Het Dzalanyama Forest Reserve ligt ongeveer 60 km ten zuidwesten van Lilongwe in Malawi. In het bos reservaat liggen een aantal steile heuvels die dezelfde naam hebben. Vroeger werd dit gebied het Central Angoni Highlands Game Reserve genoemd.

De status van het Dzalanyama Forest Reserve is eind 1922 veranderd in een forest reserve om de watervoorziening van Lilongwe te beschermen. Het bos is een geweldige plek om te relaxen of om te wandelen, vogels te spotten en om te mountain biken.

Rijke inheemse flora

De Miombo bomen komen verreweg het meest voor in het bos reservaat. Andere veel voorkomende soorten zijn de Msuku en de Nyowe. Op de hoogste punten en langs de hoger gelegen beekjes zijn er percelen van Montane Evergreen Woodland. In 1977 werden Pijn- en Eucalyptusbomen geïntroduceerd. Het reservaat is momenteel 990 km² groot en reikt tot een hoogte van 1.100 m tot 1.650 m. De verscheidenheid aan flora is interessant en bevat een aantal prachtige varens en orchideeën.

Dzalanyama Forest Reserve – vogels

In het bos reservaat leeft een diversiteit aan vogels die graag verblijven in de Miombo bomen. Daardoor is het bos favoriet voor ornithologen, omdat hier de zeldzame vogelsoorten voorkomen, zoals de olive-headed weaver, miombo pied barbet, Boulder Chat, White Tailed Flycatcher, Black Eared Seedeater, Stierling’s Woodpecker.

Dzalanyama Forest House

Een ideale uitvalsbasis voor uw verkenningen van het bos reservaat is de Dzalanyama Forest Lodge. De lodge kijkt uit over de Makata rivier te midden die een grote verscheidenheid aan vogels en vlinders aantrekt. Vanuit de lodge geniet u van vogels spotten en wandelingen. U kunt ook gewoon op de veranda zitten om de ongereptheid van het omliggende bos te ervaren. Af en toe worden hyena’s, luipaarden en een kleine groep sabelantilopen gezien. Veel vaker worden bavianen en duikers gespot.

Dzalanyama Forest Reserve bird watching Malawi
Dzalanyama Forest Reserve bird watching Malawi
Dzalanyama Forest Reserve Malawi
Dzalanyama Forest Reserve Malawi
Dzalanyama Forest Lodge Malawi
Dzalanyama Forest Lodge Malawi