in geval van problemen – die we trouwens helemaal niet hebben gehad !

Selfdrive Namibië

Tja, en dan de reis zelf uiteraard…episch ! Het land is prachtig, de landschappen zijn telkens anders, en altijd fantastisch, de mensen zijn vriendelijk, de wegen zijn zalig als je een 4×4 hebt, de zon is altijd van de partij, de wilde dieren zijn nooit ver, het eten was fantastisch, en er is altijd wel een supermarkt in de buurt. Na een maand hadden we er nog lang niet genoeg van. En dit was echt niet onze eerste reis in Afrika. Namibië, dat is puur Afrika. 

We zijn als koppel een maand op reis geweest met een volledig uitgeruste 4×4, en hebben grote delen van Namibië doorkruist. Dus alleen, zonder begeleiding, en in  Namibië is dat heel goed te doen. Je doet dan alles op je eigen tempo, en dat is zalig. We hebben ons nooit onveilig gevoeld, en we zijn altijd op onze bestemming aangekomen. Het rijden in Namibië is gewoon heerlijk – hou er rekening mee dat de afstanden erg groot zijn, en dat de gemiddelde weg een niet-geasfalteerde gravelroad is. Met de juiste wagen (4×4) is het dan echt genieten, avontuurlijk ! De 4×4 had een tent op het dak, en een volledige kampeeruitrusting (tip : vraag extra dekens aan de verhuurder in de koudere periodes…). We hebben hier en daar gekampeerd, ongeveer 1 op 3 nachten, de rest verbleven we in mooie lodges. Voor ons een ideale mix, om op mooie plekken ook eens onder sterrenhemel te kunnen slapen.

Een paar highlights…

Sossusvlei

Geloof alles wat je er over gelezen hebt – en de foto’s op internet zijn echt niet overdreven ! De Sossus is niet te beschrijven – het is werkelijk eindeloos groot, groots en adembenemend mooi. Vergis je niet – als je Big Daddy (de hoogste zandduin, eerder een berg) wil beklimmen, reken op een uur of twee naar de top, in de woestijnhitte. Wij zijn all-in gegaan daar, en hebben een ballontocht gemaakt over de Sossusvlei en de woestijn – werkelijk fenomenaal, moet je eens gedaan hebben ! En de dag daarna nog een tocht met een Cessna vliegtuig tot aan de zee, waar de eindeloze zandduinen overgaan in de oceaan…om nooit te vergeten. En vergeet niet om een wandeling te maken in de Sesriem Canyon, onverwacht mooi.

Kalahari en Mesosaurus

Tijdens ons bezoek was de Kalahari (en veel andere delen van het land) begroeid met (wit) gras, een gevolg van de uitzonderlijke regenval eerder dat jaar – een unieke ervaring en een fenomenaal contrast van kleuren. Zoals zovelen in de Bagatelle Ranch/Lodge verbleven, en die is top.  Een absolute aanrader is de safari te paard – fantastisch !!!  Probeer één van de huisjes te boeken op de duintop. Sublieme keuken daar ! En zoals overal, die zalige Zuid-Afrikaanse wijnen aan bodemprijzen, hard to resist…

Mesosaurus Rest Camp was een highlight. Wat een mooi stuk land – de eigenaar neemt je mee op een privé tocht door zijn domein en laat de oudste fossielen zien van het land – tussen de kokerbomen (Quiver Trees) – wat een belevenis.

Windhoek

Wij hadden meer dan genoeg tijd en zijn dus twee nachten in Windhoek gebleven voor we aan onze tocht begonnen. Echt handig, om even te ‘acclimatiseren’, op het gemak de nodige voorraden in te slaan, en een lokale SIM kaart op te pikken (is echt wel een must). We hebben er ook genoten van een aantal sublieme restaurants. 

Fish River Canyon

Veel mensen slaan dit over omdat het ver Zuidelijk ligt – grote fout wat ons betreft. Dit mag je niet missen, de op één na grootste canyon ter wereld ! De Fish River Lodge ligt op de rim (rand) van de Canyon, met fenomenaal uitzicht. De lodge maakt een dagtrip naar de rivier helemaal in de Canyon, en dat was één van de toppers van deze reis – niet te missen – je hebt de Canyon voor jezelf, en de ‘expeditie’ naar de bodem is een echt avontuur – fantastisch ! We hebben gezwommen in de rivier helemaal onderin de canyon – en daarna een picknick ! We hadden hier wel langer willen blijven en een trip willen maken naar de grens met Zuid-Afrika – volgende keer !

Klein Aus, Kolmanskop en Lüderitz

Klein Aus is een echte oase in de Namib, met een zalige lodge en camping, en een ideale plek om de legendarische Wild Horses of the Namib te gaan zoeken (tip – ga net voor zonsondergang, dan komen ze drinken aan de waterhole op het einde van de toegangsweg). Kolmanskop is de beroemde Ghost Town, moet je gaan zien. Is allemaal heel goed bewaard, en het is ongelooflijk wat een luxe die mijnwerkers voor zichzelf hebben gebouwd daar in de woestijn – neem de rondleiding, loop daarna vrij rond, en maak foto’s ! Lüderitz is een heel atypische stad aan de oceaan, met veel koloniale gebouwen, en een paar leuke plekken om te eten met zicht op de oceaan.

Swakopmund

Deze ‘badstad’ is zeker ook een bezoek waard. Het ligt aan de oceaan, en heeft heel wat leuks te bieden. Met name de Waterfront heeft een aantal legendarische visrestaurants, zoals the Jetty. Tegelijkertijd is de stad ook volledig omringd door woestijn, en ook daar zijn heel wat leuke dingen te doen. Uiteraard de klassieke toeristen activiteiten zoals rijden met quads, maar ook heel interessante dingen zoals de living Desert tour. Dit laatste is echt heel speciaal. Beschouw het als een micro Safari. In plaats van de Big Five zoek je naar de Little Five met een gids die jou in de woestijn laat zien wat er allemaal leeft en hoe nauw het leven in de stad verweven is met de woestijn.  Ook gewoon rondlopen in de stad is erg leuk. Vraag aan je lodge naar typische restaurants – zo kwamen we bij een heel erg gezellig restaurant met een terras met geweldige sfeer en alleen maar ‘locals’, maar niet te zien van op straat en zouden we anders nooit gevonden hebben.

Skeleton Coast 

Ook dit is veel een minder bezocht stukje Namibië. Er is zo goed als geen infrastructuur, je waant je in de middle of nowhere – en dat ben je ook…

De ‘hotels’, als je die zo kunt noemen, zijn heel erg rudimentair maar we vonden de gemeenschappelijke delen zoals het restaurant geweldig interessant omdat we er de enige toeristen waren, en de locals zijn echt open en vriendelijk. Wij verbleven in Terrace Bay. Onderweg zie je helaas relatief weinig van de kust zelf, en we hebben eigenlijk heel weinig scheepswrakken kunnen bereiken. Toch heel erg blij dat we de beruchte Skeleton Coast afgereden en gezien hebben, alleen met de Oceaan, en de totaal unieke sfeer geproefd hebben. Je komt er ook langs de beroemde Cape Cross kolonie van maar liefst 100000 pelsrobben (die alleen in deze regio voorkomen).

Spitzkoppe 

Dit was opnieuw een van de absolute highlights van onze reis. We zijn er maar één nacht geweest, maar dit was ongetwijfeld de leukste camping nacht ever. De Spitzkoppe worden ook wel de Matterhorn van Namibië genoemd…terecht ! Het ligt in een vlakte en je kunt ze al van heel ver zien liggen. De concessie wordt gerund door een lokale gemeenschap. Er zijn een beperkt aantal kampeerplaatsen die allemaal op fantastisch mooie locaties liggen en ver van elkaar verwijderd dat je het gevoel hebt er bijna alleen te zijn. Werkelijk ongelooflijk. Een absolute aanrader. We hebben er ook een hele leuke tocht gemaakt met een lokale gids, een stuk berg beklommen om prehistorische rotstekeningen te bekijken – geweldig !

Vingerklip

Dit is een eerder onbekend stukje Namibië, maar volgens ons heel erg de moeite waard! Het is een verlaten stuk Canyon achtige omgeving waarbij de Vingerklip, die zijn naam niet gestolen heeft, uit het land gaat omhoog steekt als een opgestoken vinger – erg leuk om naartoe te rijden en te beklimmen, heel fotogeniek ! Een verlaten, prachtige omgeving. Doet een beetje denken aan Monument Valley (Utah) ! De lodge waar we verbleven heeft prachtig zicht op de omgeving en de Vingerklip, en heeft een korte maar heel spectaculair wandeling. Voor de liefhebbers : ze hebben er ook een Zip Line…

Etosha National Park

Etosha National Park is niet voor niets één van de grootste trekpleisters van dit land. Je kan Namibië niet bezoeken zonder het te zien. Trek er ook voldoende tijd voor uit, dit is geen bestemming die je op één of twee dagen kan zien, of ervaren. Wij hebben het hele park doorgereden van west naar oost, en hebben daar geen moment spijt van gehad. Je hebt uiteraard zoals bijna overal in Namibië een terreinwagen/4×4 nodig. Probeer op verschillende locaties te verblijven, het park is zo groot ! Het landschap is vrij monotoon – maar maakt een overweldigende indruk omdat het zo eindeloos is. En ook de zoutvlakte (Etosha salt pan) moet je zien – uitgestrekt, dor, een fascinerende witte woestijn. Het leven in Etosha speelt er zich af rond de waterholes, de drinkplekken waarrond de dieren zich dag en nacht verzamelen om te drinken, vandaar dat er ook wordt aangeraden om dit in het droge seizoen te doen. En dieren zal je zien, gegarandeerd, meer dan je ooit kan voorstellen! De meest bekende waterhole is die van Okaukuejo, daar kan je dag en nacht terecht, met een niet aflatend komen en gaan van alle mogelijke dieren. Echt indrukwekkend. Langs de kant van het ‘dorp’ is de waterhole afgezet met een muur, en je kan daar gewoon op een bankje zitten, desnoods met een biertje of een flesje wijn, en urenlang van het spektakel genieten. Etosha…

Brandberg 

Ja, ook die moet je gezien hebben. Het is niet alleen een berg, maar eigenlijk een heel bergmassief! De naam komt van de spectaculaire kleurschakeringen als het licht van de zon op bepaalde momenten van de dag op de berg schijnt. Zoals altijd in Namibië ligt dit in het midden van niets, en is de reis ernaartoe alleen al de moeite waard. Geweldige zandwegen trouwens, avontuurlijk ! De White Lady Lodge is werkelijk fantastisch, een echte oase, en de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Je kan er met een lokale gids een stuk de berg op wandelen en interessante lokale rotstekeningen en dergelijke ontdekken. Maar wat je zeker ook moet doen is het 4 x 4 pad rijden dat om heel het bergmassief heen kronkelt. En we waren daar helemaal alleen. 

En we hebben nog vele andere plekken gezien, zoals Damaraland, Palmwag,… teveel om op te noemen. Namibië is eindeloos groot en mooi. Laat Rob je gerust helpen, om er binnen de perken van jouw budget en tijd het beste van te maken. We missen het !

Tenslotte nog dit – Namibië is prachtig, maar de mensen zijn (heel) arm. Wees dus gul, vergeet niet om te tippen, koop af en toe iets bij die stalletjes onderweg, en blijf respectvol…

Groeten,
Nitti en Martina Mardjan-Koch

Eindeloze wegen in Namibië
Eindeloze wegen in Namibië
Martina bij Dead vlei in Namibië
Martina bij Dead vlei in Namibië
Mesosaurus campsite in Namibië
Mesosaurus campsite in Namibië
Oryx in Namibië
Oryx in Namibië
Nature drive bij Fish River Canyon in Namibië
Ballon safari boven Namib woestijn in Namibië
Ballon safari boven Namib woestijn in Namibië