Welkom in hét ultieme safari land

Botswana is een van de meest veelzijdige safari bestemmingen in Afrika met grote hoeveelheden wildlife en gevarieerde landschappen. Tijdens deze thuis safari maakt u kennis met de indrukwekkende landschappen, de prachtige en adembenemende uitzichten en de unieke bewoners van het land.

Het land wordt omringt door onder andere Namibië, Zuid Afrika en Zimbabwe en is een van de dunbevolkste landen in de regio. Daarentegen is het land het thuis van de grootste populatie olifanten ter wereld. De kans dat u deze magische dieren tegenkomt tijdens de safari, is dan ook aanzienlijk.

Deception valley, Botswana
Deception valley, Botswana
Cheetahs in Central Kalahari Game Reserve Botswana
Cheetahs in Central Kalahari Game Reserve Botswana
Kgalagadi Transfrontier Park, Wilderness trails, Botswana Zuid-Afrika
Kgalagadi Transfrontier Park, Wilderness trails, Botswana Zuid-Afrika
Chobe National Park olifanten in de nevel
Chobe National Park olifanten in de nevel

De Uitgestrekte Woestijn

Een groot gedeelte van Botswana wordt bedekt door de Kalahari woestijn; een van de grootste en oudste woestijnen van Afrika. In het midden van de woestijn ligt het Central Kalahari Game Reserve, het op een na grootste game reserve van de wereld! Als je een omschrijving wil geven van een écht wild dier, moet het dier vrij kunnen leven en bewegen in zijn territorium zonder gehinderd te worden door hekken en grenzen. Met een oppervlakte van 55.000 km2, biedt het Central Kalahari Game Reserve precies dat.

De uitgestrekte landschappen variëren van grote klei pannen en uitgedroogde rivierbeddingen tot begroeide duinen en bossen. Hoge grassen lijken zich eindeloos uit te strekken, onderbroken door enkele bomen en wat struikgewas. ’s Nachts domineert een heldere sterrenhemel het landschap en klinken de magische nachtelijke bush geluiden; jackhalzen die huilen, hyena’s die kakelen en leeuwen die brullen. Daar ligt u dan alleen in je tent, met niemand om u heen in een straal van tientallen kilometers….

Tijdens, en kort na goede zomer regens worden de open vlakke groene graslanden overspoelt met  wilde dieren, zoals gemsbokken, gnoes en springbokken. Dit trekt ook de roofdieren aan. Die lopen de rivierbedding af, wachtend op het juiste moment om aan te kunnen vallen. Het Central Kalahari Game Reserve is huis van de ‘leeuw met de zwarte manen’; een van Afrika’s meest atletische, krachtigste en prachtigste leeuwensoorten. Het is fascinerend om deze leeuwen te spotten en een glimp van te mogen opvangen.

Central Kalahari Game Reserve bat eared foxen Botswana
Central Kalahari Game Reserve bat eared foxen Botswana
Central Kalahari Game Reserve Botswana
Central Kalahari Game Reserve Botswana
Kalahari leeuw in Central Kalahari Game Reserve Botswana
Kalahari leeuw in Central Kalahari Game Reserve Botswana

De zoutvlaktes van Makgadikgadi

Het is tijd om de reis te vervolgen. We verlaten CKGR via de noordelijke uitgang en gaan op weg naar een bijzonder gebied in Botswana; de Makgadikgadi Salt Pans. Betreed nu de grootste zoutvlaktes van de wereld! Het zijn de meest zichtbare overblijfselen van een super meer dat ruim 5 miljoen jaar geleden werd gevormd. Het meer moet ongeveer 33 meter diep zijn geweest en een maximale oppervlakte van 60.000 km² hebben gehad. Lake Makgadikgadi begon door klimaatveranderingen te verdampen, waardoor alleen de zoutlagen over bleven.

De vlaktes strekken zich voor u uit, zo ver als u kunt kijken. Het zout schittert in de brandende zon. Zeker in de droge winter maanden is het moeilijk voor te stellen dat deze vlaktes in de zomer helemaal groen zijn. Stortregens veranderen de droge zoutpannen in een ware oase en brengen een bijzonder fenomeen tot stand. De zoutvlaktes van de Makgadikgadi vormen het toneel van de op een-na-grootste migratie van de wereld; de migraties van duizenden zebra’s en gnoes.

De zebra’s keren jaarlijkse van heinde en verre terug naar deze plek. Tijdens deze periode is het niet raar om de dieren van de mineraalrijke modder te zien eten. Ze staan dan tot hun knieën in het water en genieten van de zouten. Als de regen gestopt is en de zoutpannen weer droger worden, komen hier duizenden flamingo’s samen om de overgebleven algen op te eten. Zo veranderen de pannen van zwart en wit gestreept naar een roze zee aan dieren!

Makgadikgadi Pans National Park Botswana
Makgadikgadi Pans National Park Botswana
Makgadikgadi Salt Pans Nata Bird Sanctuary Botswana
Makgadikgadi Salt Pans Nata Bird Sanctuary Botswana
Zebra's op Makgadikgadi Salt Pans Botswana
Zebra's op Makgadikgadi Salt Pans Botswana

Het onbekende Nxai Pan

Vlakbij de Makgadikgadi Salt Pans, ligt Nxai Pan. Dit kleine nationaal park is onderdeel van het grote Makgadikgadi, maar wordt relatief weinig bezocht. Ook dit park bestaat uit een aantal opgedroogde zoutpannen. Deze grotere pannen worden overwoekerd met gras met hier en daar een eiland met acacia bomen. De uitgestrekte vlaktes trekken ontzettend veel dieren aan. Het is een waar walhalla voor vogels en is een plek waar de cheeta zich helemaal thuis voelt. Op deze vlaktes kunnen de cheeta’s hun hoge snelheden bereiken om hun prooi te vangen. Een waar majestueus schouwspel.

Op een van de zoutpannen vindt u Baines Baobabs. Dit is een groepje eeuwenoude Baobab bomen en zijn vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Thomas Baines. Ze staan ook wel bekend als de ‘Sleeping Sisters’. Vanaf hier heeft u een prachtig, eindeloos uitzicht over de zoutvlaktes.

Sleep-out under the Milky Way

De zoutvlaktes van Makgadikgadi en Nxai Pan zijn benoemd tot de beste plek ter wereld om de sterren en Melkweg te zien. Een hele speciale ervaring is een sleep-out midden op de zoutvlaktes onder de sterrenhemel! U rijdt met een jeep naar de rand van de zoutvlakte, waar u overstapt op quads en in een rechte lijn diep de zoutvlakte oprijdt! Tegen het einde van de dag komt u aan bij het kamp, waar het kampvuur aan is en de barbecue klaar staat. De matrassen liggen klaar en een onvergetelijke nacht breek aan. De absolute stilte, de adembenemende sterrenhemel, Melkweg en vallende sterren maken dit een ervaring om nooit te vergeten.

Dit was het voor vandaag! Morgen brengen we een bezoek aan de groene oase van Botswana; Okavango Delta en Moremi National Park. Het contrast kan niet groter zijn! Tot dan!

neem contact met ons op reissuggesties Botswana