Tswapong Hills

De imposante Tswapong Hills kunt u prima bezoeken tijdens individuele safari op maat in Botswana. Iets ten oosten van Gaborone steken de Tswapong Hills bijna vierhonderd meter uit boven de omringende vlakten. Neem contact met ons op voor een individuele maatwerk safari, inclusief Tswapong Hills.

Deze één miljard jaar oud heuvels strekken zich uit over een lengte van 60 km ten oosten van Gaborone en zijn in de breedte 20 kilometer. De heuvels bestaat uit zandsteen, ijzersteen en kwartsiet, waardoor hun kenmerkende warme kleuren ontstaan.

Tswapong Hills – archeologische vondsten

In de Tswapong Hills zijn tal van boeiende en zeer mooie, archeologische, historische sites te vinden. Enkele van de vroegste sporen van Bantu sprekende mensen in Zuid-Afrika zijn gevonden in de Tswapong grotten, en vele wanden zijn bezaaid met fragmenten van prachtig versierd aardewerk. Deze fragmenten dateren uit het eerste millennium.
Ingestorte en bedolven ijzer smelterijen laten zien dat in de kloven ijzer is gesmolten. Verder zijn er oker rode schilderijen te zien onder overhangende rotsen.

Tswapong Hills – wildlife

Vroeger leefde hier groot wild maar tegenwoordig zijn de heuvels een thuisbasis van rock dassies, bavianen, bruine hyena en het luipaard. Meer dan 350 soorten vogels zijn in het gebied waargenomen waaronder de bedreigde Kaapse gier, de Black Eagle, de zwarte ooievaar en de mooie Meyer’s Parrot, evenals meer dan honderd soorten vlinders. Een van de grootste trekpleisters is de weelderige, groene vegetatie en een reeks watervallen – ongebruikelijk voor Botswana waar het over het algemeen droog en waterloos is.

De heuvels absorberen water uit diepere wateraanvoerende lagen in de grond en vangen regenwater op om natuurlijk zoetwater bronnen te vullen, die op hun beurt beekjes en watervallen vormen, die uitkomen in prachtige lagunes.

Tswapong Hills – Moremi Gorge

De bron van drie vaste watervallen bevindt zich in de Moremi kloof die diep in de heuvels ligt en alleen bereikt kan worden na een forse klim . De eerste twee watervallen zijn klein en vallen in grote waterputten, terwijl de bovenste waterval tien meter hoog is, en in een weelderig met varens begroeide lagune valt.

De Moremi Gorge is een Nationaal Monument en wordt beheerd door het Ministerie van Nationaal Museum, Monuments and Art Gallery. De Moremi Mannonye Conservation Trust, met steun van de Botswana Tourism Organisation, betrekt omwonenden bij de ontwikkeling van het gebied.

Tswapong Hills – religieuze betekenis

Het gebied is van grote religieuze en spirituele betekenis voor de gemeenschap. Voordat u de heuvels intrekt, moet u, als een kwestie van beleefdheid, een verzoek indienen bij de lokale Chief. Tswapong is een ideaal uitstapje voor de bewoners en bezoekers van Gaborone of Francistown.

Botswana reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan