Uganda. Parel van Afrika.

Waarom? Omdat alles wat ‘safari’ Afrika kan bieden bij elkaar komt in Uganda. Van drukbevolkte, chaotisch aandoende stedelijke gebieden tot authentieke nederzettingen. Van de Nijl tot aan het grote Victoria Meer. Van Savannes tot Hooggebergte. Van Big Five tot Berggorilla’s. Voeg daaraan toe 2 weken, een ‘eigen’ Landcruiser met een fantastische chauffeur en gids genaamd Joseph en een vakantie vliegt voorbij.

In 2 weken zijn we Uganda doorgereden. Vanuit Schiphol met de KLM vlucht naar Entebbe, waar we door Joseph laat in de avond worden opgehaald. De volgende dag, na overnachting in een nabijgelegen hotel, zijn we afgereisd naar Murchison Falls NP. Een Savanne gebied dat grenst aan de Nijl.

Murchison Falls National Park

Na een game-drive de daaropvolgende dag, hebben we een bootcruise op de Nijl naar de Falls, waar we het rijke leven aan de Nijl ruimschoots kunnen bewonderen. De Falls zijn niet te vergelijken met b.v. de Victoriawatervallen, maar in zichzelf erg spectaculair. De krachtigste waterval ter wereld, en weinig toeristen. Genoeg tijd op relaxed te genieten.

We hebben al diverse malen Afrika mogen bezoeken en Rob had ons ‘gewaarschuwd’ dat wellicht de locaties iets minder luxe waren en dat National Parks minder grotesk dan bijvoorbeeld in Tanzania of Botswana. Dat klopt allemaal. Maar minder luxe betekent nog steeds erg comfortabel en gastvrij. De omvang van de National Parken klopt ook, maar toch op geen enkel moment negatief, juist omdat je ‘anders’ op Safari-reis bent in Uganda. De afwisseling die de parel de parel maakt is de reden om te gaan (of niet).

Kibale Forest National Park

Na de Murchison Falls, wat in het Noorden ligt rijden we naar het westen, naar Kibale Forest en de voortreffelijke Crater Safari Lodge. Reisdoel is hier natuurlijk Kibale en het bezoeken van Chimpansees, die hier in grote aantallen voorkomen. De wandeling naar de chimpansees is ondanks het regenwoud, erg makkelijk te doen.

Queen Elizabeth National Park

Vanuit Kibale rijden we verder naar het Queen Elizabeth National Park en ook weer een heel prettige lodge; Ishasha Jungle Lodge. We twijfelen nog steeds wat beter was; het uitzicht of de Lodge zelf.

Voor wat betreft Safari vallen we hier met onze neus in de boter. Tijdens de gehele reis is het uiterst rustig voor wat betreft toerisme, in de Lodges, maar ook in de parken. Nog steeds post-covid effecten. Jammer voor de mensen die hier werken en van toerisme afhankelijk zijn, maar voor ons wat voordelen.

We hebben een hele tijd een familie leeuwen staan te bewonderen, die nog aan het nagenieten waren van een laat ontbijt, als zich een vroege lunch aandient. Een buffel loopt een groep leeuwen in en er volgt op een meter of 10-20 voor onze neus een heuse ‘kill’ zonder verder toeschouwers. Erg speciaal, zeker ook te merken aan de reacties van Joseph.

De volgende dag keren we terug en bestuderen de groep wat uitgebreider en maken kennis met de welpen en luierende mannetjes in een boom. In Uganda heb je boom klimmende leeuwen, iets wat je in de rest van Afrika niet kan zien. Onderweg naar Bwindi doen we nog een dag het zuidelijk deel van het Queen Elizabeth National Park aan.

Bwindi Impenetrable National Park

Een van de redenen waarom je naar Uganda gaat zijn de berggorilla’s die je in Bwindi Impenetrable National Par kunt vinden. Nette asfalt wegen of ‘normale’ zandwegen worden ingeruild door steile en hobbelige bergwegen richting het Forest dat op ruim 2.000 meter hoogte ligt. De Lodge ligt op een paar minuten van het startpunt van de wandeling naar de Gorilla’s. Afhankelijk van de groep die je kunt bezoeken, het geluk van de dag ben je 1 uur of meer kwijt om een groep te vinden.

De wandeling gaat door dicht en stijl regenwoud. Minder heftig dan soms wordt verteld, maar zeker niet te onderschatten. De beloning is echter adembenemend mooi. Je staat ineens midden in een familie berggorilla’s. Een grote zilverrug, ogenschijnlijk rustig, maar alles in de gaten houdend, pubers en zorgzame moeders die heel erg jong kroost verzorgt. Een groep mag maximaal 1 keer per dag een uur bezoek krijgen.

Lake Mburo National Park

Via Lake Bunyonyi and Lake Mburo NP (een minder spannend park, wat echter ruimschoots wordt gecompenseerd door de Mihingo Lodge; erg prettig en een fenomenaal uitzicht vanuit de eigen Lodge) wordt de reis vervolgd om uiteindelijk in de avond van de laatste dag te eindigen op Entebbe, waar rond middernacht te vlucht naar Amsterdam vertrekt.

Opnieuw een perfect georganiseerde reis. Met Rob blijft het prettig en kort schakelen en snel regelen vooraf, met oog op de wensen.

Groeten,
Sandra en Jack

Onderweg tijdens safari in Uganda
Onderweg tijdens safari in Uganda
Murchison Falls in Uganda
Murchison Falls in Uganda
Uganda, de Parel van Afrika
Uganda, de Parel van Afrika