Khutse Game Reserve staat vaak op het programma van een selfdrive safari vanuit Zuid-Afrika of Gaborone in Botswana. Na een autorit van 240 km, door een aantal authentieke dorpen, arriveert u bij ‘poort naar de Kalahari, Molepolole. Hier begint uw safariavontuur op maat en Khutse Game Reserve of uw doorreis naar Central Kalahari Game Reserve. Dat laatste wel met minimaal 2 auto’s.

Beschermd gebied

Khutse Game Reserve grenst aan het Centraal Kalahari Game Reserve en heeft een oppervlakte van 2.500 km². Het reserve heeft glooiende graslanden, rivierbeddingen, fossiele duinen en pannen begroeid met gras. Veel herbivoren gedijen goed op het gras. Op hun beurt trekken de herbivoren veel roofdieren aan. Khutse is een beschermd gebied waar ontwikkelingen tot een minimum beperkt zijn, met uitzondering van de plaatsen waar u kunt kamperen. De oorspronkelijke sfeer van de woestijn is zorgvuldig bewaard gebleven.

Rust en ongerept

Khutse Game Reserve staat bekend om zijn rust. Er zijn meer dan 150 verschillende vogel soorten geregistreerd. Geen van de kampeerplaatsen is omheind, zodat dieren vrij toegang hebben tot uw kampeerplek. Wees dus alert. Het reservaat is onderdeel van een oud rivieren systeem dat ooit ten noordoosten van het reserve stroomde om het prehistorische Makgadikgadi meer te vullen. Khutse’s zoutpannen en droge rivierdalen zijn overblijfselen van dit rivieren systeem.

Veel wildlife

Na het Moremi Game Reserve in de Okavango Delta is het Khutse Game reserve sinds 1971 beschermd gebied. De betekenis van de naam Khutse is ‘plaats waar je kunt knielen en drinken’. Er zijn een aantal schilderachtige pannen (de Motailane, Moreswa en Molose pannen) waar wilde dieren vaak samenkomen. In het bijzonder tijdens en na goede regens. In Moreswa en Molose zijn permanente waterbronnen aangelegd wat het hele jaar door zorgt voor game rond de pannen. Dieren die hier regelmatig worden gezien zijn de springbok, gemsbok, giraffen, gnoes, hartebeesten, kudu’s, black-backed jakhals, steenbok en duikers. Van de roofdieren worden leeuwen, luipaarden, cheetahs, kleinere katten en de bedreigde bruine hyena regelmatig gespot.

Mooie 4WD routes

Er lopen verschillende mooie 4WD routes door Khutse Game Reserve die zeer de moeite waard zijn om te rijden. Een korte lus bevindt zich in het noorden rond Sekhushwe en de Mohurusile pannen, ongeveer 24 km van de hoofdingang van het reserve. Een langere ronde gaat om Moreswa Pan, ongeveer 64 km van de de ingang van het park of een lus van 120 km. De oorspronkelijke bewoners van Kgalagadi, de San en de Bakgalagadi volkeren, wonen in kleine dorpen aan de rand van het reservaat. Hier vindt u ook hun stalletjes waar traditionele kunst wordt verkocht.

Giraffen in Khutse Game Reserve Botswana
Giraffen in Khutse Game Reserve Botswana
Grondeekhoorns in Khutse Game Reserve Botswana
Grondeekhoorns in Khutse Game Reserve Botswana
Khutse-Game-Reserve-met-gemsbokken-in-Botswana
Khutse-Game-Reserve-met-gemsbokken-in-Botswana
Ingang Khutse Game Reserve Botswana
Ingang Khutse Game Reserve Botswana