Likoma Island ligt aan de oostelijke oever van Lake Malawi in Malawi. Likoma Island heeft prachtige stranden met op de achtergrond de bergachtige kust van Mozambique. De vlaktes in het zuiden van het eiland zijn begroeid baobabs, schaduwrijke mango bomen en hier en daar indrukwekkende granieten rotspartijen. 

Likoma Island is een klein stukje Malawisch grondgebied in de Mozambikaanse wateren van het meer dat nog niet zoveel wordt bezocht door toeristen. Hierdoor is het een prima plek om de ‘authentieke’ bevolking van Malawi te leren kennen. De isolatie van het vasteland en de gemoedelijke sfeer zijn redenen voor reizigers om het eiland te bezoeken.

Missie post

In 1886 werd op Likoma Island een Anglicaanse missie post opgericht door bisschop Chauncy Maples met hulp van zijn vriend William Johnson. Maples werd in 1895 in Londen tot bisschop van Likoma Island gewijd, maar hij heeft deze post nooit bereikt. Bij een ongeluk op Lake Malawi, in de buurt van Salima, is hij verdronken. Hij was zo enthousiast om terug te keren naar Likoma Island waardoor hij het stormachtige weer onderschatte. Maples werd begraven in de kerk in Nkhotakota op de westelijke oever van Lake Malawi.

Johnson zette het werk voort en groeide uit tot een van de meest gewaardeerde missionarissen die in Malawi heeft gewerkt. Hij kwam in 1882 bij het meer en heeft gedurende een periode van 46 jaar het meer rond gevaren en overal gepredikt. In 1928 overleed hij op ruim 70-jarige leeftijd. Hij was toen bijna blind. Johnson is in Liuli (aan de kust van het Tanzaniaanse deel van Lake Malawi) begraven en zijn graf bleef lange tijd een populaire pelgrimsplaats voor Malawische christenen.

The Likoma Mission opgericht door Maples en Johnson bleef het hoofdkwartier van de Anglicaanse kerk in Malawi tot na de Tweede Wereldoorlog. Gedurende deze periode zorgde de educatieve ijver van de missionarissen ervoor dat de bewoners van Likoma Island allemaal konden lezen en schrijven.

Sint Pieters Kathedraal

Het meest karakteristieke gebouw dat herinnert aan de vroegere aanwezigheid van de missionarissen is de grote Sint Pieters Kathedraal. Deze is vergelijkbaar met de grootte van de Westminster Kathedraal in Londen. De Sint Pieters Kathedraal is ontworpen door Frank George en gebouwd tussen 1903 en 1905. De kruisvormige kathedraal is gebouwd met lokaal gewonnen graniet. In de Kathedraal zijn mooie glas-in-lood ramen en een kruisbeeld gesneden uit een boom die uit Chitambo kwam. Chitambo is het dorp in Zambia waar David Livingstone overleed in 1873.

Likoma Island heeft bruisende lokale gemeenschappen en een aantal mooie stranden. In de nabije omgeving is er nog een klein eilandje, Chizumulu, ook in Malawisch gebied. U bereikt Likoma Island per boot of (charter)vliegtuig. Er zijn steeds meer boten die transfers tussen Nkhata Bay en Likoma aanbieden.

Activiteiten op Likoma Island

Op Likoma Island kunt u onder andere de volgende activiteiten ondernemen:

  • Bird watching
  • Culturele bezoeken
  • Outdoor activiteiten
  • (Water) sporten
  • Wandelingen en fietstochten
Kaya Mawa op Likoma Island in Lake Malawi
Kaya Mawa op Likoma Island in Lake Malawi
Romantisch diner op Likoma Island Lake Malawi
Romantisch diner op Likoma Island Lake Malawi
Relaxen bij Kaya Mawa Likoma Island Lake Malawi
Relaxen bij Kaya Mawa Likoma Island Lake Malawi
Sint Pieters Kathedraal Likoma Island Malawi
Sint Pieters Kathedraal Likoma Island Malawi