Tanzania

“Dit was een geweldig avontuur en hopelijk niet voor het laatst”

Nelly en ik gaan al jaren samen met onze vriend en vriendin Bert en Silvia op vakantie. En soms zijn daar ook verre reizen bij. Er zijn altijd wel plannen. En zo wilden we dit keer heel graag een privé safari in Tanzania maken. Maar waar begin je? Wie is er betrouwbaar? Hoe krijg je het meeste waar voor je geld? Laten we eerlijk zijn, we hadden geen idee. En nou kende ik persoonlijk Rob Sijm, een oud collega, die jaren geleden een carrière switch maakte en Mambulu! Safaris begon. Fijne collega, serieuze kerel, die moest toch wel wat kunnen? Toch maar eens eerst naar de vakantiebeurs, daar was ie een paar jaar geleden ook. Niet dit keer dus. Tijdens de vakantiebeurs hebben we veel informatie ingewonnen. We werden door verschillende organisatoren aangesproken en ook de Tanzaniaanse vertegenwoordigers vielen goed. Maar Mambulu Safari’s liet me in mijn hoofd niet met rust. Dus toch maar eens gebeld.

Privé safari Tanzania

Ons eerste uitgebreide telefoongesprek deden we met Rob en ons vieren. We hadden ons goed voorbereid en wisten alles wat we niet wisten. Rob wist wat we allemaal nog meer niet wisten en nam ons virtueel bij de hand. Dat leverde een eerste plan op waar alles in verwerkt was dat maar enigszins aan ons brein was ontsproten. En meer! Een tweede telefoongesprek volgde. Een reisovereenkomst werd gestuurd en we betaalden een eerste aanbetaling met de verzekering dat mocht de zaak onverhoopt niet door kunnen gaan er regelingen waren die ons financieel veilig stelden. Een derde telefoongesprek volgde, waarin wij al onze organisatorische vragen konden stellen, waarin we aan de hand genomen werden door de reisovereenkomst. Alle verdere wensen van onze zijde werden verwerkt zoals een paar dagen langer safari en een laatste 4 à 5 dagen in Zanzibar aan de kust om uit te rusten.

We waren eruit. Zo moest het worden. Rob stuurde een paar dagen later via de email een virtueel reisprogramma voor onze privé safari in Tanzania. Alle details waren beschreven met foto’s erbij. De vakantiepret was begonnen. We konden zien waar in Tanzania we welk park bezochten, wat we aan “Wildlife” konden verwachten en in welke lodges we verbleven. Er stond beschreven hoe we opgepikt en begeleid zouden worden vanaf het vliegveld tot en met ons vertrek naar Zanzibar en hoe we ook daar weer zouden worden begeleid naar en van het resort. Wat duurt het daarna lang voor je uiteindelijk echt vertrekt.

En toen was eindelijk de grote dag daar. Bijna ging er nog wat fout. In de vertrekhal op Schiphol ontdekte ik dat ik mijn nieuw gekochte fototoestel nog in de auto had liggen. Ik kan je vertellen, dat was een warm rondje met de bus naar P3 en terug; maar ik heb het gered. Geloof me, zonder fototoestel geen safari ervaring.

Aankomst in Arusha

Wat is het ’s nachts donker in Afrika. Nauwelijks straatverlichting en zo warm. We werden opgewacht door onze gids Edwin. Een aardige nette kerel die ons vlot naar onze eerste overnachtingsplek bracht, Ahadi Lodge in Arusha. Even wat eten en een biertje en dan slapen. We waren bek af en de volgende dag moesten we weer vroeg op. Een avontuur is begonnen.

Ik kan nu beginnen alle parken apart te beschrijven, Tarangire National Park, Lake Manyara National Park, Serengeti National Park en Ngorongoro Crater, alle met hun eigen karakteristieken, maar daarmee geef ik teveel weg voor hen die er nog naartoe willen. Aan de volgorde van het volgende mag je inschatten wat hoogtepunten op de verschillende plekken waren.

Tarangire National Park

Net achter de entree van het eerste park zien we een eerste kudde impala’s. En wij als een gek fotograferen want wat zijn die dieren mooi. Slechts een lachende gids Edwin kon ons afremmen, al roepende: “Stop, stop, stop, you will see thousands of them and better then this!” En of ie gelijk had!

Je eerste confrontatie met een wilde Afrikaanse Olifant (Big1/5) is er één om nooit te vergeten en je gelooft het niet als men je vertelt dat je na 7 dagen echt je fototoestel niet meer pakt als er een olifant op 5 meter van je auto de straat oversteekt. Maar ja, als je er in die dagen honderden hebt gezien en hele kuddes hebt zien lopen die je aan de oertijd doen denken……nou vooruit, één foto nog.Het ware er echt zoveel.

Februari is normaal na de regen en alles is groen. Er zijn veel jonge dieren en met geluk wordt er net één geboren aan de rand van het pad waar je rijdt. Echt geen onzin. Nadeel van het hoge gras is dat je sommige dieren niet altijd goed kunt zien. Voordeel is dat de Leeuwen actief op jacht zijn. Er gebeurt wel wat daar in Afrika. En als je dan na een eerste dag vol indrukken langzaam achter een viertal Giraffes richting je tented lodge rijdt dan is het plaatje compleet. En de gracieuze Giraffes kwamen we daarna nog heel veel tegen.

Serengeti National Park

We struikelden over duizenden Buffels (Big 2/5), tientallen Mangusten en in bomen klimmende en slapende Leeuwen (Big 3/5). We troffen een alliantie van jonge Leeuwen die net een Impala hadden gescored en deze verorberden op een paar meter afstand, we troffen een leeuwenfamilie die echt net een Buffel hadden gedood en we troffen koning Leo slapende midden op het pad voor de auto’s met familie in de berm. Het slotstuk was een leeuwenbruiloft. We zagen naar schatting een miljoen Wildebeest (Gnoes) en een half miljoen zebra’s. We volgden Hyena’s, fotografeerden de mooiste vogels, Bavianen, Meerkatten, wrattenzwijnen,en bewonderden de Impala’s, Thomson gazelles, Grant’s gazelles, Topi en Koe gazelles, Waterbokken, Dik Dik en Hyrag’s. En toen was ie daar, het Luipaard Big 4/5). Slapende in een boom. Wat een score!

En dan onze gids tijdens de privé safari in Tanzania, Edwin, die ons door prachtige oorden reed, ons honderd uit vertelde, ieder dier kende, overal iets zag waar wij het niet konden vinden, die elke dag lunch regelde en goeie koffie, om onze veiligheid dacht en een engelengeduld had. Al rijdend en plotseling remmend: “Look! Crocodile!” Ik:”Where?” Edwin: “Next tot hat white bird!”Hoe we ook keken, we zagen hem niet. Totdat we van hem echt leerden kijken. Een monster van een krokodil. Hoe hadden we hem kunnen missen? Struisvogels, Nijlpaarden (waarom hoort die niet bij de Big 5?).

Ngorongoro Crater

En dan de grote finale van onze privé safari in Tanzania. Na de adembenemende Serengeti treffen we in de Ngorongoro 3 zwarte Neushoorns (Big 5/5). Probeer daar in 7 a 8 dagen je hoofd maar eens omheen te krijgen. Geen vakantie maar een belevenis. En één om nooit meer te vergeten.

Overnachten in de tented lodges is een belevenis. In de derde nacht worden we rond twee uur ’s nachts wakker van gesnuffel. Achter mijn hoofd, aan de andere kant van het tentdoek weet ik ineens dat er een olifant op zoek is naar ons laatste restje douchewater. Je weet niet wat je hoort. Het diepe donkere brommen van een olifant in de nacht wil je meebeleefd hebben, geloof me. Na tien minuten doodstil luisteren denk ik te weten dat ie weg is. Dat zeg ik dan ook zachtjes tegen Nelly. Als antwoord hoor ik achter mijn hoofd als groet weer dat indiepe Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Dat maakte voor mij deze safari! Net als de Hyena’s een paar nachten later. Je bent volkomen veilig, er wordt fantastisch over je veiligheid gewaakt, maar wat een belevenis.

Het eten in de lodges is geweldig! De staff is fantastisch (wat een leuke mensen hebben we leren kennen) en de bedden en het sanitair is af. Dat verwacht je niet in een tent in Afrika maar het is wel zo. Een bezoek aan de Maasai is een must. Leer iets over de ARF en hun werk. Probeer iets te leren van de bevolking. Proef de cultuur en de wil iets van dit land te maken.

En weet je verzekerd van Mambulu Safari’s in de achtergrond. Altijd even contact, ergens een keer. Alles nog naar de zin? Alles zoals afgesproken? Zo niet dan moet je het zeggen hoor! Dan doen we er wat aan. Het was niet nodig. Dit was een geweldig avontuur en hopelijk niet voor het laatst.

Olifantje tijdens privé safari Tanzania
Olifantje tijdens privé safari Tanzania
Leeuwen tijdens safari in Tanzania
Leeuwen tijdens safari in Tanzania
Kleurige Maasai tijdens safari in Tanzania
Kleurige Maasai tijdens safari in Tanzania
Impala tijdens privé safari Tanzania
Impala tijdens privé safari Tanzania