Neem tijdens een individuele safari op maat in Botswana even de tijd om te stoppen bij Matsieng Footprint. In het zuid-oosten, even buiten Gaborone (zo’n 30 minuten rijden) bij het plaatsje Rasesa, staat het nationale monument Matsieng Footprint. Het bestaat uit een zandstenen plaat met twee diepe gaten en gravures. 

De legende van Matsieng Footprint

Wat er te zien is in de stenen zijn voetstappen. Men dacht dat uit de poeltjes water tussen de stenen de eerste mensen zijn ontstaan. De legende zegt dat een machtige jager, Matsieng, uit een van deze poeltjes is geklommen. Matsieng is in sommige verhalen een eenbenige reus en in andere versies heeft hij wel twee benen. Alle versies van het verhaal vertellen echter wel dat hij uit een watertje stapte met zijn gevolg achter hem aan. Dit waren mensen met hun huisdieren maar ook wilde dieren. Dit gezelschap zou zich vervolgens in de wetlands in de buurt hebben gesetteld.

Traditie

De voetstappen die bij Matsieng Footprint te zien zijn, laten zien dat het bezoeken van deze locatie een culturele traditie is. De waterpoeltjes vangen regenwater op, waardoor het vaak wordt gebruikt door boeren om hun vee te laten drinken. Hierdoor leven er al mensen in deze omgeving voor duizenden jaren. 

Uiteindelijk zijn er meer en meer tekeningen in de rotsen verschenen. Er zijn de voetafdrukken. Sommige zijn gigantisch groot en andere zijn een gewone maat. In totaal zijn er zo’n 170 voeten afgebeeld. Daarnaast zijn er ook pootafdrukken van dieren en sommige profielen van giraffen.

De tekeningen bij Matsieng Footprint zijn tussen de 3.000 en 10.000 jaar oud. Door het weer en de tijd zijn veel van de tekeningen aan het vervagen. Echter, nog steeds is het een belangrijke plaats waar, bijvoorbeeld, ceremonies gehouden worden om het te laten regenen.

Matsieng Footprint Botswana
Matsieng Footprint Botswana