Het Moremi Game Reserve in Botswana ligt aan de oostelijke kant van de Okavango Delta, een gebied dat door David Livingstone ‘het land van de rivieren’ genoemd werd. Het is vernoemd naar Chief Moremi van de ‘BaTawana’ stam. Moremi is een Game Reserve en geen Nationaal Park. Het reserve omvat meer dan 4.871 km² en combineert mopane en acacia bossen met een lappendeken van lagunes. Dit reservaat was het eerste beschermde gebied voor dieren in de Okavango Delta en bedekt 30% van het totale oppervlak van de Okavango Delta.

In de jaren 60 is er veel gejaagd in dit gebied en veel dieren waren hier bijna uitgestorven. Onder leiding van de echtgenote van de latere Chief Moremi III is een groot deel van de Okavango Delta tot het Moremi Game Reserve benoemd. De belangrijkste reden was om de dieren en het milieu te behouden voor de toekomst. Deze vooruitziende blik en het gevoerde beleid hebben er toe geleid dat er gedurende verschillende jaren (1962-1970-1990) meer grond aan het reserve is toegevoegd. Vandaag de dag is het park ongeveer 30% van de Okavango Delta.

Wildlife

Het Moremi Game Reserve is een paradijs voor natuur-en fotografische safari’s. Hoewel niet het grootste park, biedt het de bezoeker een enorme diversiteit aan planten en dieren. Het park is de thuisbasis van bijna 500 soorten vogels en een breed scala aan andere diersoorten.

Olifanten komen vooral in de droge periode in reservaat. Net als een reeks andere diersoorten zoals buffels, giraffen, leeuwen, luipaarden, cheetahs, wilde honden, hyena’s, jakhalzen en groot aantal antilopen (groot en klein, met inbegrip van de rode lechwe). Het unieke van het reservaat is dat er geen hekken staan, hierdoor kunnen de dieren vrij rondlopen.

In het verleden kwamen zowel de witte als de zwarte neushoorn voor in Moremi Game Reserve. De laatst overgebleven dieren zijn overgebracht naar beschermde gebieden, weg van de illegale jagers. De Afrikaanse wilde hond, die elders snel in aantal afneemt, wordt regelmatig waargenomen in het park. Sinds 1989 is er speciaal project om de dieren te beschermen en te bestuderen. Hierdoor ziet men ze vaak gezien met halsband. Er wordt beweerd dat in het Moremi gebied ongeveer 30% van alle Afrikaanse wilde honden leven.

Het park huist ook meer dan 500 vogelsoorten. Dit is een mix van water vogels en vogels die liever in bosgebieden zijn. Daarbij zijn er ook meer dan 1.000 soorten planten en bomen in het reserve te vinden. Door een effectieve bescherming kunnen de dieren en planten rustig leven en groeien.

Beste reistijd Moremi Game Reserve

Het regenseizoen en het droogseizoen zijn erg verschillend in Moremi Game Reserve. Het water brengt andere activiteiten die mogelijk zijn. Beide seizoenen zijn fantastisch mooi. Toch gaan de meeste mensen in het droge seizoen. In het regenseizoen zijn er minder bezoekers wat ook een intiemere ervaring kan brengen.

Het droge seizoen loopt van mei tot en met november. Dit is een ideale periode voor een eerste bezoek aan Afrika omdat de wegen dan beter zullen zijn dan in het regenseizoen. Dit is ook de periode dat het niet zo verzengend heet is. De nachten kunnen wel koel worden, maar zullen nooit het vriespunt bereiken. November is het einde van het droge seizoen en u kunt in deze maand dus al wat regen treffen.

Het regenseizoen loopt van december tot en met april. Van deze maanden zijn januari en februari wel echt de meest regenachtige maanden. Als er regen is, zijn de buien meestal kort en heftig. Verder kunnen de luchten redelijk grijs zijn, maar dit biedt ook geweldige fotografie mogelijkheden om de veranderende luchten vast te leggen.

De activiteiten zoals game drives gaan het hele jaar door. Soms als het even te hard heeft geregend zijn sommige paden niet beschikbaar dus daar moet u wel aan denken. Juist als het heeft geregend en er zit genoeg water in de rivier is er ook weer een andere activiteit die dan kan. Dit is een mokoro tocht over de rivieren om vanaf het water dieren proberen te spotten. Een mokoro is een traditionele kano van hout.

Cheetah in Moremi Game Reserve Botswana
Cheetah in Moremi Game Reserve Botswana
Hyena's Moremi Game Reserve Botswana
Hyena's Moremi Game Reserve Botswana