Ontzorgd op safari naar Botswana & Victoria Falls

Ter voorbereiding voor een eventuele reis naar Botswana ergens eind 2022/begin 2023 zijn we in november 2021 gaan zoeken naar een reisorganisatie. Kleinschalig, persoonlijk, ervaring met het gebied, als belangrijkste criterium. Al snel kwamen we uit bij Mambulu! Safaris en daarmee Rob.

Tijdens een bezoek aan huis op het moment dat de volgende Covid-golf weer begon op te spelen, is er een mooi en persoonlijk reisplan samengesteld. Lekker weer eens kunnen nadenken over ‘Life after Corona’!

Samen met Rob hebben we thuis met elkaar een reisplan samengesteld op basis van de mogelijkheden en onze wensen. Daar kwam een plan uit waarbij we 4 Camps in Botswana gingen bezoeken: Tau Pan in de Kalahari, Pom Pom in de Okavango Delta, Ghoha Hills in Savuti en Ngoma Safari Lodge bij het Chobe Riverfront. Deze laatste Lodge bracht ons dicht bij de Victoria Falls in Zimbabwe, die daarmee de afsluiting van de reis zou betekenen.

Al pratende met Rob over het tijdstip waarop, bleek het begin 2022 allemaal snel te boeken te zijn. Als gevolg van Covid-19 was het daar vrij rustig. Na een goede afweging van de reisrisico’s, hebben we besloten al in februari 2022 te gaan. De risico’s bleken (ook achteraf) zeer beperkt. De gezondheidssituatie in Botswana was veel beter dan in Nederland en eventuele (financiële) risico’s als gevolg van een mogelijk negatief test bleken beperkt tot een mogelijk wat langer verblijf bij de Victoria Falls als gevolg van quarantaine.

In een vrij lege KLM vlucht zijn we naar Johannesburg gevolgen, om na een overnachting daar, de dag daarop door te vliegen naar Maun, van waar we met een kleine Cessna – het vervoermiddel om ook naar de daaropvolgende Camps te komen – naar Tau Pan zijn gevlogen.

Vanaf het vertrek van Maun begon eigenlijk de reis pas echt. Geen verbinding meer met de buitenwereld en alle problemen die de wereld in zijn greep houdt. Daarmee ook geen ‘continue op je hoede zijn’-corona geval. Relaxed in Afrika!

De 4 Camps hebben ieder hun eigen karakter en omgeving wat ieder Camp speciaal maakt, met als noemer natuurlijk game drives en fantastische uitzichten.

Een geluk bij een ongeluk was dat het als gevolg van de Covid-19 crisis heel rustig was in de Camps. Spijtig voor de mensen daar, maar voor ons perfect, omdat je nagenoeg volle persoonlijke aandacht krijgt, vaak alleen met ‘je’ chauffeur en spotter in de Land Cruiser zit. Alles wordt dan letterlijk op maat. Iedereen daar ook zichtbaar blij met jou als gast en dat er weer toeristen (durven) komen.

Central Kalahari Game Reserve

De Kalahari is niet echt een woestijngebied, maar meer een savanne achtig gebied. Vanuit Tau Pan in de wijde omtrek geen spoor van menselijke aanwezigheid en in het kamp geen internet, tv, etc. Kortom “remoteness” en even los van de wereld. Een verademing na 2 jaar Covid-stress. Nu is het per saldo in dit soort Camps rustig, maar zeker in deze tijd erg rustig, met geen of slechts een paar toeristen. Best wel lekker met als bonus een meer dan persoonlijke aandacht van het personeel, een super relaxte setting en zeker tijdens de game-drives vaak een (bijna) privé safari.

Omdat het zomer is rond februari was het vroeg opstaan (5 uur). Voor de hitte uit (die meeviel) op een ochtend game-drive en na de middag siësta op het Camp nog een (na)middag game-drive.

Alhoewel er geen grote aantallen dieren zijn rond Tau Pan is er een verrassend grote verscheidenheid. Daar word je nog eens op geattendeerd tijdens de Bushwalk met onze spotter, die een Bosjesman is, waarbij we kennis hebben gemaakt me de Little Five. In de vele game drives zijn we op zoek geweest naar luipaarden en de Kalahari leeuwen. Op zo’n groot gebied is dat geen eenvoudige opgaaf. En uiteindelijk werden we meer dan beloond op de dag van vertrek toen vlak in de buurt van het Camp een leeuwengroep opdook, die we een tijd gevolgd zijn.

Okavango Delta

Botswana is voor velen het equivalent voor Okavango Delta. Nu doet dat Botswana vooral geen recht. De Okavango Delta is echter een heel bijzonder gebied. Water- en dierrijk. Ook hier bleken we afgesloten van de buitenwereld waardoor we volledig ge-‘digital detoxed’ werden. In de Zuid-Afrikaanse zomer is de Okavango Delta relatief droog. Het gras staat hoog en de gebieden die 2 maanden later onderlopen vanuit de wateraanvoer uit Angola, zijn off-road goed bereikbaar, waardoor je gespotte dieren veel beter kunt volgens. De zomer betekent ook regenseizoen. Dat beperkt zich vaak tot een paar (zware) buien in de middag; poncho’s en het afdakje van de Land Cruiser houden dan het meeste nat goed tegen.

Pom Pom heeft als het ware zijn eigen safari terrein, want pal achter de ingang van het hoofdgebouw is een meer, met daarin nijlpaarden en krokodillen en daaromheen gazelles, wrattenzwijnen, zebra’s, etc. en een groep wilde honden. Tijdens het eten geeft dit wel een heel bijzonder uitzicht.

Tijdens de game drives werden we vaak getrakteerd door badende nijlpaarden en door het water wadende olifanten. Heel mooi om te zien. De bonus die we hier krijgen was, wederom vlak bij het Camp, een jachtpartij van de wilde honden, waarbij onder onze neus een jonge kudu werd gepakt en verslonden.

Savuti Chobe National Park

Ghoha Hills ligt op afstand van Savuti. Dat betekent iedere ochtend en avond een rit van 3 kwartier. Dat is veel, maar dat wordt ruim gecompenseerd door het Camp en de locatie van het Camp. Fenomenaal uitzicht en in waanzinnig goede staf (met een hele goede kokkin).

Savuti is meer een klassiek safari-gebied, met een diversiteit aan wild, waarbij we wederom kennismaken met de lokale leeuwengroep, die een wildebeest verschalken. De Savuti is een prettig intermezzo tussen de Okavango Delta en het ook zeer waterrijke Chobe Riverfront.

Chobe Riverfront

Ngoma Safari Lodge ligt even buiten Kasane, waar we landen met het vliegtuig. We zijn hier weer terug in de bewoonde wereld. Een ultramodern vliegveld, geasfalteerde wegen en een stad. Ngoma Safari Lodge ligt aan de andere kant van het Chobe Forest Reserve, waardoor we uiteindelijk uit de direct bewoonde weg blijven. Ook wederom een zeer mooi Camp. Waarbij de ‘kamers’ (ieder heeft zijn eigen hut), vanuit het bed vrij en volledig uitzicht geven op de Chobe en de Caprivi strook. Het betere wakker worden dus ! (een bijzonder uitzicht hadden we in ieder Camp). Naast een boottocht op de Chobe nabij Kasane, waarbij het waterleven van dichtbij kon worden bekeken (krokodillen, waterbuffels, etc.) in combinatie met de vele -vaak bontgekleurde- vogelsoorten, blijven hier vooral de gamedrives aan de Chobe in de herinnering.

Wederom een mooie leeuwengroep, maar vooral een aantal grote olifanten families die we geruime tijd hebben kunnen volgen. Dit naast alle andere, na 2 weken safari bijna ‘normaal’ wordende, dieren.

Victoria Falls

De afsluiter van de reis is een bezoek, op een kleine 2 uur rijden (inclusief grensovergang handelingen), aan Victoria Falls. We verblijven in het koloniale, en daarmee typische Engels aandoende, Victoria Falls Hotel, met uitzicht op de waterwolken boven de watervallen. Een mooie plek om even óp adem te komen van de safari’s voor de reis naar huis en om een bezoek te brengen aan de Victoria Watervallen. Indrukwekkend en vooral nat (goede regenkleding en bescherming voor je camera essentieel). De watervallen over een breed gebied van bijna 2 km in een kloof, waardoor veel water opspat en zorgt voor continue regen op een deel van het pad langs te watervallen.

Back Home

Een soepel geplande reis met vlucht Victoria Falls – Johannesburg en meteen door naar Amsterdam krijgt de dag voor vertrek nog een stevige kink in de kabel, doordat de vlucht vanuit Victoria Falls werd gecanceld (voor meerder dagen). Rob heeft hier goed op ingespeeld en in en paar uur was een plan b gemaakt. Terugrijden naar Kasane en vanuit daar vliegend, via Maun, naar Johannesburg om alsnog te geplande vlucht naar Amsterdam te krijgen. Een wat langere terugreis dan voorzien, maar wel goed verlopen en goed geanticipeerd op het euvel van een uitvallende vlucht.

De reis is uitgekomen, zoals vooraf bedacht en gehoopt en daarmee een hele mooie herinnering geworden.

Sandra en Jack,
Breda

Dinner with a view in Botswana
Dinner with a view in Botswana
Nieuwsgierige leeuw in Okavango Delta Botswana
Nieuwsgierige leeuw in Okavango Delta Botswana
Victoria Watervallen in Zimbabwe
Victoria Watervallen in Zimbabwe